П`ятниця, 29.03.2024, 07:28Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Жовтень » 29 » ПЕРШІ ВІДОМОСТІ ПРО БІОТУ ГРИБІВ УРОЧИЩА ДРАЧКИ
10:03
ПЕРШІ ВІДОМОСТІ ПРО БІОТУ ГРИБІВ УРОЧИЩА ДРАЧКИ

Урочище Драчки - цінна природна ділянка території Національного природного парку «Нижньосульський», яка входить до ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Сулинський» та має загальну площу 89 гектарів.

Дана територія являє собою сосновий ліс, де домінуюче положення займають насадження сосни звичайної (Pinus sylvestris), підлісок відсутній. На підвищених місцях в травостої переважає куничник наземний (Calamagrostis epigeios), часто домінує пирій повзучий (Elytigia repens). У більш зволожених місцях травостій злаковий з плямами зелених мохів, є ділянки зеленомохового соснового лісу. Флористичне ядро утворюють псамофіти. Бореальних видів, крім сосни звичайної, майже немає. Другорядні породи: верба біла (Salix alba), береза повисла (Betula pendula), тополя тремтяча (Populus tremula) та ін.

Продуктивність і видовий склад грибів у соснових лісах доволі високі, хоча, на досліджуваній території в зв`язку з тим, що ці соснові угрупування є в основному антропогенного походження, видове різноманіття не таке багате як у природних соснових лісах.

Болетальні представлені різними видами маслюків: Suillus luteus (маслюк звичайний), S. granulatus (маслюк зернистий), S. bovinus (козляк). З інших видів були відмічені Boletus edulis (білий гриб) та Boletus badius (польський гриб). Відмічено представника родини Gomphidiaceae - мокруху рожеву (Gomphidius roseus), широко розповсюджений в бореальній зоні Євразії вид, хоча в багатьох регіонах Європи занесений до Червоної книги ряду держав зі статусом рідкісного виду, зокрема, - в Бельгії, Болгарії, Угорщині, Польщі. Утворює мікоризу з сосною, майже завжди виростає спільно з Suillus bovinus ( у даному випадку також), можливо, паразитуючи на його міцелії.

Також досить часто зустрічалась Paxillus involutus (свинушка тонка).

Серед агарикальних зафіксовано Lycoperdon perlatum (дощовик звичайний), Macrolepiota procera (гриб- зонтик пістрявий), Hypholoma fasciculare (несправжній опеньок сірчано-жовтий).

З родини Amanitaceae були знайдені Amanita citrina (мухомор цитриновий), A. muscaria (мухомор звичайний), A. pantherina (мухомор пантерний), A. rubescens (мухомор сіро-рожевий).

В сосновому лісі з домішкою тополі відмічено такі види грибів, як Pluteus cervinus (плютей оленячий), Clitocybe nebularis (рядовка сіра), Tricholoma sulphureum (рядовка сірчано-жовта).

болотистій місцевості поряд з березами відмічено вовнянку білу (Lactarius pubescens) представника порядку Russulales, а в сосновому лісі серед мохів спостерігались різноманітні види сироїжок.

Таким чином вже на даному етапі можна стверджувати, що мікобіота урочища Драчки має високу видову різноманітність грибів та потребує подальших мікологічних досліджень.

Молодший науковий співробітник

Оксана Кропивка

 

 

 

 

 

Переглядів: 668 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 191 2 »
19 bezkorovaina_oksana2000  
Я дуже люблю збирати гриби. Цього року погода дозволила насолодитися прогулянкою лісом , збираючи грибочки. Мені довелося двічі відвідати ліс, що на Диканщині.  Зустріла багато "зонтиків", дуже люблю  їх: легко збирати,  готувати, до того ж  дуже смачні. Але потрібно бути обачним, щоб помилково не зібрати отруйні гриби, тому краще збирати ті, в яких ви точно впевнені.

18 vova30146  
Цієї осені грибний сезон виявився напрочуд вдалим! Ліси Полтавщини порадували нас маслятами та білими грибами. Дуже шкода, що деякі "грибники" не знають правила збирання грибів у лісі

17 maxsemenko25  
Дослідниця Оксана Кропивка презентувала цікаве науково-статистичне мікологічне дослідження урочища Драчки. Заслуговує на увагу класифікація мікологічної системи урочища, окремі зауваги про рідкісні види грибів.

16 cmelevnikolaj16  
Гадаю,що це дуже прекрасно,що в наш час збереглися такі цінні природні ділянки з великим видовим різномаїттям грибів.Проте,хочеться одразу донести людям про необхідність охороняти цю красу від надмірного антропогенного втручання.

15 masakdkmasa  
Дійсно велике різноманіття грибів є на цій території. Зараз одне тільки і чути, як хтось із людей отримав отруєння начебто "їстівними" грибами. Звісно в цьому винні тільки самі люди, бо через свою необачність поставили під загрозу власне життя, а деколи і життя своїх дітей! Я вважаю, що потрібно дуже обережно збирати гриби, знаючи, до чого це може призвести.

14 elisabet  
Скільки себе пам'ятаю, завжди їздила з батьками та братом по гриби. Мама вчила змалечку розрізняти їстівні види від отруйних. Дома кілька довідників по визначенню шапинкових грибів. Кожен раз насолоджувалась чистим повітрям лісу, його мешканцями. А більш за усе чекали обіду на свіжому повітрі, який мама дбайливо готувала у дорогу. Зараз вже менше таких поїздок, немає іноді часу. але декілька разів на вихідні дні приїздила додому та із сім'єю була на "тихому полюванні". Маслюки, лисички, опеньки, підберезники, підосичники, білі гриби-це трофеї, здобуті цього року.

13 yankayankaaaaa  
Гриби дуже смачний та багатий на білки, фосфорні сполуки продукт, та водночас,  дуже небезпечний, тому що невміння відрізняти їстівні гриби від отруйних, неуважність при збиранні, неправильне приготування деяких видів грибів – усе це призводить до отруєнь.

12 yulia99loziuk  
В осінню пору люди прямують до лісу на «тихе полювання». Їхня «зброя» - це кошики та відерця. Вони шукають гриби. Адже саме восени грибки непомітно виростають в шарі мокрого осіннього листя.

11 hodjaeva0309  
Якщо чесно ,то я також не люблю вживати та збирати гриби.До того ж це потрібно ще й і вміти робити.Я надаю перевагу звичній прогулянці по лісу.

10 artempistriak  
Потрібно бути дуже обачними та ретельними, адже неосвідченість в цій сфері, можуть "грибнику" коштувати власного здоров'я. Але щоб уникнути негативних наслідків треба лише бути уважним та володіти мінімальними знаннями.

1-10 11-19
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz