П`ятниця, 19.04.2024, 10:21Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Жовтень » 23 » ДІДОК ЗВИЧАЙНИЙ - УКАЗЧИК ЧИСТОЇ ВОДИ
11:44
ДІДОК ЗВИЧАЙНИЙ - УКАЗЧИК ЧИСТОЇ ВОДИ

Там, де Сула оминає острів із заповідним урочищем Свинокал, знайшовся цікавий представник різнокрилих бабок — дідок звичайний Gomphus vulgatissimus. Хоча називається він звичайним, та в цих краях зустрічається не часто, й лише у місцях, де повільна течія річки не перепиняється густою водною рослинністю, а ще для розвитку його личинок потрібна чиста вода. Тому в місцях перебування дідка звичайного за чистоту води можна не хвилюватись. Назвали ж його “дідок” мабуть тому, що має він досить великі розміри - розмах крил сягає 70 мм, а довжина тіла від 45 і до 50 мм, оригінальну будову тіла й забарвлення. У дідка звичайного блакитно- чи сіро-зелені широко розставлені очі, розділені жовтим лобом, ноги повністю чорні, або ж із короткими жовтими смугами, тіло чорне з блакитним малюнком, кінець черевця здутий, знизу з жовтими плямами. Та й потрібно ж бабкам мати якого ні якого дідка! Однак ні дідівських чи бабиних, материнських або батьківських теплих родинних почуттів за цією бабкою помічено не було. Самички, літаючи, просто скидають яйця у воду, зовсім не переймаючись долею своїх майбутніх нащадків. Личинки живуть у піщаному донному субстраті, активні вночі. Цикл розвитку личинок доволі довгий, бо линяють вони більше 10 разів, і живуть від 2 до 4 років. З початку травня й до кінця липня йде літ дорослих особин.

 

Інформацію підготувала ентомолог парку, канд. біол. наук З.Л. Берест

Фото автора.

Переглядів: 703 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 9
9 potapovaasya1810  
Бабки поряд з іншими рядами комах, є важливою складовою ентомофауни. Різноманіття їх чисельне. Це одна з найбільш чутливих до змін навколишнього середовища група комах. Це пов’язано з тим, що личинки багатьох видів — стенобіонти, які можуть розвиватись тільки в певних типах водойм і нерідко потребують високої чистоти води. Ця особливість бабок використовується гідробіологами для біоіндикації водойм.

8 anniklyuchykova  
красунчик у світі комах, нажаль останнім часом все менше і менше їх бачу в природі...

7 cmelevnikolaj16  
Цікава стаття.Ніколи не приділяла належної уваги,тому,чи трапляються біля природних водойм якісь різнокрилі комахи.Тепер знатиму,що вони—поводирі до чистої води.

6 masakdkmasa  
От тобі і на. Самки дійсно не переймаються долею своїх нащадків, раз просто скидають яйця у воду без подальших дій. Цікаво.

5 artempistriak  
Доволі цікавий представник різнокрилих бабок - має цікаві моменти в своєму пристосуванні та поведінці, однозначно - дідок звичайний вартий уваги.

4 allakaniwez123  
Дідок звичайний - комаха індикатор чистої води. Хотілось щоб біля кожної водоймо можна було побачити цей унікальний вид бабок.

3 rozenmarm  
Ніколи не чула за такого ціквого і корисного представника. А корисний він тому , що живе тількі в чистій воді, тому він відіграє роль живого аналізатора чистоти. Мабуть через те , що вода не дуже чиста ми його помічаємо дуже рідко.

2 aptyp3331999  
Я і зовсім не знав, що дідок звичайний мешкає там де тільки чиста вода. І що зустрічається тільки у місцях де повільна течія. В інтернеті про нього зовсім нема інформації, а тут я прочитав про нього багато і тепер буду знати це.

1 gotradarina18  
Прочитавши цю захоплюючу статтю.... я ще знайшла в інтернеті дуже багато цікавої інформації про ДІДОК ЗВИЧАЙНИЙ.
Це дійсно унікальний вид бабок!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz