П`ятниця, 29.03.2024, 11:25Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Травень » 12 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
15:13
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

10 ТРАВНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МІГРУЮЧИХ ПТАХІВ

Не дивлячись на те, що свято офіційно почали відзначати лише з 2006 року, історичні передумови його виникнення закладені ще в 1902 році, коли була підписана (ратифікована у 1906 році) Міжнародна конвенція з охорони птахів керівниками 11 країн Європи. Крім того, з метою охорони перелітних птахів були укладені кілька міжнародних договорів, зокрема, від 1918 року «Про міграційних птахів у Північній Америці», африкансько-євразійський договір від 1979 року «Про охорону водоплавних птахів» та прийнята Бонська конвенція в 1979 році «Про збереження мігруючих видів диких тварин», яку Україна ратифікувала в 1998 році.

Ареали більшості європейських видів птахів, у тому числі й тих, які гніздяться на Полтавщині, включають території багатьох держав, а в певні етапи свого річного циклу (під час міграцій, особливо трансконтинентальних) вони перетинають їх кордони, і потрапляють в країни Африки, Близького Сходу, Індокитаю тощо, які не є учасниками конвенцій (Рамсарської, Бонської та Бернської) щодо охорони біологічного та ландшафтного різноманіття, в тому числі й мігруючих птахів. Таким чином, щорічно під час міграцій птахи потерпають не лише від перешкод природного походження (хижак-жертва, пустелі, моря, стихії, екто- та ендопаразити, дальність перельотів тощо), але й антропогенного (осушування та опустелення, зіткнення з висотними спорудами – лініями електропередач, вітровими установками, висотними будівлями, а також перевилов риби, зміна ландшафтів, використання хімічних препаратів на сільськогосподарських угіддях, вирубування лісів, забруднення довкілля, зміна клімату тощо), але й від самої людини на трасах міграцій та місцях зимівлі (масове добування для їжі – відлов, відстріл, отруєння тощо).

Уплив природних і антропогенних чинників і безпосередньо людини та відсутність законодавчої бази в країнах, де відбувається зимівля представників орнітофауни щодо міжнародних норм з охорони та збереження біорізноманіття, суттєво впливає на загальну чисельність популяцій птахів, змінює їх традиційні міграційні шляхи, сприяє розширенню списків рідкісних видів тощо. У зв’язку з цим необхідно прикласти зусилля щодо залучення країн-непідписантів до існуючих міжнародних угод, відмови всіх країн від полювання хоча б у весняний період, проведення глобальної інформаційно-освітньої кампанії, спрямованої на створення сприятливих умов для перелітних птахів у місцях зимівлі, під час міграцій та збереження місць їхнього проживання у всьому світі, зокрема, через створення природно-заповідних територій.

Через Україну потужний міграційний шлях проходить каскадом штучних водойм на Дніпрі, які в межах Полтавської області представлені Дніпродзержинським та Кременчуцьким водосховищами, акваторію та прибережну частину яких під час міграцій використовують не лише водоплавні та біляводні види для відпочинку та поповнення жирових резервів, а й представники інших груп птахів. У межах області, у тому числі з метою охорони міграційних шляхів, на водосховищах, були створені два регіональні ландшафтні парки («Нижньоворсклянський» та «Кременчуцькі плавні» – Дніпродзержинське водосховище) та національний природний парк «Нижньосульський» – Кременчуцьке водосховище.

Незважаючи на те, що в останні десятиліття спостерігається тенденція щодо зменшення загальної площі відкритої води водосховищ у результаті заростання водно-болотною рослинністю, що призводить до втрати кормової продуктивності мілководь для мігрантів, природно-заповідні території зокрема, та водосховища вцілому, залишаються важливим місцем зупинок для перелітних видів.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 601 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 161 2 »
16 prihodkoanna304  
Будемо сподіватися, що цього разу нам всім спільно вдасться встановити чітку позитивну тенденцію у цьому питанні і наші пернаті друзі відчують позитивний рух. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому. Міграція птахів є одним із індикаторів біорізноманіття, здоров’я екосистеми, змін клімату.

15 alinamelnikova331  
Всесвітній день мігруючих птахів, важливе свято. Птахи – невід'ємна частина живої природи, їх потрібно любити і берегти не лише тому що вони корисні, а й тому що вони переповнюють наше буденне життя масою позитивних емоцій, спостерігаючи за ними ми отримуємо величезну естетичну насолоду. Я вважаю,що потрібно проводити багато цікавих та пізнавальних заходів, також роз’яснювальну роботу, спрямовану на збереження та відновлення орнітофауни й середовищ її існування

14 luzovicsnizana  
Мені дуже подобається спостерігати за птахами.На Кременчуцькому водосховищі була чотири роки тому тоді було більше птахів ніж рік тому.Птахи неймовірні,різноманітні та гарні, не можу передати своє негативне ставлення до тих хто кривдить птахів.

13 karina_taran  
Згідна з Вами, потрібно проводити більше подібних свят, адже  їх проведення може допомогти населенню дізнатися про важливість охорони всіх живих організмів, та середовища їх проживання

12 godlikeorion  
Птахи завжди щосили намагаються повернутися додому якнайшвидше - про це красномовно говорять дані кільцювання, згідно з якими швидкість повернення на батьківщину зазвичай помітно вища швидкості відльоту. Але природні і антропогенні чинники, в останній час, особливо останні, створюють перешкоди для повернення. 

Інформаційно-освітні кампанії, що спрямовані на створення сприятливих умов для перелітних птахів - дуже важливий пазл у цілісній картині допомоги пернатим.

11 moroz1996yulia  
Всесвітній день мігруючих птахів — це глобальна екологічна кампанія, мета якої полягає в тому, щоб розширити знання про мігруючих птахів, їх місцях проживання і шляхах пересування. 
Міграція птахів, як явище, також є ключовим індикатором біорізноманіття, здоров'я екосистем, змін клімату. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому - наприклад, деякі рослини запилюються саме мігруючими птахами.

10 tanya9zhivotovska  
Дійсно, це важливе свято. Оскільки, його проведення може донести до населення важливість охорони перелітних птахів, які можуть бути, навіть, не зовсім типовими для нашої місцевості.

9 samsonenkoviktorija12  
Впевнена, що кожен з нас, хоча б раз в житті зупинявся, щоб подивитися на ключ лелек чи просто зграю мігруючих птахів, адже це заворожуюче бачення і тому прикро спостерігати за картиною, коли подолавши багатотисячний марафон птахи не знаходять своїх осель. Ластівка часто бачить на місці гнізда чисто побілену стіну, на якій господар вже ніяк не планує знову побачити шмат землі з соломою а ось лелека повернувся на місце свого гніздування і побачив лише пеньок, а старе дерево, де багато поколінь його предків виводило малят і приводило в захоплення місцевих дітлахів, вже акуратно складене в дровнику. Своїми діями ми вбиваємо віру, що добро завжди знаходить добро, а зло буде покаране.

8 annakraft1997  
Під час міграції птахи орієнтуються в напрямку польоту за допомогою Сонця, відчувають магнітні поля, використовувють візуальну інформацію. Помилки під час далеких перельотів інколи здійснюють молоді птахи і потім їм доводиться здійснювати "зворотну міграцію". Так, дійсно людство вже зайшло надто далеко, що навіть на висоті заважають життєдіяльності птахів. І тому, щоб виправити ситуацію науковці змогли штучно управляти міграцією (навчили американських журавлів безпечному маршруту) за допомогою ультралегкого літака.

7 taniaculik7088  
Я вже мабуть не вперше кажу про те, що дивуюсь із своїх сучасників. Це все дуже чудово, що є такий день, перелітніх птахів, пропаганда їх захисту і т.д.. Але, ми повинні згадувати про перелітніх птахів не тільки 10 травня. І це, впринципі, стосується будь-якого свята. Ми повинні думати про природу та її збереження кожен день. Величезні молодці ті люди, які це роблять.
Задалась питанням: "Чи корисна ця інформація для мене?" Вирішила, що корисна. Як би там не було, а за професією я майбутній вчитель. І дуже круто, що я можу почерпнути корисну інфу, по-перше, для себе. Такий собі особистісний саморозвиток.

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz