Четвер, 28.03.2024, 12:03Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » Архів матеріалів

Орлан-білохвіст - великий птах, найбільший із хижих птахів, що мешкають на материковій Україні. Довжина тіла орлана-білохвіста становить від 70 до 90 сантиметрів, розмах крил - від 200 до 230 сантиметрів, маса тіла - від 4 до 7 кілограмів. Загальне забарвлення темно-буре, махові чорно-бурі (однотонні) в польоті розставлені пальцеподібно. Крила широкі і довгі, хвіст короткий і клиноподібний, у дорослих птахів білий. Дзьоб потужний, непропорційно великий, відносно голови, у дорослих жовтуватого забарвлення. У дуже старих орланів голова і шия світлі, однак темніші, ніж яскраво-білий хвіст. Очі жовтувато-охристі.

Самки за розміром більші, однак за забарвленням не відрізняються від самців. 

Молоді орлани чорно-бурі з чорнуватою головою, хвіст різко урізаний, бурий, короткий, дзьоб з чорнуватим кінцем. Оч ... Читати Далі »

Переглядів: 514 | Додав: Julya2 | Дата: 22.01.2016 | Коментарі (3)

    

Смарагдова мережа Європи (англ. Emerald Network Europe) — це низка територій особливого природоохоронного значення, які визначають і зберігають біологічне різноманіття країн Євросоюзу, ... Читати Далі »

Переглядів: 673 | Додав: Julya2 | Дата: 20.01.2016 | Коментарі (0)

У попередній публікації було акцентовано увагу на глобальних проблемах  планети Земля, зокрема через так званий «парниковий ефект» та його причини. Зараз ми розглянемо наслідки зміни клімату в результаті цього ефекту. За даними ООН, із кінця ХІХ до початку ХХІ ст. температура на земній кулі підвищилася на 0,6 0С. В останні десятиліття темпи такого зростання мають сталий динамічний характер. Причиною цього є діяльність людини, яка впливає прямо –  спалюючи велику кількість вугілля, нафти, газу, чи опосередковано – через надмірні викиди вуглекислого газу з виробництв у атмосферу  (за остання 120 років вміст СО2 в повітрі збільшився на 17%), знищення лісів, які є основними його утилізаторами та через роботу двигунів внутрішнього згорання (один пасажирський реактивний літак протягом 8 годин польоту поглинає від 50 до 75 т  кисню і викидаючи декілька т СО2  та інших сполук). Які ж наслідки «парниковог ... Читати Далі »

Переглядів: 495 | Додав: Julya2 | Дата: 19.01.2016 | Коментарі (1)

У вступному слові до цієї публікації хочу зазначити, що на мій погляд,  людство, принаймні те, яке відносить себе до цивілізованого соціуму, вже збагнуло про надзвичайну вразливість не лише довкілля, а й планети Земля вцілому. По крайній мірі цього дуже б хотілося. Чому так скептично? Для мене причини очевидні, які крім того, мають динамічний характер в сторону погіршення ситуації. Якщо перераховувати всі проблеми та загрози – не вистачить ні часу, ні місця. Тому, наведу лише деякі з них, які постійно на-слуху і дійсно загрожують у планетарному масштабі не лише в перспективі, а вже зараз.

Одна з глобальних проблем – зміна клімату на Планеті, через так званий «парниковий ефект». Деякі скептики, навіть ті, які мають пряме, чи опосередковане відношення до науки, як такої, стверджують, що це тимчасові проблеми періодичного (циклічного) характеру. Погодитися з ними не можу, оскільки циклічність передбачає певні терміни, як правило не тривалі у часі. Щ ... Читати Далі »

Переглядів: 565 | Додав: Julya2 | Дата: 14.01.2016 | Коментарі (4)

     19 грудня відзначався День Святого Миколая - одне з найулюбленіших і найочікуваніших дитячих свят. Та й дорослі не проти зануритися в атмосферу казки, яку дарує Чудотворець. Звісно, хто ж не любить отримувати подарунки!

     Напередодні цього свята працівники відділу екологічної освіти Національного природного парку «Нижньосульський» завітали в гості до Худоліївської загальноосвітньої школи I-III ступенів ( Семенівський район, Полтавська область).

     На початку зустрічі, в актовому залі школи, працівники парку привітали школярів зі світлим та радісним святом , побажали здоров`я, завзяття та щасливої долі. Далі розповіли цікаву історію виникнення свята, його традиції та народні прикмети. Після чого дітлахам було вручено яскраві ... Читати Далі »

Переглядів: 494 | Додав: Oxana | Дата: 21.12.2015 | Коментарі (0)

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

 

ЦІКАВІ ОРНІТОЛОГІЧНІ ЗНАХІДКИ (ПРОДОВЖЕННЯ)

    

         На річці Котелевка (тій самій, що зигзагоподібно протікала за нашими городами в дитинстві), була ділянка високорослого очерету, який ніби обіймав широченьке глибоке плесо, де неймовірної краси росло латаття біле. Воно було там завжди скільки пам’ятаю. Але, приваблювали не стільки білосніжні квіти, скільки не відомий мені глухий голос якоїсь живої істоти, що тихо та не квапливо лунав з густих заростей прибережної рослинності. Звідти доносилось дво- або трикратне – «пумб-пумб-пумб», після чого ... Читати Далі »

Переглядів: 534 | Додав: Julya2 | Дата: 19.12.2015 | Коментарі (2)

«Збережи зимову красуню»

Новий рік – один з не багатьох свят, який відзначають всі. Це в дійсності всенародне свято! Але, нажаль, є в цьому і негативна сторона: передноворічні дні – це час, коли в великій кількості заготовлюють хвойні дерева… Заготовлюються для того, щоб через один-два тижні після свят бути викинутими на смітник. Задовольняючи забаганки, що називаються традицією, під сокирою зникають не окремі сосни та ялини, а цілі квартали лісу. Адже, створити відчуття свята, радісного очікування новорічного дива можна й без знищення дерев. Набагато цікавіше прикрашати соснові чи ялинові гілки, виготовляти традиційні українські «ялинки» – дідухи з колосків, калини, створювати новорічні композиції, які можуть стати гарним подарунком для рідних і друзів та прикрасять домівку, шкільну аудиторію чи робочий кабінет.

Дуже гарно, що у європейських країнах склалася інша традиція – прикра ... Читати Далі »

Переглядів: 506 | Додав: Julya2 | Дата: 17.12.2015 | Коментарі (2)

Засмічення території  – проблема, з якою працівникам природозаповідних установ  боротися стає дедалі все важче. Адже не лише у місцях масового відпочинку, а й навіть у віддалених куточках, часто видно сліди людського варварства і дикунства: папір, пляшки, поліетилен, пластик, консервні банки… Нібито все дуже просто і не важко: якщо приніс до лісу, річки, озера, пляжу повні пакунки і пляшки, то назад забрати пусті набагато легше, та не забирають.

  Люди часто прибирають на своїх подвір’ях. Але дехто вважає, що сміття потрібно вивозити не на сільське сміттєзвалище, а у природу.

Навіщо вивозити непотріб на спеціальне звалище і платити за це гроші, якщо можна просто викинути його абсолютно задарма? Напевно, цим керуються люди, які своїми діями створюють у масивах смітники.

Залишене в лісах, парках біля річки сміття не тільки псує пейзаж, але і ... Читати Далі »

Переглядів: 636 | Додав: Julya2 | Дата: 11.12.2015 | Коментарі (10)

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

 

ЦІКАВІ ОРНІТОЛОГІЧНІ ЗНАХІДКИ (ПРОДОВЖЕННЯ)

 Сьогодні ми продовжимо знайомство ще з одним представником ряду Сивкоподібні (Charadriiformes), родини Сивкові (Charadriidae). Чайка або чибіс (Vanellus vanellus L.), саме про неї йтиме мова, найбільш типовий гніздовий представник цієї родини на Полтавщині. В Україні мешкає повсюди, крім гір. Під час міграцій тримається великими зграями. Прилітає дуже рано, коли ще тільки з’являються перші проталини.

До безпосередньої зустрічі з цим видом, мені, як і іншим школярам, довелось познайомитись з ним через фольклор, а саме через пісню, яку, не зрозуміло чом ... Читати Далі »

Переглядів: 638 | Додав: Julya2 | Дата: 06.12.2015 | Коментарі (11)

 

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

ЦІКАВІ ОРНІТОЛОГІЧНІ ЗНАХІДКИ

 Гніздо сірого журавля, про яке йшлося в попередній публікації «Моє перше наукове «відкриття», не було першою і останньою цікавою знахідкою на заплавних луках мого дитинства, де я проходив свою школу юного натураліста. У той період все знайдене було для мене новиною та відкриттям, навіть гнізда самих звичайних видів (бо то ж було вперше!). Але, з-поміж всього біорізноманіття, яке мені вдалося виявити, все ж найбільше враження (крім сірого журавля) справили зустрічі з грициком великим, чайкою, чепурною великою, бугаєм, бугайчиком, плискою жовтоголовою, синицею вусатою, синьошийкою та лунем болотн ... Читати Далі »

Переглядів: 651 | Додав: Julya2 | Дата: 28.11.2015 | Коментарі (12)

« 1 2 ... 60 61 62 63 64 ... 85 86 »
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz