П`ятниця, 29.03.2024, 03:13Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Липень » 4 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
11:52
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

4 липня – Міжнародний день полонених дельфінів

Будь-які найкомфортніші штучно-створені умови для диких тварин не можуть їм замінити природних. Утримання їх у неволі (чи то в зоопарках для загального споглядання, чи приватних колекціях – для особистого) аргументується, як правило, естетичним задоволенням. Принаймні в Україні зоопарки мають неприглядний стан, а тварини, які там утримуються, викликають лише жалість. Під намаганням надання естетичного задоволення, часто скривається банальне бажання заробити, і не важливо у який спосіб (офіційним чи не офіційним) – платою за вхід, можливістю погодувати тварин, сфотографуватись з ними, нелегальним збутом рідкісних видів, контрабандою, і навіть продажем трупів таксидермістам для виготовлення опудал.

Викликає занепокоєння і ситуація з дельфінами, які все частіше використовуються в так-званих дельфінаріях для візуального задоволення публіки, і навіть для ніби то «лікування». Прибутковість цього бізнесу спонукає ділків навіть утримувати тварин далеко від морських узбереж, наражаючи їх на додаткові загрози існування з причини неможливості створення відповідних умов для їхнормального існування. Померлі тварини замінюються іншими, а витрати дуже швидко окупаються.

В Україні мешкає 3 види дельфінів – афаліни, білобочки та морські свині (азовки), які занесені до Червоної книги. Але охоронний статус аж ніяк не захищає їх від знищення рибалками чи відлову браконьєрами для дельфінаріїв. Прикладом можуть слугувати США, де лише насильство над цими тваринами карається штрафом до 20 тисяч доларів. Якщо гроші не виплачені – можуть навіть посадити у в’язницю на рік.

Цікаві факти про дельфінів:

– у світовій фауні нараховується 32 види морських і чотири річкових;

– пораненого дельфіна зграя ніколи не кине в морі;

– єдиний ссавець, який народжується вперед хвостом;

– акули бояться, оскільки дельфіни здатні їх убити;

– деякі види дельфінів можуть затримувати дихання на 30 хвилин;

– очі дельфіна виробляють сльози, які захищають їх від інфекцій та сторонніх предметів;

– морські дельфіни чудово бачать, під і над водою;

– спинний плавець у кожного дельфіна особливий, ця ознака використовується для ідентифікації;

середня тривалість життя дельфінів становить 17 років, але спостерігалися в природі випадки, коли вони жили понад 50 років;

у дельфінів немає нюху, але є почуття смаку, вони можуть розрізнити солодке,

кисле, гірке, солоне;

– у роті дельфінів приблизно 100 зубів, які використовуються для захоплення здобичі, що проковтується цілком;

– дельфіни – єдині на Планеті тварини, які отримують від сексу задоволення.

Підготував: Віктор Попельнюх.

Переглядів: 588 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 dashadenisenk  
Дуже актуальна стаття на сьогоднішній день. Раніше дельфінарії створювались для тварин, які не мали шансів на існування в природному середовищі.А зараз складається враження, через чисельність дельфінаріїв, що люди просто займаються браконьєрством, виловлюючі і утримуючі в неволі і здорових тварин.

5 tanijk9915  
Я з дитинства мріяла поплавати з дельфінами і коли моя мрія збулася я була приємно вражена наскільки це добрі створіння. Та не цікавилася різними статтями про них але ця стаття стала дуже корисною та цікавою для мене. Тепер буду розповідати рідним та знайомим і рекомендувати цей сайт, щоб збагачувати свої знання про все диве на нашій планеті!

4 yanamiroshnichenco  
Завжди дуже с захопленням ставилася до дельфінів і наведені факти лише розпалили інтерес . Наскільки сильно розвинуті данні ссавці ... І яким жорстоким виявляються люди по відношенню до цих прекрасних створінь . Боляче усвідомлювати , що наша довга еволюція як виду не пішла на користь іншим видам нашої планети ....

3 potapovaasya1810  
Дельфінарій, наче чудове місце для відпочинку, але ніхто ніколи не задумується, наскільки несприятливі в ньому умови для життя цих незвичайних тварин. Добре, що в сучасному світі більшість країн розуміють, що дельфінам, косаткам та іншим ссавцям не місце в неволі. Наприклад, в Англії всі дельфінарії закрилися під впливом маштабних громадських протестів. В нашій країні також проходять такі зоозахисні акції, тому будемо мати надію, що цей жах скоро залишиться у минулому.

2 samsonenkoviktorija12  
Відпочиваючи на морі була приємно вражена, нарешті побачивши зграю дельфінів, які пустували зовсім недалеко від берега. Наші намагання приблизитись до них на катамаранзі не ввінчалася успіхом, але досить цікаво було спостерігати, як вони, зовсім не боячись людей, влаштували справжнє шоу.

1 aulko99  
Вкотре підчеркується жорстокість людей!! Адже дельфіни- це найунікальніші та найзагадковіші тварини нашої планети! Скільки користі вони приносять людям, і що за це отримують! На мою думку, щоб уникнути їхню загибель у неволі, потрібно негайно братися за використання їх як наглядовий матеріал. Адже в неволі чисельність загинення збільшується, і це є негативним фактором для навколишнього світу!!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz