П`ятниця, 29.03.2024, 11:13Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Березень » 20 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
15:04
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЛІСІВ

У екологічному календарі остання декада березня надзвичайно насичена. 21 березня відзначається Всесвітній день лісів, 22 березня – Всесвітній день води (Всесвітній день охорони водних ресурсів), 23 березня – Всесвітній метеорологічний день і в цей же день (23 березня) проводиться Всесвітня акція «Година Землі».

Святкування Дня лісу засновано в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства на якій обговорювалась, в тому числі, важливість лісових ресурсів кожної країни. Власне, на цій конференції зародилася ідея щодо проголошення Всесвітнього дня лісівництва. Вона настільки була актуальною та важливою, що відразу ж була підтримана ООН з питань продовольства і сільського господарства. Було проголошено, що Всесвітній день лісівництва потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів використання та збереження лісових насаджень – виробництва, захисту і відновлення. Деяка статистика. Загальна площа земель лісового фонду України становить 10,8 млн. га, з яких вкрито лісовою рослинністю 9,5 млн. га, що становить 15,7% території України. За останні 50 років лісистість зросла майже в 1,5 рази. Ліси на території України розміщені нерівномірно. Так, на Поліссі площа їх становить 37%, в лісостепу – 30,2%, степу – 5,8% і Криму – 4,2% до загальної площі цих зон. Найвища лісистість у Карпатах – 40,2%. Гірські ліси відіграють важливі водоохоронні та водорегулювальні

функції. Проте, в останні роки ситуація щодо збереження лісів Карпат є катастрофічною. Вони безжалісно знищуються, що викликає значні зміни в ландшафтах та водорегулювальних процесах. За літературними джерелами – 55% лісів в Україні представлені листяними породами (21,4% – дубові ліси, 19% – букові та 12% – ясенові). Проте, в Лісостеповій та Степовій зонах значно переважають штучно створені монокультурні посадки сосни, які є субоптимальними біотопами для тварин. За лісистістю Україна посідає восьме місце в Європі, що не достатньо у порівнянні з загальною площею країни. І все ж таки Україна, незважаючи на недостатню лісистість території, за площею і запасами лісу є європейською лісовою державою.

Із загальної площі Полтавської області (28,75 тис. км2, що становить 4,6 % площі України) – 9,8 % складають ліси та інші лісовкриті площі. Область належить до малолісних і лісо-дефіцитних областей України. Лісистість її території разом з чагарниками і лісосмугами становить 9,55% (274,6 тис. га). Середня лісистість України складає понад 15%, світу – 29%). На території області основними типами лісів є широколистяні дубові (діброви) і хвойні соснові (бори). У І тисячолітті до н. е. ліси займали близько половини сучасної території Полтавщини. Широколистяні ліси-діброви простягалися смугами шириною 10-25 км уздовж переважно правих підвищених схилів долин найбільших річок краю, інколи вкриваючи майже всю східну частину вододільних плато. Найбільш активно лісові масиви знищувались упродовж XVI - XVII століть. Наприкінці XIX століття їх площа скоротилася у 4-5 разів (лісистість становила 4,5%). Нині від дубових пралісів уціліли тільки окремі лісові масиви (наприклад, урочище Парасоцьке біля Диканьки).

Нині розробляються перспективні плани щодо збільшення площ заліснення області, які у найближчі декілька десятиліть маю збільшитись з 9,6% до 25-28%.

Підготував: Віктор Попельнюх.

Переглядів: 581 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 8
8 alinamelnikova331  
День лісу відзначає внесок лісів та лісового господарства у життя суспільства. Щороку в цей день фахівці з усього світу обговорюють користь лісу, товарів та послуг, отриманих з лісу; люди можуть дізнатися про стале управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без завдання шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь.

7 yulia99loziuk  
Ліс – це надзвичайне і таємниче місце. Справжній природній шедевр. Могутність і велич дерев, різноманітність трав, ягід та звірів, манить на прогулянку. Відразу відчувається неперевершена свіжість та легкість повітря від якого паморочиться голова. Чудовий варіант для відпочину від важких буднів, стресів, проблем та депресій. Дуже корисно відвідувати сосновий ліс. В ньому особливо лікувальне повітря.

6 sandro19021999g  
Щоб якомога ефективніше уберегти лісові масиви України, потрібно розробляти правильні закони. Головна проблема на даний час - це незаконні вирубки лісів, які в основному проводяться людьми, котрі уміють користуватися недоліками закону щодо вирубки лісів. Щоб уберегти на майбутнє ліс, потрібно донести до людей те, що він є головним джерелом кисню, якого через різні забруднення атмосфери у нас і так мало. Також я думаю, що розробка правильних законів допоможе уберегти ліс.

5 rozenmarm  
Відповідно санітаного огляду лісів понад 30 тис.га. насаджень пошкоджені шкідниками та хворобами лісу. В пошкоджених насадженнях проводяться санітарно-оздоровчі заходи, шляхом вирубки пошкодженої деревини. Важливою проблемою ведення лісового господарства у гірських умовах є всихання смерекових насаджень. Однією з причин всихання смерекових лісів є стовбурні шкідники. Багато проблем створюють і люди. Через недбалість, неорганізованість людей в лісах багато сміття, яке перешкоджає нормальному функціонуванню лісу. Такі проблеми щодо чистоти в мене викликають подив. Я не можу зрозуміти, як можна піти покинувши сміття? Я не тільки завжди коли буваю в лісі забираю все своє сміття, я навіть з друзями прибирала за іншими.

4 polebkakhomenko1  
Всі дуже люблять ліс, і я в цьому впевнена. Саме в цьому місці можно відчути себе вільною людиною, без різних турбот та переживань. На данний момент висаджують багато дерев на ділянки, але більше їх вирубують. Із підвищенням цін на газ, дрова все більше потрібні людям. І таким чином люди, не думаючи про майбутнє, вирубують велику кількість дерев.
Багато різних акцій, благодійств проходять для висадки дерев, і це дуже добре. Потрібно закликати людей до цього! Нехай наше суспільство приносить користь для природи!
Не дарма існують лісники, які повинні захищати наші ліси.

3 zheka1233421  
Наша планета являє собою єдиний організм, в якому, як і в людському організмі, абсолютно немає нічого зайвого, і кожен його елемент важливий, гармонійно підтримує і наповнює життям, і своїм неповторним різноманіттям все навколо. Ліси на нашій Землі займають цілу третину всієї суші нашої планети. Це просто колосальна цифра. Також не секрет що вони виконують життєво важливі екосистемні функції,  є будинком, і джерелом засобів для існування для безлічі людей. Тому очевидно, що ліс треба зберігати.

2 h1839837  
Ліси— це сукупність землі, рослинності, в якій домінують дерева та чагарники, тварини, мікроорганізми та інші природні компоненти, що в своєму розвитку біологічно взаємопов'язані, впливають один на одного і на навколишнє середовище.

1 aulko99  
Ліси- це душа свієї планети, скарб нашої землі. Ліси- легені нашої планети, вони мають економічне, соціальне та найголовніше екологічне значення!!!Дерева,без яких не можливо уявити собіліс, є безцінною складовою довкілля: вони регулюють крувообіг речовин,  перешкоджують сильним вітрам, поглинають пил та гази, відіграють головну роль у формуванні клімату та ландшафтів. Потрібно їх зберігати. З кожним кором збільшується незаконна вирубка лісів та лісні пожежі, за неграбне ставлення нашого суспільства. Добре, що наша влада занесла цей день в саме Екологічний календар. Потрібно нагадувати молодому поколінню про такий день і проводити необхідні заходи по відновленню лісових масивів, залучати школярів та студентів інститутів до нових засадження дерев.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz