Четвер, 09.05.2024, 11:58Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Жовтень » 4 » 4 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ТВАРИН
09:45
4 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ТВАРИН

Якщо уважно переглянути інформацію з різних джерел, яка стосується відзначення цієї дати, помітимо, що в деяких випадках вона включає лише диких тварин, в інших – домашніх, чи їх разом узятих.  Мені здається, що в першу чергу, потрібно говорити про захист саме диких тварин, які мешкають в умовах дикої природи і постійно знаходяться під пресом негативних факторів, спровокованих людиною.  Але це не означає, що домашніх улюбленців не потрібно захищати. Безумовно потрібно.  Вони потребують уваги, любові та турботи, а за жорстоке поводження з ними передбачена кримінальна відповідальність (ст. 299 КК України).

А чи насправді дикі тварини потребують захисту? Адже до сих пір достеменно не відома загальна кількість видів на нашій Планеті (у більшості першоджерел мова йде про 1,5 млн).  Проте, заслуговують довіри дослідження, проведені групою канадських учених. Згідно їх ґрунтовних розрахунків загальна кількість видів живих організмів на Землі приблизно становить 8,7 млн, з них: тварин – 7,8 млн, грибів – 611 тис., рослин – 300 тис. Цікаво, що рослин описано 72%, а тварин лише 15%, причому за останні 250 років (для повного опису потрібно ще 480 років).

Слід зазначити, що на Планеті постійно відбуваються процеси, в тому числі й антропогенного походження, які призводять до щоденного зникнення видів. Не можливо достовірно встановити кількість зниклих видів у доісторичні часи. Але, починаючи з XVI  століття, коли природознавці вже мали змогу залишати свої рукописи,  їх  нараховували 884 види, з яких кілька десятків зникло з вини людини.

Багато це чи мало? Здається, що в порівнянні з загальною кількість не так вже й багато. Проте, щоденне зникнення видів породжує дисбаланс екосистем, порушує ланцюги живлення та підриває генетичне багатство нашої планети. Крім того, людина знищила ряд крупних видів, які могли стати перспективними для одомашнення (стеллерова корова, дронт, моа та ін.).

Без допомоги людей – тваринам не вижити. Вони потребують охорони і захисту. Один із способів – створення природно-заповідних територій, завданням яких є збереження біорізноманіття, і в першу чергу рідкісних видів, що занесені до Червоної книги України.

Пам’ятайте! Від нас з вами залежить майбутнє нашої Планети.

 

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

 

Переглядів: 850 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 131 2 »
13 slavaglushik  
Звичайно, захистити абсолютно всіх тварин ми не зможемо. Та й за своєю природою вони вбивають один одного щохвилини. Існує цілий ряд заходів, що дозволяють захистити тварин. Заповідники та природні зони. Люди придумали створювати заповідники, що дозволяють тваринам жити в природному для них середовищі. Можна вважати заповідником тільки охоронювані законом ділянки планети.

12 nastyasavenko  
Як би це прикро не звучало,але людина ,на мою думку ,сама знищує видову популяцію тварин.
Я думаю,аби людина свідомо робила деякі речі ,наприклад забруднення води,різними промисловими домішками,в деяких країнах,річка то є смітник,і лююди не змислюються про наслідки,що через це гинуть організми-гідробіонти,через це,може винукнути навіть дефіцит кисню.
Про наслідки люди і не думають,таке вже овно є,це суспільство.

11 marykalin98  
Всесвітній день захисту тварин - це свято, покликаний допомогти братам нашим меншим знайти і відстояти своє право на захист. Справа стосується, до речі, не тільки диких звірів, а й домашніх вихованців. Адже відомо величезна безліч випадків, коли кішки або собакипіддавалися насильству з боку господарів або виявлялися просто викинутими на вулицю.

10 dashakorzun98  
Всесвітній День захисту тварин покликаний об’єднувати зусилля людей у збереженні тваринного світу нашої планети і в захисті прав домашніх тварин. На сьогоднішній день у багатьох країнах світу існують організації, які захищають тварин і відновлюють флору і фауну нашого світу. Їх цілі такі: підвищення у суспільстві рівня етичного та гуманного ставлення до тварин, запобігання випадків жорстокого поводження з тваринами, впровадження в практику методів гуманного контролю над популяцією безпритульних тварин, об’єднання співдружності людей небайдужих до проблем бездомних тварин.

9 guramaforever  
Тваринний світ становить один з найбільш вразливих об'єктів природи, бо впливати на його стан можна як безпосередньо (на самих тварин), так і через вплив на середовище його перебування. Тому ст. 32 Закону України «Про тваринний світ» Містить перелік правових, організаційних, матеріально-технічних та інших заходів, спрямованих на відтворення, раціональне використання і збереження тваринного світу у всьому його біологічному різноманітті.

8 kirataran  
Я вважаю, що це дуже важлива інформація, адже без допомоги людей – тваринам не вижити.
У різних частинах світу на межі повного зникнення перебувають багато видів — більше 1000горилабілий ведмідьазіатські носорогилевтигргепард, багато видівптахів та інших тварин. Чисельність деяких видів оцінюється всього лише в декілька сот пар особин. У деяких країнах, наприклад, кількість видів птахів, що знаходяться під загрозою зникнення, дуже велика.

Значної шкоди тваринам завдає їх пряме знищення.У результаті переслідування з боку людини були повністю знищені — лісові слони, стеллерова корова, тури, нелітаючі голуби — дронти, птах додо, безкрилі гагарки, лабрадорські гаги, європейські ібіси, мандрівні голуби та багато інших. Тепер вони є лише представниками сумного Чорного списку, опублікованого в 1973 р. МСОП.

7 godlikeorion  
Оскiльки людина зараз живе епохою соцiальних мереж, треба користуватись цим i поширювати бiльше iнформацiï про види, що охороняються ЧКУ в конкретних регioнах та факторах, що негативно на них впливають.

6 alo4ka1997  
Саме у цей день у 1226 році помер святий Франциск Ассізський. Він є засновником чернецького ордену, заступником та покровителем «братів наших менших» - тварин та птахів, а також навколишнього середовища. Згідно легенд, що дійшли до нашого часу, Франциск Ассізський володів неймовірною здатністю вступати в тісний контакт із тваринами, які не тільки не завдавали йому шкоди, а й слухалися та захищали його. Він повсякчас просив віруючих не причиняти тваринам болю та виступати в їх захист. Саме Франциску приписують розвиток такого вчення, як екологічна етика, що вивчає внутрішні цінності дикої природи і бережливе ставлення до всього живого. З тих часів і до сьогодні день смерті святого Франциска святкують як День захисту тварин.

5 mym1996  
Кількість екземплярів тварин і рослин на Землі обчислюється сотнями тисяч. Але досить багато припиняють своє існування щороку в силу різних причин. Здавалося б, одним виглядом більше, одним менше - не велика втрата. Однак статистичні дані просто жахають, запевняючи у зворотному: велика різноманітність представників флори і фауни, що знаходяться під загрозою абсолютного зникнення.

4 moroz-1996  
Для того, щоб запобігти зникненню тварин, їх треба охороняти. Мало занести той чи інший вид на сторінки Червоної книги, прийняти закон про охорону тварин  - тре­ба вивчати , знати їхні потреби щодо навколишнього середовища.

1-10 11-13
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz