П`ятниця, 29.03.2024, 12:10Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Вересень » 25 » АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК - НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК
15:07
АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК - НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК

На деяких ділянках в НПП “Нижньосульський” зараз можна побачити гусениць другого покоління американського білого метелика (АБМ), що спускаються з дерев і розповзаються в пошуках нових кормових рослин. Гусениці першого покоління цього небезпечного карантинного шкідника розвивались у великих павутинних гніздах, особливо примітних на клені американському та шовковиці, проте вони можуть пошкоджувати більше 220 видів рослин, зокрема й плодові культури. Оскільки живуть гусениці великими групами, часто не лише окремі гілки, але й цілі дерева лишаються без листя.

Назву метелик одержав завдяки своїм білим крилам, хоча у деяких особин вони з темно-коричневими чи чорними цяточками, і потрапив він до Європи із Північної Америки. Вусики чорні, з білим нальотом, у самця гребінчасті, у самки ниткоподібні. Тіло густо вкрите білими волосками. Розмах крил метелика — 25-40 мм. Вилітають вони в травні, в період цвітіння дерев, і літають до червня. Самки відкладають яйця купками по 100-600 яєць, всього ж до 1500 — 2500 яєць. Яйця досить крупні, кулясті, світло-зелені чи сірі, у двошаровій кладці, яку самка розміщає на нижній стороні листка кормової рослини. Забарвлення гусениць різне, залежить від віку, але у всіх на спині темні й світлі бородавки із доволі довгими чорними та короткими білими волосками. Наприкінці розвитку довжина гусениць сягає 30-40 мм. Зимують лялечки в коконах у різних укриттях, як на пошкоджених деревах, так і у ґрунті, на парканах, будівлях тощо.

Відродившись із яєць, молоді гусениці скелетують листя, а у третьому віці сплітають павутинні гнізда, де, живучи, об’їдають листя. У п’ятому — розповзаються по дереву і живуть поодинці. Активні вони вночі, а вдень сидять знизу листків. Заляльковуються гусениці в червні — липні, а літають метелики першого покоління в липні — серпні. Друге покоління розвивається в серпні — вересні. Іноді є й неповне третє покоління. Ранні осінні приморозки часто виявляються згубними для гусениць.

Розповсюджується АБМ транспортом, разом із тарою, саджанцями, плодами тощо. Із засобів боротьби рекомендують зрізати й спалювати павутинні гнізда з гусеницями, а на початку виходу з яєць та після виходу гусениць із павутинних гнізд, плодові дерева обприскують інсектицидами: децис, 2,5% к. е., карате, 5% к. е. тощо. Ефективним є й застосування вірусу ядерного поліедрозу та гранульозу АБМ.

Інформацію підготувала ентомолог парку

к. б. н. З.Л. Берест

фото: автора .

Переглядів: 1051 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 161 2 »
16 maxsemenko25  
У світі комах, як і світі людей є представники, поведінку яких можна назвати асоціальною. Такою вона є і в Американського білого метелика, який завдає шкоди деревам, тому варто проводити заходити по їх знешкодженнню і зменшенню ареалу розповюдження.

15 svetaz280210098  
Жива природа - це щось прекрасне. Я хотіла написати про те, чому ми в 21 столлітті не можемо з такими технологіями і прогресом  винищити цього шкідника, який так полюбляє їсти нашу шовковичку,  грушку, вишеньку, але це була погана сторона мого "я ". 
Все створено не просто так і повинно жити і співіснувати в гармонії. Не потрібно бути такими жадібними.  Людина - це не Бог, не пуп землі , а просто істота яка НЕ виживе без компромісу  і співпраці з її меншими друзями. Ми можемо трішкі і поділитися з цією милою гусеничкою своїм обідом.

14 anniklyuchykova  
Провірений засіб для боротьби з гусінню білого американського метелика. Вам знадобляться великі бочки чи інші ємності великого об’єму. Бочки ставимо під ураженим деревом на відстані 10 см одна від одної. Наливаємо в бочки воду, на краю кожної бочки розмістіть відрізки гумових шлангів десь по півтора метри. У спекотні дні гусениць приваблює вологість, що йде від бочок, ви побачите як десятки гусениць будуть дертися на бочки. У пошуках затишного місця для лялькування гусениці залазять у шланги і там за кілька днів перетворюються у лялечку. Ваше завдання – вимити гусениць зі шлангів та знищити. З мого досвіду за пару днів в одному такому шланзі збирається кілька десятків шкідників у різних станах. Минулого літа цим методом я зібрала на своїй ділянці тисячі гусениць та лялечок. При чому стояло у мене лише три бочки! А ще хочу поділитися рецептом, який рекомендував мій дід. На дерево треба повісити десь три літрові банки з квасом. Краще вішати банки так, щоб ви могли легко знімати їх і регулярно виловлювати та нищити гусениць, що попалися у вашу пастку.

13 galenko2018  
Раніше, я не знала про "Білого метелика". Я не знала, що він завдає шкоди плодовим рослинам і рослинам взагалі. Але завдяки даній статті, я зрозуміла шкідливість даного метелика. 
Я вважаю, його винещення просто не обхідне на наших територіях, так, як даний шкідник знищує дуже багато наших рослинних культур.

12 allakaniwez123  
А мериканський білий метелик досить шкідливий вид карантинних метеликів який потребує великих зусиль  стосовно захисту дерев від нього.  Побачивши скручені потемнілі листки зразуж починайти бити на сполох і знищувати листя з відкладиними на ньому яйцями. При зволіканні рослина загине.

11 rozenmarm  
Я вважаю що в будь якому разі потрібно бути вкрай обережним, якщо йде мова про ввезення рослин з інших континентів, кліматичних зон та навіть країн. Це застереження потрібно для того , щоб не трапилась така прикра ситуація як з цим метеликом. Ця стаття є прекрасним прикладом того , що треба бути обережним. Хай люди читають, знають та перевіряють.

10 h1839837  
Метелик розвивається у двох генераціях. Зимує у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті, упаковці, ящиках

9 obscure99  
Треба виводити цього паразита.Навіщо його було завозити.Потрібно знищувати частину рослини,або листя ураженні американським білим метеликом,щоб запобігти загибель рослини.

8 misinan280  
Я взагалі неможу зрозуміти навіщо люди привозять таких шкідливих комах на територію України, якщо самі потім жаліються на тещо відних багато проблем

7 artempistriak  
Транспортуючи рослини до інших країн потрібно бути обачними, перевіряти на шкідників, обробляти, якщо нехтувати цими аспектами при транспортуванні, то це може призвести до занесення шкідників на нові території, наслідком чого можуть бути великі сільськогосподарські втрати.

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz