Субота, 20.04.2024, 04:43Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Листопад » 15 » ПЕРШІ ВІДОМОСТІ ПРО БІОТУ ГРИБІВ УРОЧИЩА РОМАНЧИК
13:08
ПЕРШІ ВІДОМОСТІ ПРО БІОТУ ГРИБІВ УРОЧИЩА РОМАНЧИК

Урочище Романчик - цінна природна ділянка території Національного природного парку «Нижньосульський», частково створена на території ландшафтного заказника місцевого значення «Онішківський». У цілому фіторізноманітність урочища характеризується високими показниками ценотичного та флористичного різноманіття, яке представлене лісовою, лучною та болотною рослинністю, що забезпечило достатній вибір біотопів та еконіш для розвитку грибів з різних таксономічних та екологічних груп та в свою чергу дало можливість вже при перших мікологічних дослідженнях очікувати високу видову різноманітність.

В ході обстеження даної території увага приділялася здебільшого базидіальним макроміцетам, серед яких більшість видів траплялися досить часто, деякі – регулярно. Серед найбільш звичайних видів можна згадати такі, як Coprinellus disseminatus (гнойовик розсіяний), Flammulina velutipes (зимовий гриб), Pleurotus ostreatus (глива звичайна), Fomes fomentarius (трутовик справжній), Macrolepiota procera (гриб-зонтик строкатий), Marasmius oreades (опеньок лучний), Agaricus campester (печериця польова), Lycoperdon perlatum (дощовик звичайний) та ін. Решта видів навпаки були представлені поодинокими знахідками, серед них Xerocomus rubellus (моховик червоний), Lepiota clypeolaria (лепіота щитоподібна), Lentinellus ursinus (лентинелус ведмежий), Tubaria furfuracea (тубарія зимова) та ін.

Під впливом антропогенних чинників, до яких можна віднести стихійні природні явища, на території урочища накопичуються сухостійні, сніголомні, вітровальні дерева, що слугують місцем живлення для трутових грибів.

Чимало знайдених видів, належать до так званих факультативних сапротрофів, тобто здатні уражати як живі дерева, зокрема ослаблені, так і розвиватися згодом на мертвій деревині. Як правило вони здатні уражати не один вид рослини.

На території урочища виявлено такі види трутових грибів, як Daedalea quercina (дубова губка) розвивається на дубі, Laetiporus sulphureus (трутовик сірчано-жовтий) можна побачити на дубі й вербі, Polyporus squamosus (трутовик лускатий), Fomes fomentarіus (трутовик справжній), Phellinus igniarius (трутовик несправжній) на багатьох листяних породах.

На кореневищі анемони жовтецевої (Anemone ranunculoides), відмічено думонтінію шишкувату (Dumontinia tuberosa) – сумчастий гриб-дискоміцет.

Молодший науковий співробітник

Оксана Кропивка

Переглядів: 628 | Додав: Oxana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 8
8 viktor36  
Це цікава інформація для мене,раніше я такого і не чув.Звісно я б хотів найти цю ділянку і побачити це все на власні очі!!!

7 kripakmaxx  
Цікаво наскільки часто обстежується дана територія . Завдяки таким дослідженням можна запобігти ураженню дерев і рідкісних видів рослин , а також можливо виявити якийсь рідкісний вид грибів .

6 sokolruslanshik1999  
Досить цікава інформація, хотілося б на власні очі побачити та відшукати ці види грибів. Адже через не сприятливі природні умови, та малу кількості опадів в осени, гриби в цьому році майже не росли.

5 samsonenkoviktorija12  
Часто, вивчаючи фітоценози, описують різні види грибів хоча вони давно належать до окремого царства, а для більшості людей гриби поділяються на : їстівні та отруйні; корисні та шкідливі, а більш за все їх цікавить як можна використати гриби як харчовий продукт. Трутовики дійсно приносять шкоду для лісництва і тому ці гриби є однією з причин "санітарної чистки" лісу, а отже і скорочення вікових дерев . Люди давно навчилися споживати будь-які гриби на певному етапі розвитку, чи за певних умов приготування, а глива, печериця і трюфелі давно можна назвати одомашненими.

4 karinagrischenko1999  
Цікаві мікологічні дослідження, які знайомлять нас з різноманіттям грибів на території урочища Романчик. Ця інформація буде корисною для грибників-любителів. Вражає велика кількість трутовиків.
  Але виникає питання хіба стихійні явища - це антропогенні чинники?
  Антропогенні чинники - це вплив людини чи її діяльності на природу.

3 polebkakhomenko1  
Гриби в наш час - це величезна рідкість!
Кожен гриб має різний вплив: одні позитивно, інші негативно. До негативних відноситься гриб трутовик, який значно погіршує стан дерев. Колись мені прийшлось спостерігати за ними, яка їх кількість, на яких саме деревах ростуть, де їх більше ( в місті чи в сільській місцевості), то зробила висновок що в даний час надто велика кількість цих грибів, вони заселяють всі можливі місцевості, але переважають у місті. Та в трутовиків є і позитивні якості, вони широко використовуються в с/г.
Також хочеться сказати про високу цінність грибів в наш час. Вони є корисними для людського організму, є важливими в рості та розвитку оточуючих рослин, мають вплив на життєдіяльність організмів.

2 natalialiakhman99  
Висока видова рiзноманiтнiсть свідчить про сприятливі умови для розмноження і розселення спорами.Царство грибів включає в себе як корисних,так і шкідливих представників.Урочище Романчик є привабливим місцем для грибників,проте потрібно чітко пам'ятати їстівні та отруйні характеристики певного виду.Трутові гриби - це гриби паразити,тому на перший погляд відіграють негативну роль в житті біоценозу,проте,якщо подумати більш детально,то,спираючись на статтю,можна побачити,що вони допомагають подолати наслідки стихійних природних явищ,також відоме величезне позитивне значення трутовиків в медицині.
Наявність чималих кількостей факультативних сапротрофів бентежить,адже своїм існуванням вони призводять до загибелі різних рослин.
Я вважаю,що ця стаття є дуже цікавою і корисною для нас.

1 aulko99  
Пізнавальна стаття!! Прочитавши її, захотілось побувати на цінних ділянках ландшафтного заказника. Гриби мають велике значення в природі. Виконують важливу роль у кровообігу речовин -  вони розкладають органічні сполуки до неорганічних, які можуть засвоюватись рослинами. Мене зацікавило,  що велика кількість різних грибів захоплює урочище Романчик. Було б чудово поспостерігати за ними протягом року. Чи не так??

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz