П`ятниця, 29.03.2024, 11:18Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Жовтень » 3 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
19:07
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

4 жовтня – Всесвітній день тварин

Якщо уважно переглянути інформацію з різних джерел, яка стосується відзначення цієї дати, помітимо, що в деяких випадках вона включає лише диких тварин, в інших – домашніх, чи їх разом узятих. Мені здається, що в першу чергу, потрібно говорити про захист саме диких тварин, які мешкають в умовах дикої природи і постійно знаходяться під пресом негативних факторів, спровокованих людиною. Але це не означає, що домашніх улюбленців не потрібно захищати. Безумовно потрібно. Вони потребують уваги, любові та турботи, а за жорстоке поводження з ними передбачена кримінальна відповідальність згідно статті 299 Кримінального кодексу України.

А чи насправді дикі тварини потребують захисту? Адже до сих пір достеменно не відома загальна кількість видів на нашій Планеті (у більшості першоджерел мова йде про 1,5 млн). Проте, заслуговують довіри дослідження, проведені групою канадських учених. Згідно їх ґрунтовних розрахунків загальна кількість видів живих організмів на Землі приблизно становить 8,7 млн, з них: тварин – 7,8 млн, грибів – 611 тис., рослин – 300 тис. Цікаво, що рослин описано 72%, а тварин лише 15%, причому за останні 250 років (для повного опису потрібно ще 480 років).

Слід зазначити, що на Планеті постійно відбуваються процеси, в тому числі й антропогенного походження, які призводять до щоденного зникнення видів. Не можливо достовірно встановити кількість зниклих видів у доісторичні часи. Але, починаючи з XVI століття, коли природознавці вже мали змогу залишати свої рукописи, їх нараховували 884 види, з яких кілька десятків зникло з вини людини.

Багато це чи мало? Здається, що в порівнянні з загальною кількість не так вже й багато. Проте, щоденне зникнення видів породжує дисбаланс в екосистемах, порушує ланцюги живлення та підриває генетичне багатство нашої планети. Крім того, людина знищила ряд крупних видів, які могли стати перспективними для одомашнення (стеллерова корова, дронт, моа та ін.).

Без допомоги людей – тваринам не вижити. Вони потребують охорони і захисту. Один із способів – створення природно-заповідних територій, завданням яких є збереження біорізноманіття, і в першу чергу рідкісних видів, серед яких є такі, що знаходяться на межі вимирання.

Пам’ятайте! Від нас з вами залежить майбутнє нашої Планети.

 

Підготував: Віктор Попельнюх

Переглядів: 501 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 5
5 luzovicsnizana  
Як мені зказав один викладач:"Треба починати з себе"!
Не представляю нашу Землю без тварин.Просто навіть уявити,що можуть зникнути лячно,а це реальність!

4 polebkakhomenko1  
Тварини чудові створіння! Багато людей в них знаходять спокій та розраду душі.
100% тварин потрібно оберігати від негативних чинників, бо вони є складовою існування всього живого.
Але в мене є таке питання, чи згодні всі ви із триманням тварин в зоопарку? Чи правильно людство зробило створивши зоопарки? Для чого вони це зробили? Щоб людей порадувати? Чи зберегти червонокнижні види?

3 karinagrischenko1999  
День тварин встановлений з метою підвищеня усвідомлення громадськістю необхідності захисту тварин. Заходи, присвячені Всесвітньому дню тварин, проходять у більш ніж 60 країнах світу. Адже більшість людей на планеті Земля розуміють всю складність ситуацї, що склалася. На земній кулі вже знищена велика кількість диких тварин. І страждають не лише безневинні та беззахисні тварини. Потрапили до цього списку і могутній носоріг, і плямистий гепард та багато іших тварин. І не тільки з тієї причини, що цінується їхнє м'ясо чи хутро, а й тому, що людина освоюючи нові землі, звужує місця їх життя. Добре те, що в країнах, в тому числі й на Полтавщині, створюються заповідники - місця, де зберігається незайманий світ тварин і рослин. Необхідно пам'ятати, що нам належить Земля, і ми повинні боротися за те, щоб вона залишалася доброю і прекрасною, щоб жили на ній обережні звірі і дзвінкі птахи. А в кого вдома є домашній улюбленець, той повинен пам'ятати: "Ми відповідаємо за тих, кого приручили" і завжди дбати про нього і приділяти належну увагу.

2 sokolruslanshik1999  
Прочитавши цю статтю, можна зрозуміти що різновид живого на планеті досить великий. Але це не привід знищувати його, адже рано чі пізно зникнуть всі види, і що далі?
Тварини й без допомоги людей можуть зникнути, а відновити їх вид ніхто не зможе!
Люди вбивають живе до того часу, поки його не занесуть до Червоної книги, але на при великий жаль й ця книга не зможе зупинити справжніх браконьєрів!

1 matvijchucknina  
Добре зазначено, що потрібно захищати не тільки диких тварин, а й домашніх. Тому, що деякі люди приручаючи наших менших друзів забувають, що вони  відповідальні за тих кого приручили. Звичайно дикі тварини потребують більшої уваги на захист, бо людська жорстокість по відношеню до них не знає меж.
А кожний вид має неповторний генофонд, який склався в результаті природного добору в процесі його еволюції. Усі види мають потенційну економічну цінність і для людини, оскільки неможливо передбачити, які види можуть стати з часом корисними або навіть незамінними. Можливості використання видів настільки непередбачувані, що було б найбільшою помилкою дати вимерти якомусь виду тільки тому, що сьогодні ми не знаємо його корисності. І тому дуже вдалою ідеєю було створити заповідні фонди.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz