Четвер, 18.04.2024, 14:46Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Вересень » 6 » НОВА ІХТІОЛОГІЧНА ЗНАХІДКА В НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
08:55
НОВА ІХТІОЛОГІЧНА ЗНАХІДКА В НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

Декілька екземплярів невідомого виду риб було виловлено в серпні 2017 р. місцевими рибалками в районі мосту через Сулу поблизу села Липове . В результати визначення видової приналежності «незнайомців» з’ясувалось, що вони належать до виду сонячний окунь звичайний (Lepomis gibbosus). Ця знахідка є першою реєстрацією цього виду риб на території НПП «Нижньосульський».

Царьок, або Сонячний окунь звичайний (Lepomis gibbosus) риба родини Центрархових, ряду Окунеподібних. Розмір може досягати до 40 см, вага до 0,6 кг, в ріках України розмір не перевищує 20 см. Тіло високе, досить яскраво забарвлене. Спина зеленувато-оливкова, по боках помаранчеві плями та темні смуги, черево жовте. Тіло та голова вкрита великою кількістю зелених та червоних плям, губи блакитні, плавці жовті. Самець має «вушка» — чорні з червоною облямівкою, у самиці вони червонувато-жовті. Розповсюджений у водоймах Північної Америки від Вашингтону і Орегону на Тихоокеанському узбережжі до Джорджії на Атлантичномуузбережжі; найпоширеніший в північно-східній частині США. Ареал охоплює терени від Нью-Брансвіка на півночі до Південної Кароліни на півдні, також в центральній частині Північної Америки, в штатах Айова іПенсильванія.

Акліматизувався в Європі та Азії, в Україні ареал охоплює пониззя річок, що впадають у Чорне море. Вважається, що був завезений до Європи акваріумістами в середині 19-го століття, в подальшому потрапив в природне середовище.

У Північній Америці зазвичай зустрічається у невеликих ставках та озерах, в Україні – в річках на невеликій глибині, у заростях водної рослинності. Влітку тримається у поверхневих шарах води.

Малорухливий. Живиться молодью риб, ікрою, різноманітними безхребетними. Статевої зрілості досягають у 2 роки. Нерест з кінця травня до кінця липня. Самець риє на дні ямку в яку самиця відкладає ікру, плодючість — близько 1000 ікринок. Після цього самець охороняє та доглядає ікру та личинок, що з'являються. Личинки виходять через 2 доби, через 5 діб мальки починають плавати.

Промислового значення не має, вважається шкідливою рибою, оскільки знищує молодь цінних промислових риб.

Є популярним об'єктом розведення у акваріумах. Виростає до 10 см. В період нересту стає агресивним.

Використані матеріали: https://uk.wikipedia.org

Укладачі: М. Хілобок, М. Клєстов

 

 

Переглядів: 634 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 8
8 supernata-yatsiniuck2014  
А коли подивися на фото цієї риби, і не скажеш що таке мале і може бути шкідливим.

7 karinagrischenko1999  

Вперше царьки були завезені в Росію в 1965-му році зводойм заплави річки Прут. Їх батьківщиною є Північна Америка. Спочатку вони з`явилися в Європі, де в 1877 р вперше від них було отримано потомство. Цікавимє факт, що ця риба потрапила до нашої області. Дуже добре, що наша іхтіофауна поповнюється новими  видами.

6 gotra98  
Вау, я ніколи не бачила такого виду риб. Вони неймовірно гарні. Я б хотіла до неї доторкнутись або хоть поглянути на власні очі, а не через екран комп*ютера.

5 katyabezryk  
Цікава стаття.Особливу увагу привертає забарвлення цієї риби.Не думала,що її можна розводити в акваріумах,жаль,що Сонячний Окунь є шкідливою рибою.

4 sokolruslanshik1999  
На мою думку, царьок схожий на якусь морську чі океанську рибу)
Це досить добре що річки не тільки втрачають свої цінні екземпляри, а ще й поповнюють їх. Царьок має гарне забарвлення, погано тільки що він відноситься до виду шкідливих риб.

3 luzovicsnizana  
Добре ,як з'являються нові види,а не тільки зникають.Та все ж шкода, лише ,що це шкідлива риба.Було б цікаво побачити її на власні очі.

2 kripakmaxx  
Дуже цікавий і красивий вид окуня , особливо приваблює своїм забарвленням . Шкода що при проходжені практики не вдалося побачити такий екземпляр на власні очі .

1 xryxry24  
Досить цікава стаття. На мою думку, така раптова поява представника даного виду на нашій території безпосередньо пов'язане з екологією. Забруднення повітря, що призвело до парникового ефекту, наслідком якого стало зміщення кліматичних поясів, змусило Царька розширити свій ареал. Я вважаю, що це не привід радіти появі нових представників, а ще одна причина задуматися над нашою екологією та над поліпшенням її стану.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz