П`ятниця, 19.04.2024, 11:48Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Жовтень » 17 » Осінні обліки водно-болотних птахів на постійних маршрутах В НПП «Нижньосульський»
15:17
Осінні обліки водно-болотних птахів на постійних маршрутах В НПП «Нижньосульський»

Осінь – час активних міграцій птахів. Одні види залишають територію нашого парку до наступної весни, а інші, що мешкають північніше, деякий час гостюють у нас, набираючи енергетичні запаси перед відльотом на зимівлю.

Науковці парку разом із працівниками науково-дослідних природоохоронних відділень відслідковують та вивчають цей процес. Одним із найбільш ефективних методів вивчення осінньої міграції водно-болотних птахів є обліки на постійних водних маршрутах, які охоплюють місця масової концентрації бакланів, чапель, мартинів, качок та куликів.

Один із таких маршрутів закладений в нижній частині НПП і охоплює ділянки Сулинської затоки між селами Лящівка, Михайлівка, Погребняки, Дем.янівка та Липове.

Обліки на маршруті мають проводитись регулярно – 1-2 рази на тиждень, що дозволяє відслідкувати динаміку міграційного процесу, виявити зміни якісного та кількісного складу перелітних птахів.

Під час одного із таких обліків, який проводився 12.10.2018 р. в нижній частині НПП, було в сумі обліковано понад 600 бакланів великих, 160 чапель великих білих, до 5 тис. качок, із яких найбільш численними були чирок-свістунець, чирок-тріскунець та крижень, до 300 мартинів (звичайний, сивий та жовтоносий), також кулики (турухтан, бекас), які були не численні.

.

Інформацію підготував начальник відділу Науки, к. б. н. М.Л. Клестов

Переглядів: 660 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 maxsemenko25  
Публікації сайту НПП "Нижньосульський" демонструють, який великий огром важливої для збереження й вивчення природи рідного краю роблять його наукові співробітники. Органічною складовою їх діяльності є вивчення процесу осінньої міграції водно-болотних птахів, який є важливим для подальших наукових розвідок.

6 potapovaasya1810  
Обліки  постійних маршрутів міграції птахів є дуже важливими, адже більше третини видів птахів світу мігрують. Щороку пернаті долають тисячі кілометрів на південь і назад і це є одним з найбільших чудес природи. Як правило, для кожного виду перелітних птахів характерні певні терміни відльоту та прильоту, сталі маршрути міграцій та постійні місця зимівлі. Тому, на мою думку, такий тип обрахунку динаміки міграційнгого процесу є дуже важливим та складним процесом, тому залишаєтьтся лише побажати гарних успіхів науковцям парку у такій тяжкій праці.

5 yulia99loziuk  
У цій події можуть брати участь усі бажаючі – адже кожному під силу занотовувати кількість і види птахів, побачених протягом години біля годівниці на подвір’ї, в міському саду, сквері чи міській водоймі.

4 artempistriak  
Облік птахів допомагає в їхний охороні, та оцінці кількості видів, які мігрують по певних маршрутах. За цим сезонним явищем цікаво спостерігати, величезна кількість птахів, які перелітають для зимівлі - це величне явище!

3 h1839837  
Щорічне переміщення або переселення птахів на відносно великі відстані, пов'язане із сезонною зміною екологічних або кормових умов або особливостями розмноження з території гніздування до території зимівлі та назад, одна з форм міграції тварин.

2 uriypyschyta  
Для того щоб дізнатися про деякі сторони життя птахів науковці рахують птахів.  Облік дає інформацію про те,яка кількість птахів використовує певне середовище або принаймні його частину для годівлі, гніздування, ночівлі чи денного відпочинку. Регулярні обліки птахів дозволяють відстежувати зміни в їх популяціях.

1 aptyp3331999  
Більше третини всіх птахів і більшість птахів Північної Америки і Європи мігрують: вони здійснюють масові сезонні переміщення на великі відстані, а розмножуються північніше місць зимівлі. Деякі сезонні переміщення є надто незначними, щоб називатися міграціями, як, наприклад, подорожі гірських куріпок униз по схилах Каліфорнійських гір. Інші подорожі можуть бути дуже далекими, як прудкої очеретянки, що перелітає зі Східної Європи в Африку, долаючи відстань 10-12 тисяч кілометрів.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz