П`ятниця, 26.04.2024, 16:13Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Липень » 9 » Польові дослідження паразитологів на території НПП «Нижньосульський»
08:32
Польові дослідження паразитологів на території НПП «Нижньосульський»

        З 19 по 27. 06.2016 р. на території НПП «Нижньосульський» працювали досвідчені науковці відділу паразитології Інституту зоології НАНУ кандидати біологічних наук  старший науковий співробітник  О.І. Лісіцина та науковий співробітник  О. Б. Гребень. Дослідження проводилися в рамках виконання багаторічної теми «Стан різноманіття гельмінтів та інших груп паразитів хребетних тварин, їх систематика та біологія в еталонних та антропогенно трансформованих екосистемах».

На першому етапі досліджень вивчались безхребетні тварини, які можуть бути потенційними проміжними хазяями паразитів. Попутно вивчалась кормова база водоплавних птахів. Дослідження проведено на декількох ділянках, зокрема на мілководних ділянках Сулинської затоки та на річках Оржиця (в гирлі та біля с. Плехів) та Сула (біля пляжу в с. Малоселецьке).

Під час досліджень увагу приділено, передусім, ракоподібним  та іншим компонентам зообентосу – олігохетам, п’явкам,  личинкам та імаго комах, хірономід, бабок, жуків.

Загалом виявлені наступні представники Підтипу Ракоподібних (Crustacea: черепашкові або остракоди (1 вид), рівноногі або ізоподи (3 види), бокоплави або амфіподи (1 вид), зяброногі раки (1 вид).

Таким чином, за попередніми дослідженнями науковці припускають, що стан зообентосу  в акваторіях НПП «Нижньосульський» в цілому задовільний. В той же час у Чорнобаївському районі Черкаської області зообентасу  явно недостатньо, щоб забезпечити кормову базу для деяких видів водоплавних, зокрема качок, що підтверджується сучасною низькою чисельністю цих птахів за спостереженнями співробітників парку.

Проведені гельмінтологічні дослідження дозволили виявити 6 видів цестод, 2 види трематод та 2 види нематод, що в зрілому стані паразитують у диких тварин та не  мають загрози для свійських тварин та людини.

Для більш ґрунтовних та докладних висновків, на думку вчених, дослідження мають бути багаторічними.

Слід зазначити, що Інститут зоології НАНУ є Науковим куратором НПП «Нижньосульський» і надає реальну допомогу парку щодо розвитку важливих напрямків досліджень, одним із яких є паразитологія.

 

Укладач: начальник відділу Науки Микола Клєстов

Переглядів: 523 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 valeriyapishchita  
Дуже добре,що Інститут зоології НАНУ надає допомогу парку і проводить різні дослідження.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz