П`ятниця, 29.03.2024, 13:26Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Червень » 8 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
07:44
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

8 ЧЕРВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОКЕАНІВ

Цей день був проголошений у 1992 році на Міжнародній конференції з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро. Проголошенням цього свята ООН підкреслила життєву важливість океанів, як і всієї гідросфери, для планети, а також необхідність турботи про його чистоту. Стан вод Світового океану сьогодні викликає велике занепокоєння. Його забруднення відбувається через надходження щорічно з водами річок понад 320 млн. т солей заліза, 6,5 млн. т фосфору та ін. Ду­же багато забруднень потрапляє і з атмосфери: 200 тис. т свинцю, 1 млн. т вуглеводнів, 5 тис. т ртуті та інших шкідливих компонентів. Близько третини мінеральних добрив, що вносяться в грунт, вимивається з нього дощовими водами й виноситься ріками в моря й океани. Лише азоту й фосфору таким шляхом потрапляє в Світо­вий океан близько 62 млн т на рік. До найбільш шкідливих забруднювачів нале­жать нафта та нафтопродукти, їх щорічно потрапляє 5-10 млн. т, головним чином у результаті втрат при добуванні нафти з морських родовищ, аварій танкерів, берегового стоку тощо. Так, внаслідок аварії танкера «Екссон валдіз», що стався в 1990 р. поблизу Аляски, в море потрапило 40 тис. т нафти. Величезні нафтові плями були рознесені морськими течіями й віт­ром далеко від місця аварії, забруднивши значні ділянки узбе­режжя, спричинивши загибель тисяч тюленів, морських птахів, риби тощо. У 1991 р. внаслідок війни між Кувейтом та Іраком нафта з підірваних танке­рів і нафтопроводів вкрила 1550 км поверхні Перської затоки і 450 км берегової смуги, де загинула велика кількість морських черепах, дюгонів, птахів, крабів та інших тварин. Нафтова плівка на поверхні води пригнічує життєдіяльність фітопланктону, що є одним із головних постачальників кисню в земну атмосферу, порушує тепло- і вологообмін між океаном і атмосферою, губить мальків риб і інших морських організмів. Моря й океани забруднюються також промисловими й побутовими відходами, їх у Світовому океані накопичилось вже понад 20 млн. т. Більшість із них містять сполуки важких металів та інші шкідливі речовини, що згубно діють на морську фауну й флору. У Світовий океан потрапила велика кількість радіоактивних речовин внаслідок випробувань атомної зброї, ро­боти атомних реакторів військових підводних човнів і криголамів, скидання контейнерів з відходами атомних електростанцій тощо. Загальна кількість радіоактивності, принесеною людиною в Світо­вий океан, становить 1,5-109 Кі, в той час як під час чорнобильської аварії в атмосферу було викинуто 5-107Кі, тобто в 30 раз менше. Проблема захисту Світового океану нині стала однією з най­актуальніших, вона стосується всіх країн, навіть тих, що не мають безпосереднього виходу до нього. З огляду на це ООН розроблено й прийнято кілька важливих угод, що регулюють судноплавство, рибальство, добування корисних копалин із морських родовищ тощо. Найбільш відомою з них є угода, підписана більшістю країн світу в 1982 р., що дістала назву «Хартія морів».

Підготував: Віктор Попельнюх

Переглядів: 480 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
4 prihodkoanna304  
Я приєднуюся до цієї прекрасної ініціативи і рада, що людство має ще одну важливу можливість, силами всіх зацікавлених людей, зберігати природу і сприяти її відновленню в кращому вигляді. Будемо дбати про флору і фауну морів і океанів, а це в свою чергу нехай неодмінно послужить перешкодою до негативних екологічних наслідків і вимирання багатьох видів.

3 natalialiakhman0855  
Океани...Як багато вони значать для усієї нашої планети.Вони беруть участь у створенні для нас нормальних умов існування та є самим життям.В ньому мешкають безліч рослин та тварин,для яких океан виступає у ролі всесвіту.Людина внаслідок своєї діяльності призвела до глобальних катастроф,до мільйона смертей ні в чому не винних створінь.Всі ці відходи,нафта і т.д. наносять необоротної шкоди.Відзначаючи цей день, ми повинні всі пам'ятати про це та прагнути відновлення чистоти океану,не здійснюючи минулих помилок.

2 potapovaasya1810  
Шкода, що ми повністю не можемо осягнути рівень цієї проблеми, адже згадуємо про наслідки антропогенного забруднення лише, коли проблема стане глобальною, хоча можливо вона вже й є такою, або ж коли нам про це нагадає певне свято. Хоч з одного боку  ці події не дають нічого, але з іншої, я сподіваюсь, що хоч певну частину своєї мети вони виконують,  адже актуалізація проблем сучасного океану є дуже потрібною в наш час і, якщо це вплине хоча б на декількох людей то відсоток проблеми, хоч на маленьку частинку,  стане меншим. Найбільше це свято потрібне людям, які цього дійсно заслуговують – океанологи, що які вивчають життя і розвиток океанів, а також  працюють над розробкою методів покращення його сучасного стану.

1 aulko99  
Всесвітній день океанів, на мою думку, це  боротьба за збереження мешканців морських глибин та екології океанів. Людство забуває за такі маштабні глибини нашого світу, і майже кожного року  викидає у світовий океан велику купу сміття, який знищує морську флору та фауну. Від цього гине величезна кількість тварин, яка їсть це сміття. Ще один доказ того шо майбутнє нашої країни та сучасне, не готове зберігати навколишнє середовище, а навпаки бере його і топить.  На мою думку, для того щоб врятувати океан і життя в ньому потрібні постійні та маштабні дії керуючих органів, а не таке недбальство як ми бачимо на сьогодні!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz