Четвер, 18.04.2024, 23:29Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Липень » 11 » АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ НА ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
13:24
АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ НА ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

Африканська чума свиней (АЧС), як хвороба, є безпечною для здоров’я людини, але смертельною для свиней. Вакцини від АЧС ще не розроблені, лікування – заборонено. При виявлені осередку інфекції практикується тотальне знищення хворого поголів’я, а також ліквідація всіх свиней, як диких, так і домашніх, у радіусі 2 км та їх спалювання. Такі жорсткі превентивні заходи, пов’язані необхідністю недопущення розповсюдження цієї небезпечної хвороби, яка може нанести дуже серйозні збитки народному господарству країни, а також місцевій популяції диких свиней.

На превеликий жаль 09.07.2017 року в межах території НПП «Нижньосульський» в районі с.Лящівка Чорнобаївського району Черкаської області було встановлено факт загибелі диких кабанів у кількості семи особин, з підозрою захворювання на АЧС. Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області підтвердили підозри, щодо захворювання АЧС результатами аналізів які були відібрані 09.07.2017р. представниками Держпродспоживслужби Чорнобаївського району.

Також, за результатами Державного науково-дослідного інститутуту з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи м.Київ 07.07.2017р. підтверджено захворювання свиней на АЧС у приватних домогосподарствах Семенівського району Полтавської області (с.Мирони та с.Горошино), які межують з територією НПП «Нижньосульський».

У зв’язку з цим адміністрація НПП «Нижньосульський» звертається до всіх відвідувачів з проханням обмежитися відвідування території парку до стабілізації даної ситуації.

Будьте пильні і не сприяйте розповсюдженню вбивчої хвороби!!!

ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ:

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна висококонтагіозна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням, високим ступенем смертності. Гине до 100% захворілих свиней. Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні. Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями.

Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, трупи і продукти забою тварин (м'ясо, м'ясопродукти, кров).

Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42оС, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно- фіолетові плями.

Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше.

Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:

- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;

- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, виробляти утилізацію відходів у встановлених місцях;

- не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);

- не купувати живих свиней, м’ясо та м’ясопродукти у невстановлених торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;

- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення заходів;

- негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським виконавчим комітетам;

- не допускати відвідування особистих подвір'їв сторонніми особами;

- постійно вести боротьбу з гризунами;

- не завозити свиней без узгодження з Державною ветеринарною службою району з інших регіонів.

ПАМ'ЯТАЙТЕ:

Виконання Вами цих рекомендацій – спрямоване на попередження заносу АЧС на територію Ваших подвір’їв та запобігання економічних збитків.

 

 

Переглядів: 526 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 3
3 luzovicsnizana  
Жах,такий небезпечний вірус,що аж до 2км всіх свиней ліквідують та спалюють,шкода що не винайшли вакцинації,було б краще як би його дослідили.І ше цікаво,як що їсти хвору тварину то це буде подальше розповсюдження вірусу?

2 yuliasidenko1997  
Дане захворювання є надзвичайно небезпечним, тому населенню необхідно прочитати та запам'ятати пам'ятки вказані вище, а головне потрібно їх дотримуватись!!!

1 vova30146  
Нещодавно бачив пост у соціальних мережах про те, що жителі одного з сіл Сумської області знайшли на обочині напіврозкладені туші мертвих свиней. Цікаво, це стосується АЧС, чи ні? Адже обочини знаходяться обабіч полів, на яких вирощуються кормові культури для сільськогосподарських тварин.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz