Четвер, 09.05.2024, 08:41Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Березень » 21 » ЛІСИ – ЛЕГЕНІ НАШОЇ ПЛАНЕТИ
10:38
ЛІСИ – ЛЕГЕНІ НАШОЇ ПЛАНЕТИ

 

      21 березня – Всесвітній (Міжнародний) день лісу. В цей день, який відображає значення лісів і внесок лісового господарства в життя суспільства, постають питання важливості лісів, товарів і послуг, які одержує людина від лісу. Людство отримує інформацію з питань управління лісовим господарством, невиснажливим використанням лісу з метою збереження його для майбутніх поколінь.

      Вперше ідея відзначати День лісу виникла на 23-й Генеральній Асамблеї Європейської конфедерації сільського господарства у 1971 році. Роком пізніше Всесвітня Продовольча та сільськогосподарська організація при ООН (ФАО) підтримала ідею Всесвітнього дня лісу як привід проінформувати суспільство про важливість збереження лісів. 21 грудня 2012 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла резолюцію, у якій 21 березня, починаючи з 2013 року, було оголошено Всесвітнім (Міжнародним) днем лісів. Резолюція закликала всі держави-члени ООН організовувати заходи, що стосуються всіх типів лісів та дерев, наприклад, кампанії посадки дерев.

     Цей день вважається за традицією першим днем весни для Північної півкулі і є символом нового життя, нових починань. Даний період є сприятливим для посадки і росту дерев. Ліси забезпечують суспільство багатьма цінностями. Це безпечна домівка для тварин і рослин, генератор чистого повітря та прісної води, деревина для будівництва, сировина для паперу, пилок та нектар для бджільництва, безмежна кількість безцінних археологічних, історичних та культурних об'єктів.

    Ліси займають третину суші планети та виконують життєво важливі екосистемні функції. Вони відіграють ключову роль у боротьбі зі зміною клімату і залишаються для людей цілющим джерелом здоров’я.

   Ліси є найбільш біологічно різноманітними екосистемами суші, де мешкає та виростає більше половини наземних видів тварин, комах та рослин. Ліси сприяють підтриманню збалансованого вмісту кисню, вуглекислого газу та вологи в повітрі, захищають вододіли, які забезпечують приплив прісної води в річках. У світі налічується близько 1,6 мільярда чоловік, включаючи понад 2000 корінних народів і народностей, які залежать від лісів і отримують завдяки їм засоби до існування. Ліси - це також житло, робота та безпека для залежного від них населення.

    Однак, незважаючи на екологічні, економічні, соціальні та медичні властивості, глобальна вирубка лісів у світі продовжується загрозливими темпами по 13 мільйонів гектарів лісу щороку. Поряд з цим, ліси гинуть від пожеж, природних катастроф, хвороб та інших причин. Скорочення площі лісових масивів веде до непоправних негативних процесів, що мають глобальне значення для всієї природи та життєдіяльності всього людства.

   Україна, незважаючи на невелику лісистість території, за площею і запасами лісу є європейською лісовою державою. Загальна площа земель лісового фонду становить 10,8 млн. га, з яких вкрито лісовою рослинністю 9,5 млн. га, що становить 15,7% території України. За 50 років її лісистість зросла майже в 1,5 рази, а запас деревини – в 2,5 рази і досяг 1,8 млрд. кубічних метрів. Середній щорічний приріст у лісах Держкомлісгоспу дорівнює 4,0 кубічних метрів на 1 гектар.

    Ліси на території України розміщені нерівномірно. Так, на Поліссі площа їх становить 37%, в лісостепу – 30,2%, степу – 5,8% і Криму – 4,2% до загальної площі цих зон. Найвища лісистість у Карпатах – 40,2%. Гірські ліси відіграють важливі водоохоронні і водорегулювальні функції.

     У лісах України росте 200 деревних і чагарникових порід: сосна, дуб, ялина, ялиця, бук, граб, ясен, береза, вільха, осика, верба та інші. На Україні переважають насадження з листяних порід – 55% площі. У них росте 21,4% дубових лісів країни. Букові ліси становлять 19%, насадження ясена – 12%.

   Найстаріші ліси – в Закарпатській області. Середній їх вік – 63 роки. У зоні Карпат молоді насадження досягають 42%, а решта – 58%. Більша половина лісових насаджень в Україні - молоді, що становить 56% лісового фонду держави.

   Не менш важливу екологічну роль відіграють ліси у захисті ґрунтів від ерозії, особливо в гірських умовах, у регулювання клімату, створенні умов для оздоровлення та відпочинку людей.

   З нагоди відзначення Всесвітнього дня лісу, працівники відділу екологічної освіти НПП “Нижньосульський” Козлов М.І. та Слинько О.А. провели цікаві та змістовні заняття  в Лукімській ЗОШ I-IIIст. (Оржицького р-ну.), Мусіївській ЗОШ I-IIIст. (Хорольського р-ну.), Худоліївській ЗОШ I-IIIст. та Богданівській ЗОШ I-IIIст. (Скменівського р-ну.). Школярі 5-10 класі, які були присутні на занятті, дізналися про історію святкування та традиції цього дня. Також, ознайомили дітей з лісовими ресурсами Полтавської області та району в якому вони проживають, розповіли про правила поведінки у лісі, продемонстрували презентацію – “Ліси – легені нашої планети”.

   На завершення заняття школярі отримали відповіді на свої запитання та висловили побажання працівникам парку, щоб  такі зустрічі відтепер стали традиційними.

(Статтю підготувала Слинько О.А. фахівець відділу екологічної освіти НПП "Нижньосульський".

Використана література: http://calendate.com.ua/holiday/311; http://www.eco-live.com.ua ). 

 

 

 

 

Переглядів: 6499 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 ZSVETA6  
І тим не менше незважаючи на те що людство прекрасно знає що ліси являються життєво необхідними для існування всіх живих істот масово знищує, викорчовує, переробляє на зручні меблі,облаштовує собі будинок і навіть не задумується про наслідки своєї бездумної діяльності.Чому у влади немає людей які б захищали не свій гаманець, а природу для себе і своїх дітей.

1 odetta00  
З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність обумовила зміни довкілля та почала діяти на умови життя тварин. Тільки тепер ми починаємо розуміти, що лише зміни в діяльності людини можуть врятувати Землю від катастрофи. Наш спосіб життя серйозно порушив рівновагу природного середовища. Колосальні зміни, які відбуваються в наш час, можуть скінчитися дуже погано.
Якщо ми не присвятимо більше зусиль порятунку природи, що гине, й не змінимо наші багато в чому деструктивні дії, то, можливо, природа буде знищена.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz