Четвер, 16.08.2018, 16:17Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 462

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзі сайту

Головна » 2018 » Липень » 26 » Чапля жовта на території Національного природного парку «Нижньосульський»
08:10
Чапля жовта на території Національного природного парку «Нижньосульський»

Жовті чаплі в останні роки все частіше стали з’являтися на території нашого парку влітку, в сезон розмноження. Частіше можна побачити самців у шлюбному оперенні, а в 2018 році стали реєструватися і самки. В червні цього року окремі пари жовтих чапель регулярно траплялись поблизу села Плехів (Оржицький район Полтавської області).

Не виключено, що ці чаплі в цьому році нарешті, після тривалої перерви, загніздились в регіоні пониззя Сули, а це може бути підтверджене появою молодих птахів. Будемо уважно спостерігати!

Жовта чапля невелика за розміром чапля (розміром з сіру ворону). Маса дорослого птаха – 230-370 г, довжина тіла - 44–47 см, розмах крил – 80-92 см. Як і інші види чапель, у польоті S-подібно вигинає шию. Статевий диморфізм слабо виражений, тобто самка подібна до самця. У дорослого птаха у шлюбному вбранні на голові пера світло-жовті, з чорною облямівкою, на потилиці значно видовжені; вуздечка синьо-зелена; низ голови, шия, спина, плечові пера і воло жовті, з винно-рожевим відтінком; решта оперення біла; дзьоб синьо-зелений, на кінці чорний; ноги червонуваті; райдужна оболонка ока жовта. У позашлюбному вбранні птах тьмяніший, буруватий; пір'я на потилиці коротке; ззаду та на боках шиї темно-сірі смуги; дзьоб зеленкувато-жовтий, на кінці чорний; вуздечка і ноги зеленкувато-жовті. Молодий птах подібний до дорослого у позашлюбному вбранні, але зверху на крилі бурувата смуга; дзьоб жовтуватий, на кінці темний.

Голос: звуки жовтої чаплі подібні до голосу сірої ворони – «карр».

Жовті чаплі активні переважно у сутінках. Живляться безхребетними (жуки, бабки, павуки, ракоподібні), земноводними та дрібною рибою.

Розмноження: Прилітає у квітні — травні. Заселяє зарості очерету на берегах прісних і солонуватих водойм, плавні річок з очеретяними заростями, кущами та деревами. Ведуть поодинокий спосіб життя, або утворює невеликі колонії. Нерідко гніздяться спільно з іншими видами чапель, як це спостерігалось на острові Петренки поблизу с. Святилівка Глобинського району Полтавської області. Моногам. Гнізда влаштовує в колоніях інших птахів на деревах, кущах та в очереті. У кладці 2–6 (здебільшого 4–5) яєць; насиджують самка і самець 24 доби. Пташенята стають на крила у середині серпня, тримаються разом з дорослими на місцях гніздування до відльоту у серпні-вересні.

Інформацію підготував начальник відділу Науки М.Л. Клестов

Переглядів: 32 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1  
Ніколи в житті не бачила цих дивовижних птахів!!! Дуже чудово, що саме на території парку ми можемо їх побачити, так як у Вас все створено для червонокнижних птахів немає сміття, в цілому парк доглянутий!!!! Було б цікаво спостерігати за статтями про їх чисельність, розвиток та розмноження. Чисельність жовтої чаплі скорочується дуже швидко, тому буде надіятись, що саме на території  НПП "Нижньосульський" вона буде збільшуватись!!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2018 | Конструктор сайтів - uCoz