П`ятниця, 29.03.2024, 12:09Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Травень » 11 » ОСОБЛИВОСТІ ФАУНИ ХРЕБЕТНИХ ІВАНІВСЬКИХ ОЗЕР
14:03
ОСОБЛИВОСТІ ФАУНИ ХРЕБЕТНИХ ІВАНІВСЬКИХ ОЗЕР

  Іванівські озера розташовані в межах Оболонської низовини неподалік від села Іванівка Семенівського району Полтавської області і являють собою природні водойми, сповільненого водообміну, що знаходяться в заглибинах суходолу і не зв’язані протоками з найближчою до них річкою Крива Руда.

  Система Іванівських водойм характеризується непостійним обводненням і в другій половині літа озера пересихають; на берегах спостерігаються процеси засолення ґрунту.

 Іванівські озера з усіх боків оточені агроценозами, а прибережні ділянки довгий час використовуються під випас великої рогатої худоби.

  Характерною особливістю фауни хребетних Іванівських озер є відсутність таких груп тварин як риби та земноводні, що обумовлено непостійним обводненням та засолення ґрунту і води.

  Плазуни представлені одним видом - ящіркою прудкою Lacerta agilis, яка на прилеглих до озер ділянках досить чисельна.

 Найбільш численною групою хребетних тварин цієї своєрідної місцевості є птахи. Із водно-болотних та біля водних видів на озерах, особливо навесні, можна побачити качок (крижень Anas platyrhynchos, чирок-тріскунець Anas querquedula, свищ Anas penelope, шилохвіст Anas acuta, широконіска Anas clypeata) та куликів (чайка Vanellus vanellus, турухтан Philomachus pugnax , кроншнеп великий Numenius arquata , веретенник великий Limosa limosa, уліт великий Tringa nebularia , травник Tringa totanus, зуйок малий Charadrius dubius, ходуличник Himantopus himantopus, бекас Gallinago gallinago). Періодично на озера залітають і мартини (жовтоногий , Larus cachinnans звичайний Larus ridibundus та реготун чорноголовий Larus ichthyaetus), які використовують озера для відпочинку. Із-за відсутності кормових об’єктів рибоїдні види птахів трапляються тут зрідка.

  У 2017 році в районі озер спостерігали пару журавлів сірих Grus grus із гніздовою поведінкою.

  Регулярно в районі озер можна побачити хижих птахів – лунів болотного Circus aeruginosus та польового , Circus cyaneus, боривітра звичайного Falco tinnunculus і навіть канюка степового Buteo rufinus, який полює тут на ящірок, а навесні цього року тут спостерігали сапсана Falco peregrinus та орлана-білохвоста Haliaeetus allbicilla.

  На прилеглих до озер ділянках численні жайворонок польовий Alauda arvensis та плиска жовта Motacilla flava, трапляються зрідка куріпка сіра Perdix perdix та просянка Emberiza calandra. Перші два види відносяться до фонових гніздових птахів цієї місцевості.

  Із ссавців тут постійно мешкають заєць сірий та кріт звичайний. Періодично в районі озер з’являються лисиця звичайна, козуля європейська та кабан. Мешкають тут і різноманітні миловидні гризуни.

  Підкреслимо, що район Іванівських озер – це місце, де регулярно трапляються рідкісні види хребетних тварин, занесені до Червоної книги України, такі як сапсан, орлан-білохвост, лунь польовий, канюк степовий, журавель сірий, кроншнеп великий, ходуличник, реготун чорноголовий.

  В цілому сліз зазначити, що система Іванівських озер є унікальною природною ділянкою, яка збереглась в густо заселеній місцевості, і де можна зустріти чимало рідкісних видів тварин та рослин.

 

    Начальник відділу Науки

     канд. біол. наук                                        М.Л. Клестов

 

Переглядів: 851 | Додав: Oxana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 131 2 »
13 luzovicsnizana  
В місцевості де я проживаю можна побачити тільки зайця і то як дуже сильно пощастить.Цікаво чи багато тварин все ж не бачимо.Також цікаво дізнатися що Іванівські озера характеризуються дуже низькими умовами для життя(відсутність риби,засоленість,пересихання),але не дивлячись на це,фауна дуже різноманітна.

12 allakostyana  
Крім тварин також Семенівський край багатий і флорою. Особливо, слід звернути увагу на охоронювані види рослин. Такі як види ковили, астрагал шерстистоквітковий, шафран сітчастий.

11 inneschelebii5  
Автор статті зауважує про відсутність таких груп тварин як риби та земноводні, що обумовлено непостійним обводненням та засолення ґрунту і води. Необхідно вживати організаційно-агротехнічних заходів для покращення ситуації та збереження тих видів, які потребують сьогодні охорони.

10 karina_taran  
Я з тобою згодна, оскільки засолення грунту – це процес нагромадження в ґрунтіводорозчинних мінеральних солей, які дійсно  перешкоджають нормальному розвиткові
рослин.

9 godlikeorion  
Так, різноманітність хребетних вражає, особливо птахів. Було б дуже цікаво пофотографувати, у не менш цікавих та мальовничих природних пейзажах.

8 taniaculik7088  
Корисна інформація. Але лише для тих хто відвідує сайт. Превелика більшість населення навіть і половини з цього не знає. "Озеро та й озеро" - думка більшості. А от для справжніх цінувальників це своєрідний храм, де замість мармура та золота милуєшся незайманістю і красою пейзажу, замість дзвону колокола чуєш шум води і спів пташок. Бачиш, як вправно вимальовує химери пуголовок на мілководді. І все це зможе оцінити лише той, хто безмежно кохає природу.... Той хто віддав би душу й тіло, щоб зберігти хоча б краплину цієї неповторної та несамовитої краси.

7 samsonenkoviktorija12  
У моїй місцевості картинка, стосовно населення водойм зовсім інша. Видова різноманітність птахів не настільки цікава, а от видовий склад риб досить значний, а бувалі рибалки були досить здивовані коли на крючок потрапляли карасі 2-3 кг, що потрапили з Дніпра під час весняного паводку.

6 aulko99  
Пізнавальна стаття!! Дійсно,Іванівські озера це місце,де можна знайти велику кількість різноманітної живої природи. Цікаво було б побачити Червонокнижних тварин, які мешкають на цій території! Але шкода, що засолення та випас рогатої худоби може призвести до занепаду великої місцевості. На мою думку, було б чудово піклуватися про такі місця, охороняти їх та цінити!

5 tanya9zhivotovska  
Статті такої тематики насичують кожного знаннями про фауну рідного краю і дають чітке уявлення про видовий склад кожного куточка. Цікаво те, що в цьому районі відсутні деякі групи тварин, але наявно багато червонокнижних видів, незважаючи на умови існування.

4 natasha28122797  
Дуже цікава інформація про поширення хребетних тварин цієї місцевості. Як не дивно, тут спостерігається велика різноманітність тварин, хоч Іванівські озера й характеризуються не зовсім сприятливими умовами для існування (засоленість грунту, сповільнений водообмін та ін.). Також цікавим є те, що район Іванівських озер - це місце тварин, які занесені до Червоної книги України. Тому дійсно, такий феномен заслуговує уваги та охорони.

1-10 11-13
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz