Четвер, 28.03.2024, 14:52Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Липень » 26 » Бджола-тесляр — чудовий запилювач рослин
08:03
Бджола-тесляр — чудовий запилювач рослин

Бджола-тесляр звичайна Xylocopa (Xylocopa) valga Gerstaecker з родини Бджолині (Apidae) запилює квіти близько 60 видів рослин. Зустрічається вона в Україні в усіх регіонах, але чисельність її зменшується внаслідок скорочення доступних місць для гніздування - сухих дерев, дерев’яних будівель тощо. З цієї причини занесена вона у Червону книгу України. Приємним виключенням є територія НПП “Нижньосульський”, де цю велику, схожу на джмеля, темно-фіолетову бджолу можна побачити і на квітучій рослинності і в польоті й навіть відшукати вхід в її гніздо. У деревині вона вигризає ходи, чому й одержала назву “тесляр” В ходах будує до 10-12 комірок і в кожну з них закладає пилкову масу та відкладає одне яйце. Самичка залишається у гнізді, яке охороняє, і контролює розвиток потомства.

Бджола-тесляр на квітах. Фото З.Л. Берест

Переглядів: 466 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 5
5 obscure99  
Ксилокопа – прекрасний запилювач. При чому, запилюють рослини як жіночі, так і чоловічі особини.Бджола-тесляр не втрачає своєї активності навіть у холодну погоду, здатна літати на великі відстані, відвідуючи при цьому велику кількість квіток. При цьому вона не заражається кліщами, які можуть там перебувати.Бджола може збирати нектар з квітки навіть у випадку, якщо довгий віночок не дозволяє їй дістатися до нектарників. На допомогу їй приходять потужні щелепи, якими вона прогризає пелюстки і таким чином отримує прямий шлях до бажаної здобичі.

4 yanamiroshnichenco  
На скільки різноманітні витвори нашої природи ) Мої батьки неодноразово купували у германської фірми штучно вирощених запилювачів - джмелів , і я завжди дивувалась як вчені змогли донести комасі , що вона повинна запилювати ) Але виявляється природа донеса все генетично за вчених Дивовижно )

3 potapovaasya1810  
Досить незвичайна комаха, але, на жаль, я її ніколи не зустрічала. Як же сумно постійно читати кожного разу статті, що повідомляють про загрозу зникнення деяких тварин, наприклад, як і бджоли-тесляр, адже вона приносить значну корить природі. І, навіть, не зважаючи на те, що вона робить ходи в деревині, значної шкоди їй не завдає, оскільки руйнує трухлий та м'який матеріал. Шкода, що ми й досі не усвідомлюємо скільки шкоди та руйнувань ми наносимо навколишньому середовищі.


2 aulko99  
В природі є небагато комах, які можуть бути порівняні за багатьма особливостями біології із гігантською бджолою-теслею. Зовні вона дещо нагадує великого джмеля. Було б цікаво побачити її на власні очі та ознайомитися із її зовнішнім виглядом(на картинці дивиться незвичайно).  В останні часи через санітарні вирубки, використання хімічних засобів та іншого чисельність бджіл суттєво зменшилась. Щою зберегти, на мою думку, потрібно охороняти недоторканні біотопи, придатні для гніздування та розвитку личинок цих комах.

1 samsonenkoviktorija12  
Бджола - тесляр - здатна літати на великі відстані та запилювати рослини навіть у холодну погоду, за допомогою потужних щелеп вона може збирати нектар навіть у квітках з довгим віночком, прогризаючи пелюстки. Її легко можна впізнати за характерних звуком під час прогризання ходів в деревині, тому необхідно бути уважнішим і не байдужим, якщо ми бажаємо зберегти таку працьовиту комаху.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz