Субота, 04.05.2024, 23:56Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Лютий » 25 » ЕКСПЕДИЦІЙНІ РОЗПОВІДІ
11:23
ЕКСПЕДИЦІЙНІ РОЗПОВІДІ

Танці журавлів на потаємних галявинах

У віддалених куточках Полісся, де ще збереглись непрохідні болота, неспішно течуть річки, а сонячні промені віддзеркалюються в десятках озер, між небагатьма поселеннями години й години ходу лісовими дорогами. Там збереглись куточки незайманої природи, і на лісових галявинах можна побачити фантастичне видовище — танці журавлів.

Сподіваючись знайти рідкісного метелика - синявця Телея, гусениці якого розвиваються на родовику лікарському, я прямувала до кущів на краю галявини та несподівано застигла у захваті — на другій галявині, що зеленою смугою йшла в ліс, у примарному тумані, метрах в десяти від мене, танцювали кілька журавлів. Боячись зруйнувати дійство, я стояла нерухомо, а птахи, роблячи плавні па, то пересувались галявиною, то невисоко піднімались над нею, до часу не помічаючи стороннього спостерігача. Вони граціозно походжали, піднімали й опускали голови, робили кілька швидких кроків і раптово зупинялись, кланялися один одному, підстрибуючи розправляли крила, підкоряючись знаному тільки їм одним ритму. Це було напрочуд красиво! Як довго я стояла, мов зачарована, не знаю, та кінець кінцем поворухнулась, адже не могла більше затримуватись, і танцюристи помітили небажаного свідка їхньої забави. Легкокрилі птахи піднялись над галявиною й зникли в тумані. Мені ж лишилось відчуття нереальності події: чи справді це було, чи може то туманний морок?

Рідкісного метелика я знайшла, тож була невимовно задоволена моєю екскурсією, тільки точив серце жаль, що перешкодила журавлям сповна насолодитись дійством. Повернувшись додому, прочитала в орнітологічній літературі, що танцюють вони будь-якої пори року, проте частіше все ж у шлюбний період, коли виконують танець удвох. Танцюють і деякі інші птахи, проте мені здається, так прекрасно можуть танцювати тільки прекрасні витончені журавлі.

З.Л. Берест,

канд. біол. наук

Переглядів: 612 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 181 2 »
18 doroshenkoevgenia  
Далеко не перший рік вчені намагаються з`ясувати, чому журавлі пускаються в танок і що вкладають в танець вони самі. Весняні танці - щорічний ритуал, який символізує початок шлюбного періоду у журавлиний пар. Однак одиночні танці журавлів в інші пори року довгий час залишалися загадкою для орнітологів. В даний час одними з найпоширеніших версій є ігрове поведінку, і відпрацювання рухів, необхідних журавлю для виживання. На думку вчених саме це і спонукає журавля виконувати найнеймовірніші па.

17 zhgyrgread2000  
Україна завжди позиціонує себе як країна з "журавлиним співом". Адже журавель є символом нашої держави, його оспівують в піснях, про нього складають повіря, байки. казки, прислівя та приказки. Журавель завжди були символом миру та злагоди. І не тільки в нашій країні. У Японії, Китаї та у В’єтнамі журавлі є символом довголіття.Існує повір’я: розорення гнізда або вбивство журавля принесе нещастя.Паперові журавлики є символом миру. У Вірменії, журавель єнаціональним символом країни.
Тому поспостерігати за журавлями в природньому серидовищі справжня дивовижаа))))))))

16 tatjanaisackova  
Прочитавши, дууже захотілося зануритися у цей неймовірний, майже казковий світ, а побачити таку картину, напевне, неймовірне везіння

15 margarita24081997  
Хотілося б самій на власні очі побачити таке дійство.Мабуть дуже захоплююче спостерігати за цим всим.Взагалі в живій природі можна багато побачити цікавого і при цьому зайнятися фотозйомкою.

14 svetaz280210098  
То у них ,мабуть,був шлюбний танець. Не розумію, чому чоловіки так витанцьовують перед жінками? 
Тваринний світ - дивижна штука. Куди не поглянь скрізь якісь залицяння, любов, опіка. 
Нам (людям) потрібно повчитися в них.

13 karinagrischenko1999  
З цієї статті я почерпнула цікаву інформацію про журавлів, дізналася про рідкісний вид метелика. Особисто мені не доводилося бачити таке дійство - як танці журавлів, але дуже б хотілося. Адже це дуже захопливо.

12 potapovaasya1810  
Журавлі дійсно гарні птахи, хоча мені доводилося зустрічатися з ними лише один раз, але й не в такій обстановці. Справді рідко можна зустріти шлюбні танці будь-яких птахів, а особливо цих, тому вам неймовірно пощастило. Зараз стало ще більше сумно від того, що в нашій країні цей птах занесений в Червону книгу, адже надія побачити таке дійство зменшується з кожним днем.

11 lili_zaporozhets  
Танець журавлів неймовірно гарне видовище , цікаво те що, журавлі займають почесне місце в культурі багатьох країн, і з ними пов`язана величезна кількість старовинних прикмет, що пророкують щастя і процвітання. Наприклад, побачити вперше танець журавлів по весні вважалося ознакою везіння і удачі.

10 natalialiakhman99  
Наш живий світ неймовірний у всіх своїх проявах.Шлюбний танець птахів - це танець любові,яка так всім нам потрібна.
Я у своєму житті декілька разів бачила журавлів.Вони дуже старанно будують гнізда і дбають про своїх пташенят.Шлюбний танець так і не бачила,проте сподіваюсь,що колись мені пощастить.

9 anastasiasotnyk  
Стаття дуже цікава,і викликає бажання побачити це на яву ,а не малювати картинку в голові
Я обожнюю спостерігати за дикою природою ,. Декілька років тому ,плаваючи в морі спостерігали за побутом птахів Чайок,як вони між собою спілкуються,добувають їжу ,це досить цікаво спостерігати
Також ,на Полтавщині ,не одноразово бачила лелек,які теж зачаровують своєю красотою ,як вони годують дітлахів у гніздах ,будують гнізда ,та інше

1-10 11-18
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz