П`ятниця, 19.04.2024, 23:06Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Жовтень » 6 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
09:00
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

6 жовтня – Всесвітній День охорони місць існування

День охорони місць існування було затверджене в 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої флори і фауни, і природних місць існування в Європі.

Відомо, що існування живих організмів напряму залежить від умов навколишнього середовища, які складаються в межах їх біотопів (місць проживання) в певний час. До основних екологічних факторів, що впливають на живі організми відносять: абіотичні (сонячне випромінювання, температура, вологість, освітленість та ін.), біотичні (сукупність живих організмів, які своєю життєдіяльністю впливають на інші організми) та антропогенні (зміни, спровоковані людською діяльністю).

У зв’язку з цим, організми, за ставленням до характеру впливу екологічних факторів, поділяють на стенобіонтів і еврибіонтів. Перші – можуть жити лише в певних умовах середовища при дуже незначному коливанні його факторів (наприклад для НПП «Нижньосульський» – всі види орхідей). Другі – пристосувалися жити в досить різноманітних умовах навколишнього середовища або при значних їх змінах (найбільш типові, широко поширені види). Відповідно, стенобіонтні організми є більш чутливими, особливо до антропогенного тиску на навколишнє середовище.

Нині на Землі під загрозою зникнення знаходяться понад 7 тисяч видів тварин і май­же 60 тисяч видів рослин. Щорічно тенденція загрози зникнення зростає для багатьох видів. Зокрема, для України показовим є збільшення числа видів, які потрапляють до Червоної книги України. Наприклад, у 1980 році до неї було зане­сено 85 видів тварин і 151 вид рослин, через 16 років ця кількість збільшилась май­же вчетверо, а вже у 2009 році (в останнє видання книги) включено 542 види тва­рин та 826 видів рослин.

Територія НПП «Нижньосульський» вирізняється різноманітністю ландшафтів та біотопів. Безумовно, домінують акваландшафти зі специфічним видовим складом флори та фауни. Широко також представлені лучні, лісові та степові біогеоценози.

За попередніми даними територія парку надає прихисток понад 700 видам судинних рослин, 189 видам хребетних тварин, із них: ссавцям – 24, птахам – 121, плазунам – 3, земноводним – 7 та рибам 35 видам.

Створення НПП «Нижньосульський» та дотримання режиму охорони парку повинно позитивно вплинути на збереження біорізноманіття, особливо рідкісних видів. Так наприклад, в останні 30 років відбулися суттєві зміни у видовому складі птахів у Сульській затоці, які охороняються на міжнародному, національному та місцевому рівнях. Із 16 видів рідкісних птахів, що регулярно траплялись під час сезонних міграцій, гніздились і зимували в 80-90-ті роки минулого століття, нині виявлено лише 8 видів (орлан-білохвіст, шуліка чорний, скопа, журавель сірий, гоголь, мартин каспійський, баранець великий, деркач). Перестали гніздитись в останні роки в межах затоки чапля жовта, чапля мала біла, крячок малий, лежень, ходуличник, шилодзьобка, кулик-сорока та дерихвіст степовий (за даними начальника наукового відділу парку Клєстова М.Л.).

Рослинний покрив парку також зазнав значного антропогенного тиску, що в значній мірі вплинуло на сучасний стан природних екосистем. Перш за все однією із основних причин, що змінили природні екосистеми в пониззі Сули є створення Кременчуцького водосховища, яке перетворило Сульську затоку, де розміщується основна частина парку, у своєрідний «плавневий комплекс», який щорічно потерпає від надмірного скиду води з водосховища.

Нині метою науковців парку є пошук шляхів мінімізації негативного впливу на біорізноманіття та створення умов для більш сприятливих умов існування живих організмів, особливо рідкісних представників флори та фауни.

Підготував: Віктор Попельнюх

Переглядів: 497 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 dariyanechay  
Дуже актуальна та важлива стаття!
Люди завжди забруднювали навколишнє середовище. Однак до останнього часу забруднення не було такою серйозною проблемою. З розвитком цивілізації людина все більше стала втручатися в природу. З появою великих промислових міст, в яких величезна кількість відходів викидалася на маленькі площі, ця проблема стала набагато серйозніше. Сьогодні наша планета у великій небезпеці.Я вважаю що потрібно бережливіше ставитись до навколишнього середовища , адже воно впливає й на людей .

5 nataliyamotsar0463  
Людина все частіше стала руйнувати і забруднювати навколишнє середовище. Стали зникати рідкісні види птахів, риб, тварин і рослин.
 Якщо так буде і далі, то через декілька років наша флора і фауна буде повністю знищена. Людини повинна задумуватися над цим питанням.

4 anastasiasotnyk  
Дуже корисна стаття ,проблема охорони навколишнього середовища ,є досить актуальною на даний час ,та мабуть завжди
Люди ,руйнують нашу екологічну систему,навіть самі того не розуміючи
Можливо,потрібно спробувати якісь інновації ,щоб заохочити людей ,наприклад зробити стенди ,малювати плакати ,встановити смітники в лісі,дуже багато різних варіантів
Потрібно тільки спробувати !

3 luzovicsnizana  
Навчаючий в 11 класі,я разом з деякими учнями та вчителем розповідали учням школи за цей день(у вигляді статей та розповідей).Багатьом дітям сподобалось,деяких дуже зацікавило та потім вони задавали багато питань на цю тему.Важливо бути обізнаним в дикій флорі та фауні,щоб не чинити важкого антропогенного тиску на все живе.

2 sokolruslanshik1999  
Люди, самі руйнують середовище існування живих організмів, за допомогою забруднення навколишнього середовища. Через це, як ми дізналися в статті, деякі види птахів перестали гніздиться в нашому регіоні. На мою думку потрібно активніше створювати умови проживання для птахів, тварин та рослин. Адже з кожним роком ті чи інші види зникають, і через 10 а може й 20 років не залишеться ніяких цінних екземплярів в нашому регіоні.

1 karinagrischenko1999  
Проблема охорони середовища існування є важливим елементом захисту йохорони дикої флори та фауни, чимало видів яких зазнають виснаження, а деякі взагалі знаходяться на межі цілковитого знищення. Людина впродовж усього шляху цивілізації знищила майже 2 мільярди гектарів родючих грунтів, які на сьогодні стали пустелею. Щодня на землі зникає безслідно 70 видів флори та фауни, якщо ситуацію не змінити, то через декілька поколінь усі середовища існування будуть знищені,
разом з ними зникнуть не тільки рідкісні види флори та фауни, а й дійде черга до тих, що здаються нам звичними й розповсюдженими. Тому, створення НПП «Нижньосульський» сприяє збереженню рослин і тварин у Полтавській області.





Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz