П`ятниця, 29.03.2024, 01:19Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Вересень » 18 » РІДКІСНИЙ ПТАХ -ЛЕЛЕКА ЧОРНИЙ Ciconia nigra (L.) НА ТЕРИТОРІЇ НПП "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ"
11:42
РІДКІСНИЙ ПТАХ -ЛЕЛЕКА ЧОРНИЙ Ciconia nigra (L.) НА ТЕРИТОРІЇ НПП "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ"

Лелека чорний в межах території НПП «Нижньосульський» частіше трапляється в кінці літа - на початку осені (поодинокі особини, пари та невеликі групи до 5 особин). Лелека чорний в нашому парку відноситься до категорії рідкісних пролітних видів. Занесений до Червоної Книги України, Бернської конвенції (Додаток II), CITES (Додаток II), Боннської конвенції (Додаток II) та Угоди AEWA.

Лелеки чорні не гніздяться в нашій місцевості. Гніздовий ареал цього рідкісного птаха в Україні охоплює окремі райони Полісся та Карпати, де він поселяється в лісах окремими парами.

На відміну від лелеки білого, який переважно гніздиться поряд з людиною, лелека чорний є відлюдником. Він будує гнізда подалі від людського житла на ділянках старих мішаних лісів, поблизу річок, озер та боліт, Гнізда влаштовує на вікових деревах, частіше хвойних.

Побачити лелеку чорного на території НПП «Нижньосульський» вдається не часто. В останнє лелек чорних (3 особини) повезло спостерігати співробітнику парку А.А. Даньку цієї осені (07.09.2018 р.) на острові Хатнища поблизу села Лящівка.

Інформацію підготував М.Л. Клестов

Переглядів: 1343 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 111 2 »
11 anniklyuchykova  
На власні очі бачили цього птаха в Карпатах, дійсно неймовірно гарна птаха. І там ми дізнались цікаву легенду, що чорний лелека, як і білий, хотів гніздитися на дахах сільських хат. Але селяни сприймали чорного птаха як недобрий знак. Через це місцеві жителі намагалися всіма можливими способами вигнати небажаного гостя зі своїх обійсть, тому птах "образився" і більше не з'являвся серед людей. І справді лелека остерігався, навіть тікав від спостерігачів...

10 yankayankaaaaa  
Багатьом з нас знайомі білі лелеки , деякі навіть бачили цих величезних птахів, милувалися іх бездоганними гніздами , побудованими на дахах будинків або стовпах . Але мало хто знає, що насправді існує далеко не один вид цих пірнатих. Самими рідкісними з точки зору вивчення є чорні лелеки . Іх ареал проживання досит широкий , але от кількість самих птахів не радує захисників природи, іх чисельність протягом багатьох років продовжує залишатися стабільно низькою.

9 galenko2018  
Дуже рідкісний птах, який не просто так внесений до Червоної книги України. Чи знали ви, що популяція цього птаха є під загрозою через деградація місць гніздування в наслідок вирубування лісів, знищення та спотворення лісів у смузі Лісостепу. Тому, я вважаю, що це дуже добре, що у Полтавській області ми маємо можливість спостерігати за цим рідкісним птахом. За що вдячні вашому співробітнику парку А.А. Даньку.

8 allakaniwez123  
Лелека чорний - птах який стає рідкісним через господарську діяльність людини. Чи не час замислитися про збереження видової різноманітності рослинного і тваринного світу, що залишився навколо нас ?

7 potapovaasya1810  
Гарний та цікавий птах, але дуже полохливий, адже залишити місце гніздування може, навіть, через звичайний візит людини на його територію чи певний шум, внаслідок проведення господарських робіт. Також, причиною скопрочення чисельності  є те, що через вирубку старих дерев, вони оселяються на молоді, слабкі дерева, що не витримують ваги і гніздо падає з яйцями чи пташенятами. Тому зараз досить поширеним стало встановлення штучної платформи, що пізніше може стати місцем гніздування чорного лелеки. Взагалі, зараз проводиться досить велика кількість природоохоронних заходів, але якогось явного зостання чисельності не виявляється, але матимемо надію, що це лише початок для великих зрушень в майбутньому.

6 h1839837  
Чорний лелека є одним із найзагадковіших і найменше вивчених птахів фауни України. Для гніздування птах обирає глухі закутки ...

5 obscure99  
Дуже красивий птах.Шкода ,що цей вид відноситься до категорії рідкісних.Потрібно вберегти їх від мисливців,щоб вони зовсім не зникли.

4 yanamiroshnichenco  
Незвичайне творіння природи ) Дивлячись фото і читаючи статтю виникає бажання відвідати "Нижньосульський" парк і на яку побачити даного птаха .Дуже прикро що вид є дуже рідкісним ... Маю надію що представникам захисту рідкісних тварин вдасться захистити цього красеня.

3 artempistriak  
Спостерігати за птахом-відлюдником - це рідкісна нагода, тим паче за декількома особинами, але поява цих птахів біля людей, може нанести небезпеку для них, так як мисливці, скоріше за все, захочуть вполювати такий трофей.

2 samsonenkoviktorija12  
Причиною зменшення чисельності є вирубування старих лісів і осушування великих болотних масивів - улюблених місць гніздування чорних лелек. Шкода, що причина саме в діяльності людини, що в котре говорить про нашу байдужість та черствість.

1-10 11-11
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz