Середа, 24.04.2024, 13:15Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Жовтень » 16 » АГРЕСИВНЕ СОНЕЧКО
12:44
АГРЕСИВНЕ СОНЕЧКО

В останні сонячні дні осені жуки-сонечка ще активно повзають по деревах, кущах, траві, але вже й починають збиратися на зимівлю. Одні будуть перечікувати несприятливу пору року в лісовій підстилці, інші — в дуплах дерев, під відслоненою корою, а можуть і заповзти в приміщення. Небажаним гостем у будівлі стане сонечко азійське, яке ще називають хармонією арлекіном за дуже мінливе забарвлення від червоного без чорних плям, червоного з багатьма чорними плямами і до чорного з червоними плямами. З’явилось воно в Україні кілька років тому й активно завойовує територію. Небажаним, адже може боляче вкусити, й укус його у деяких людей викликає алергію. Хоча азійське сонечко активно знищує попелиць, для чого і було завезено в Європу та на інші континенти, але поїдає личинок і яйця інших сонечок, через що було віднесено до 100 найбільш небезпечних видів комах-вселенців. Однак цим його шкода не вичерпується. Виявилось, що воно полюбляє ласувати фруктами! Зустрічаються поодинокі особини сонечка азійського й у НПП “Нижнесульський”, але здебільшого його можна побачити в населених пунктах. Намагатись знищити шкідника вже на жаль пізно, проте можна убезпечити своє житло, не даючи притулку хармонії.

Інформацію підготувала ентомолог парку, канд. біол. наук З.Л. Берест

Фото автора.

Переглядів: 966 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 181 2 »
18 vova30146  
Дуже незвично, що така на вигляд мила комаха може завдавати шкоди насадженням людей

17 potapovaasya1810  
Досить важлива інформація, адже азіатське сонечко - це інвазійний вид, що за останні роки став стрімко знижувати чисельність місцевих(аборигенних) видів. І хоча ця комаха була інтродукована, як корисний вид, але наслідки можуть свідчити про інакші результати, адже в результаті ми отримали конкуренцію за харчові ресурси та витіснення представників нашої природної фауни. Шкода, що результат цього процесу не може бути змінений, адже ця тварина досить поширилась та добре акліматизувалася.

16 1996randall  
НА вид такі милі, а я не навіть не думав, що вони могут бути такими небезпечними. Все життя вваж їх наймілішими комахами, і не мог уявити на скільки вони небезпечні

15 kripakmaxx  
Чудова назва статті " Агресивне Сонечко" очікував прочитати про щось інше коли заходив на статтю . Але сонечко дійсно агресивний шкідник , якого треба ліквідувати.

14 anniklyuchykova  
Серед маленьких дітей популярні примовки про сонечко, коли була в садочку бігала і ловила їх, ми змагались хто більше зловить, а потім будували "сонечкові ферми". (жодна комаха при цьому не постраждала)
Сонечко цінується за свою корисність і вважається символом удачі, тому в багатьох культурах убивство цієї комахи заборонено. В Європі ця комаха — поширений мотив на поштових марках і листівках з побажаннями щастя.

13 masakdkmasa  
Для мене сонечко завжди було такою гарною комахою і на мою думку, точно не шкідливою. Але з часом скільки нових фактів можна дізнатися про так званих "гарних комах". Наприклад, те що азійське сонечко витісняє з природи звичайне сонечко, завдяки стійкому імунітету до мікроспорідій,тоді як інші види гинуть від цього.

12 elisabet  
Дуже довго пригадувала, коли в останній раз бачила цю комаху. У дитинстві постійно з подружками "запускали" сонечок у повітря з дитячою приказкою: "сонечко, сонечко полети на небо. Там твої дітки...". А про сонечко-ненажеру дізналася зі статті. Навіщо завозити тварин з інших континентів? Мало колорадського жука, або кроликів у Австралії?В кожній частині світу непогано існують ендемічні види рослин та тварин, притаманні цій території. Навіщо ускладнювати життя багатьом живим організмам? Щось робимо не подумавши.

11 yulia99loziuk  
Здавалося б, кого воно здатне зобидити? Маленьке, смирне. Насправді ж це хижак і ненажера. Пожива багатьох сонечок –
сонечко 12 попелиці. Кепсько їм доводиться, коли на них нападе сонечко. Втекти вони не можуть, злетіти й поготів. Повзає сонечко по стеблині з попелицями й поїдає одну за одною. Йому треба багато їжі: за день воно з’їдає сотню, а то й більше попелиць. Ненажерливі сонечка – чудові захисники наших полів, садів та городів.

10 h1839837  
Такі на перший погляд безобидні сонечка можуть бути для нас такими шкідливими.

9 galenko2018  
Жуки-сонечки дуже поширені у наш час. Ми їх часто можемо бачити виходячи на двір у сонячну пору року. Але, я ніколи не могла подумати, що вони можуть нести якусь шкоду навколишньому середовищу і навіть людині. Завдяки вашим статтями, читачі дізнаються багато корисної інформації, якою можна поділитися з оточуючими.

1-10 11-18
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz