Четвер, 28.03.2024, 21:11Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Березень » 13 » ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ШАФРАН
14:01
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ШАФРАН

З настанням весни, кожного року, в національному природному парку «Нижньосульський» проводиться природоохоронна акція «Первоцвіт!», яка спрямована на привернення уваги населення на заборону зривання ранньоквітучих рослин та торгівлю ними, а також публікуються інформаційні повідомлення на офіційному сайті НПП, а також на сторінках соц..мереж про важливість охорони та збереження даних видів.

Так і в цьому році вже вкотре хочемо наголосити про заборону зривання первоцвітів, які є рідкісними для всієї України та занесені під охорону в Червону книгу.

В першу чергу хочеться розповісти про таку рослину як Шафран (крокус), з якою пов’язано безліч легенд та розповідей.

 Батьківщина цієї рослини – країни Середземномор’я, зустрічається вона в Середній Європі та Азії. Це одна з найдавніших культивованих рослин. У єгипетських медичних текстах згадка про шафран датується 1500 роком до н. е.. В письмових джерелах шумерської цивілізації згадка про шафран значно більш рання. Він згадується не тільки в писемностях шумерської цивілізації, а й зберігся розпис на стінах Кносського палацу на Криті, що відноситься до 1500 року до н.е., де зображені люди збирають шафран. Існують версії, що шафран відноситься до найдавніших прянощів.

У книзі “Пісні Пісень” шафран згадується серед запашних трав. Його вживали як пахощі і дорогоцінний ліки, він став кольором одягу послідовників Будди (після його смерті). Шафран підносили, як найдорожчий і вишуканий подарунок імператорам, королям і папам. Він був свідченням багатства і знатності роду, так як квітка була надзвичайно дорогим подарунком і цінувалась на вагу золота.

Згідно давньогрецької легенди, виникнення шафрану відбулося наступним чином. Юнак по імені Крок вправлявся з вісником Олімпійських богів Гермесом в метанні диска. Під час змагання диск випадково влучив у Крока, і юнак загинув. З його крові, що пролилася на землю, виросла квітка крокус (шафран).

Відповідно до іншої версії, Крокус був закоханий в німфу і вони ніколи не розлучалися. Коли богам набридло спостерігати за ними, вони перетворили німфу в кущ, а юнака – у прекрасну рослину, яка згодом стала називатися шафраном.

Англійці вважають, що милування крокусами особливо корисно представникам сильної половини людства. Адже воно налаштовує на романтичний лад, вселяє тягу до мандрівок і благородних вчинків і таким чином здатне перетворити чоловіка на справжнього середньовічного лицаря. А щоб прискорити процес чудесного перетворення, рекомендується частіше милуватися весняними фіолетовими крокусами. Цей вид користується в туманному Альбіоні особливою популярністю – Королівське товариство садівників дуже поважає його не тільки за красу форм, а й за завидну життєстійкість.

Крокуси поділяють за термінами цвітіння на весняні та осінні. Період цвітіння осінніх крокусів – вересень – листопад. Осінні крокуси висаджують в липні – серпні.

Весняний крокус зацвітає в березні – квітні. Життя квітки недовговічна, всього два тижні. Квітка весняного крокусу з’являється на невеликому квітконосі раніше, ніж встигають розвинутися листя, як тільки грунт прогрілася першими променями сонця. Листя утворюються після цвітіння по 6 – 15 штук в пучку і відмирають на початку літа. Настає період спокою.

На території національного природного парку «Нижньосульський» зростає такий вид як шафран сітчастий або крокус сітчастий, місцеві жителі часто його ще називають «підсніжник».

В цьому році шафран сітчастий Crocus reticulatus почав з’являтись приблизно 2 березня, а вже 7 добре квітував.

Даний вид занесений до Червоної книги України у статусі –неоціненний.

На їх динаміку негативно впливають весняні пали, випасання худоби, збирання квітів для букетів, оранка та вирубування дібров.

Рослини, які так нелегко виборювали право пестити людей свiжiстю весняного оновлення, раптом опинились в тенетах людської жорстокості. І саме з вини людей зазнають бездушного винищення. Якщо знищення первоцвітів триватиме нинішніми темпами, за 5-6 років більшість їхніх видів зникне назавжди.

Список використаної літератури:

  1. http://sobiratelzvezd.ru/krokusy-ili-istoriya-o-shafrane/
  2. http://www.zafran.ru/safran_legend/
  3. http://www.dubrova.if.ua/pro-krokusi/
  4. Червона книга України
  5. Проект організації території Національного природного парку «Нижньосульський» охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

 

Укладач: м.н.с. Юлія Лук'яненко

Переглядів: 6545 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 6
6 romankoanneta  
Люди знищують квіти заради естетичної насолоди, і навіть не здогадуються якими цінними властивостями володіє та чи інша квітка. Добре що проводяться акції.

5 kirataran  
На мою думку, Шафран є дуже корисною тагарною рослиною. Шкода, що люди знищують цю красу. Проте, зараз Шафрани завдяки своїйвисокій декоративності культивуються. В садах розводять численні садові сорти,
але вони часто недовговічні. А от дикорослі шафрани, перенесені на грядки,
значно стійкіші д
о несприятливих умов, ніж культурні форми. Вони можуть роками рости наодному місці і щовесни чи щоосені радувати людей буйним цвітінням. Крокуси
мають дуже гарний вигляд.

4 380992764565  
Я вважаю, що у невеликих кількостях і без цибулини можна зривати первоцвіти, але тільки у лікувальних цілях. Безцінні лікарські засоби з шафрану використовуються в народній медицині, як препарати заспокійливої і протисудомної дії, як препарати зменшують вміст в крові холестерину, як жовчовивідні кошти. Використовували його для додання бадьорості і сил, для стабілізації менстроцикла, для лікування простудного кашлю і астми, анемії і діареї, для лікування безпліддя і підвищення потенції, для лікування ревматизму та інших серцево-судинної системи, для зняття мигреневих болів, для стимуляції обмінних речовин, для лікування деяких шкірних захворювань (наприклад, прищів), для очищення та рубцювання тканин, для лікування хвороб очей.

3 dashunyaSV  
На мою думку, люди навіть не замислюються над тим, що вони знищують природу, все навколо себе. Небайдужі люди повинні поставитися до цього питання більш серйозно. Ми не повинні подтримувати і купувати квіти (проліски, наприклад), потрібно боротися з цим і штрафувати тих людей, хто їх продає, та і купує! Адже дійсно, через кілька років людство буде милуватися цими квітами тільки на фото.

2 skirpotenko  
Дуже жаль , що люди не задумуються якої шкоди вони завдають природі , адже через декілька років інше покоління може і не побачити таких чудових первоцвітів , а будуть їх розглядати лише на картинках.

1 pmasyanya  
Інформація цікава, але який жах, скільки помилок починаючи з першого абзацу. Не соромно?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz