Вівторок, 23.04.2024, 15:34Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Вересень » 11 » ПРО НАУКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
12:39
ПРО НАУКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

З часу заснування Національного природного парку «Нижньосульський» відділом Науки проведена велика робота по вивченню біорізноманіття території, в першу чергу, дослідження рідкісних і зникаючих видів рослин та тварин.

Наукові дослідження в парку проводяться регулярно як силами власних співробітників, так із залученням науковців із інших наукових установ та вузів.

Територія парку являється досить цінною в науковому та природоохоронному відношенні. Вона включає різноманітні ландшафти та угіддя, на яких зростає 15 видів судинних рослин та 1 вид лишайника- занесених до Червоної книги України та 9 угрупувань Зеленої книги України. Тваринний світ, в свою чергу, представлений 43 видами, які занесені до Червоної книги України.

Особливістю території НПП є те,  що вона слугує місцем зупинки тисяч мігруючих птахів, а також головним нерестовищем риб Кременчуцького водосховища.

Кожного року проводяться все нові дослідження в галузі ботаніки щодо вивчення вищих судинних рослин та нижчих рослин - водоростей грибів, лишайників. В галузі зоології здійснюється вивчення земноводних, плазунів, птахів, кажанів, мисливських видів ссавців тощо. Останні роки розпочалося планомірне вивчення грунтів та ландшафтів.

Отримані результати досліджень щорічно узагальнюються у черговому томі Літопису природи, який є головним звітним документом науковців парку.

          Результати роботи наукового колективу НПП узагальнюються також у наукових статтях та монографіях. На сьогоднішній день видано дві монографії:

 «Акваландшафтне та біологічне різноманіття НПП «Нижньосульський»(2014);

 «Рослинний та тваринний світ пониззя річки Сули» (2016).

 Підготовлений до друку перший випуск Наукових праць НПП «Нижньосульський»

         Науковці парку займаються і популяризацією наукових знань – публікують науково-популярні статті, в тому числі і на сайті парку.

 

 

Укладачі: начальник відділу науки М. Л. Клєстов

                  м.н.с. Ю. М. Лук'яненко 

Переглядів: 834 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 4
4 valeriyapishchita  
Дуже добре,що  на даний час проводять такі дослідження природи і публікують цю інформацію на цьому сайті. Саме цей сайт дає важливу інформацію про природу Полтавщини,що дає змогу дізнатися дуже багато нового та цікавого про нашу природу.

3 maks5485  
Збереження природного багатства України є першочерговим завданням наукової спільноти біологів, про що яскраво засвідчує багатовекторна діяльність науковців і співробітників НПП "Нижньосульський". Важливо, що на території природного Національного парку вчені-біологи проводять дослідження, які відіграють вагому роль для поліпшення екосистеми не тільки Полтавщини, а й усієї України. Своєю сумлінною працею учені-біологи відкривають для  молодого покоління цікаві напрямки наукових пошуків у біологічній галузі. Позитивно. що у важкий для науки й освіти час науковці й співробітники  НПП "Нижньосульський" знаходять можливість для оприлюдення своїх наукових напрацювань, які стануть в нагоді. як мододим науковцям, так і студентам-біологам.

2 elisabet  
На даний час актуальним є дослідження та збереження біорізноманіття флори та фауни, а особливо рідкісних та зникаючих видів. Працівники НПП "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ" не тільки досліджують, а й узагальнюютЬ  у наукових статтях та монографіях проведену роботу, що дає змогу прослідкувати стан певної території з її різноманітністю. Це досить повчально та цікаво. І надалі хотілось побажати нових яскравих досліджень.

1 korynevych96  
Читаючи дану публікацію, я дізналася що НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ» проводить велику наукову діяльність в галузі природничих наук, що є для мене(студентки природничого факультету) дуже важливим.Проводячи наукову роботу в галузях ботаніки та зоології, науковці та співробітники відкривають нові знання як для себе так і для юних натуралістів. Дуже цінним показником є те, що парк займається природоохоронною діяльністю. Тож, бажаю успіхів в наступних наукових звершеннях.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz