Четвер, 09.05.2024, 14:13Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Квітень » 27 » Про доцільність розширення території Національного природного парку «Нижньосульський»
09:28
Про доцільність розширення території Національного природного парку «Нижньосульський»

На думку вчених, яка висловлювалась ще до створення НПП «Нижньосульський», до складу території цього парку в обов’язковому порядку мала входити вся гирлова частина річки Сули. Це переконливо було доведено в еколого-економічному обґрунтуванні доцільності створення НПП «Нижньосульський» (2000 р.).

На жаль, при розробці проекту створення НПП «Нижньосульський», під тиском впливових київських і місцевих чиновників, які вважали пониззя Сули своєю вотчиною, місцем особистої риболовлі та полювання, гирлова частина річки не увійшла до складу парку.

Пізніше, до ідеї включення гирлової частини Сули до складу НПП «Нижньосульський» повертались неоднарозово. Серйозний поштовх щодо реалізації цієї ідеї надійшов від керівництва країни. Так, за результатами робочої поїздки до Полтавської області (16 лютого 2012 року) Президент України доручив забезпечити підготовку та внесення в установленому порядку узгоджених пропозицій щодо розширення території НПП «Нижньосульський», зокрема, за рахунок земель ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Сулинський» (доручення Президента України від 19 04.2012 №1-1/ 882).

У відповідності до доручення Президента України НПП «Нижньосульський» мав підготувати клопотання щодо розширення території парку та разом із Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища В Полтавській області забезпечити розроблення проекту розширення території НПП «Нижньосульський».

Слід констатувати, що доручення Президента України у визначені терміни з різних причин не було виконано, хоча робота в цьому напрямку періодично, але дуже повільно продовжується, переважно зусиллями НПП «Нижньосульський», Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди України та наукової громадськості.

Слід зазначити. що наразі питання приєднання гирлової частини річки Сули до НПП «Нижньосульський» не втратило своєї актуальності.

Гирлова частина річки Сули у флористичному та фауністичному відношенні є однією з найбільш цінних та багатих ділянок Подніпров’я. Дуже важливе значення вона має для водних та біля водних тварин. Особливу роль гирлова частина річки Сули відіграє для риб і водно-болотних птахів (для останніх вона є дуже важливим місцем зупинки під час сезонних міграцій).

В межах нижньої частини Сулинської затоки виявлено значну кількість тварин, які занесені до Європейського Червоного списку (ЄЧС – 3 видів), Червоної книги України (ЧКУ – 18 видів) і списку регіонально рідкісних видів (РРВ – 4 види). Це такі види як орлан-білохвіст, кулик-сорока, горностай та видра річкова. Під час сезонних міграцій тут з’являються скопа, шуліка чорний, реготун чорноголовий, а в зимовий період – сорокопуд сірий, а також деякі інші рідкісні види тварин.

Нижня частина Сулинської затока надзвичайно важлива для риб як найцінніше нерестовище Кременчуцького водосховища, місце нагулу рибної молоді і зимівлі риб.

Дуже важливою ця територія є і для водно-болотних птахів, які слідують Дніпровським міграційним шляхом і в значній кількості зупиняють тут під час сезонних перельотів.

Нижня частина Сулинської затоки в останні роки стала місцем постійного перебування значної кількості орланів-білохвостів Heliaeetus albicilla, які є надзвичайно рідкісними птахами (ЧКУ, Червоний перелік МСОП, Європейський червоний перелік). В окремі дні другої половини літа тут одночасно можна спостерігати декілька десятків цих птахів, що є унікальним природним явищем.

Територія, яку пропонується приєднати до національного природного парку, є перспективною в плані розвитку рекреації. Вона дозволяє значно розширити спектр рекреаційних занять, що пов’язані з відпочинком та оздоровленням на воді, в тому числі спортивно-любительською риболовлею. Суттєве значення мають набути екскурсії по водних маршрутах , катання на вітрильних човнах і яхтах тощо.

Дуже перспективною нижня частина Сулинської затоки є також для розвитку наукового, екологічного та краєзнавчого туризму.

В нижній течії річки Сули в давні часи існувало легендарне Місто-Воїн, яке було важливим торговим і військовим форпостом Київської Русі.

Значним надбанням поселень на Черкащині, що безпосередньо межують з територією, яку пропонується приєднати до національного природного парку, є музеї та музейні кімнати при клубах та школах, які стають місцем зустрічі з історією краю, джерелом духовного збагачення сьогоднішнього покоління. В музеях та музейних кімнатах є багато матеріалів з етнографії, археології, історії і культури, що знайомлять відвідувачів як з далеким минулим, так і з сьогоденням. Тут представлені творчі доробки і самодіяльних митців – вироби майстрів народного декоративно-прикладного мистецтва.

Провідна тема декотрих музеїв пов’язана з життям визначних земляків. Так, у с. Кліщинцях існує музей М.П.Старицького, який розповідає про життя і творчість цього видатного українського драматурга, поета і режисера.

У с. Жовнино (де мешкала сім’я відомого композитора М.В.Лисенка – автора опер “Наталка-Полтавка”, “Тарас Бульба” та ін.) існує рукопис по історії села.

Ділянка входить до складу ландшафтного заказника загальнодержавного значення “Сулинський», є важливим елементом Екологічної мережі України, а також відповідає критеріям щодо створення Рамсарського водно-болотного угіддя.

Вважаємо дуже важливим у стислі строки завершити роботу по приєднанню гирлової частини річки Сули до НПП «Нижньосульський».

В.о. директора НПП «Нижньосульський» В.М. Свіколкін

науково-дослідного відділу, к.б.н. М.Л. Клестов

Молодший науковий співробітник Ю.М. Галушка

 

Переглядів: 491 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 141 2 »
14 dpolovunka  
Правильно, адже все більше і більше істот живої природи потребують допомоги і охорони, адже люди часто не дбають про оточуюче середовище.

13 karinakrutko98  
Я б хотіла відпочити в цьому парку! Тут зосереджена велика кількість історичних пам'яток, які є цінним джерелом духовності та культури для туристів. Перспективним напрямком також є спортивно-любительська риболовля. Незабутні враження можна отримати, катаючись на вітрильних човнах!

12 nataliya030996  
Розширення території НПП "Нижньосульський" — дуже важливий крок у збереженні природних багатств. Було б чудово, якби НПП "Нижньосульський" приєднав цю частину до себе та почав піклуватися про неї з перших днів, скільки би флори і фауни було б збережено.

11 gmary598  
Шкода , що втрачено стільки часу для того , щоб відбулося розширення НПП "Нижньосульськ". Але дуже добре , що все таки відбудеться приєднання гирлової частини річки Сули до НПП "Нижньосульськ", це буде дуже корисно для збереження тваринної, рослинної флори та фауни , бажаю завершити цю роботу якомога швидше!

10 anastejsabel  
Розширення території заповідника- це дуже важливо!Адже тварину і рослину фауну і флору потрібно берегти,тому що зараз досить багато їх знищують.Бажаю швидкої реалізації цих планів,а також терпіння і наснаги в початій роботі.

9 linakulko  
Як прикро читати про те, що через нашу "владу" зникають цілі гектари лісів, вирізаються заповідники, використовуються місця, багаті на природні ресурси, під власні потреби. Їх (тобто наших "керівників") не цікавить її стан, чи то, наприклад, якійсь важливі ключові речі того чи іншого місця. Вони просто експлуатують не задумуючись про те, де будуть їх нащадки жити, де буде збережена природа, де зможуть відпочивати прості жителі України. А звичайні ентузіасти змушені "вибивати" кошти, розв'язувати важливі питання, відстоювати свою думку в судах за той клаптик землі, який все ж повинний бути врятований від загарбницьких рук можновладців.

8 zari999777555  
Розширення території НПП "Нижньосульський" — дуже важливий крок у збереженні природних багатств. Адже різноманіття флори та фауни потрібно берегти та вживати заходів щодо поновлення ресурсів, а не тільки тягти "невідом" надбання століть. І гирлова частина річки Сули, поза сумнівом, є прекрасним рекреаційним центром! Тут зосереджена велика кількість історичних пам'яток, які є цінним джерелом духовності та культури для туристів. Перспективним напрямком також є спортивно-любительська риболовля. Незабутні враження можна отримати, катаючись на вітрильних човнах! Тож дуже хотілося б, щоб ці території увійшли до складу природного парку й стали б окрім комерційного "обійстя", це й острівцем оздоровлення, відпочинку, наукового туризму.

7 vladagusar1103  
Національні парки мають бути осередком розвитку територій та основою для соціально-економічного розвитку населених пунктів, розташованих неподалік.
На територіях національних парків заборонене вирубування лісів і ведення господарської діяльності, зокрема полювання. Обʼєкти природно-заповідного фонду можуть використовуватися з туристичною метою, оздоровчою, освітньою, рекреаційною та історико-культурною метою. 
Розширення території природного парку відіграє важливу роль по збереженню рослин і тварин від людського втручання.

6 dianastr2014  
Розширення території та приєднання гирлової частини річки, що повинна належати НПП, є дуже важливим питанням. Бажаю швидкої реалізації цих планів, адже рослини і тварини, що страждають від браконьєрських дій потребують захисту! Крім того, розширення території може викликати розширення штабу працівників, а отже нові люди, свіжа кров.

5 kripakmaxx  
Мені довелося відпочивати в цьому парку і я можу з впевненістю сказати , що розширення території цього прекрасного місця буде доречним , адже на самій території парку є дуже багато тварин , рідкісних птахів , та велика кількість всяких рослин .

1-10 11-14
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz