Четвер, 16.08.2018, 16:17Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 462

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзі сайту

Головна » 2018 » Липень » 30 » Рідкісному птаху голубу-синяку Columba oenas потрібна наша допомога
08:53
Рідкісному птаху голубу-синяку Columba oenas потрібна наша допомога

Голуб-синяк або клинтух — вид птахів родини голубових. один із 3-х видів роду у фауні України. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий птах. На території національного природного парку «Нижньосульський» в невеликій кількості (окремі пари) гніздиться на ділянках з листяними та мішаними лісами. Поселяється переважно в дуплах старих дерев. Останні роки зареєстроване гніздування в порожнинах опорів ЛЕП.

Голуб-синяк птах середніх розмірів: довжина тіла 32—34 см, маса самця 303–365 г, маса самки 28—290 г, розмах крил 63—70 см. Має блакитно-сизе забарвлення з пурпурно-зеленуватим металічним відливом на шиї. На грудях голуба-синяка розвинутий рожево-винний відтінок. Ноги червоні. Самці та самки зовні майже не відрізняються: самка має менш яскраве опірення і темніший дзьоб. Молоді птахи мають блідіше забарвлення, з буруватим відтінком.

Голуб-синяк тихий птах. Голос самця — воркування, довга серія монотонних і глухих двоскладових звуків з наголосом на першому складі «гухуу-гухуу». Політ енергійний; при злеті видає різкий свист крилами.

В Україні поширений у Карпатах, Поліссі, частково в Лісостепу, Гірському Криму. Зимує в Україні — на півдні, зрідка в інших місцях, в тому числі і на території НПП «Нижньосульський» (сезон 2017-2018 рр.).

Чисельність у Європі оцінюється в 520–730 тис. пар[2]. В Україні нечисленний у більшості районів Полісся і Криму, рідкісний — у Лісостепу. Загальна чисельність на гніздуванн в Україні не більше 8—12 тис. пар. У заповідниках та національних парках України чисельність така: Рівненському — до 100, «Прип'ять-Стохід» — до 100, Поліському — до 10, Шацькому — до 10 пар, «Нижньосульському» – до 4-5 пар.

Основні чинники зниження чисельності: зменшення площ старих лісів, омолодження деревостанів, вирубування дуплистих дерев, отруєння хімікатами на полях, збільшення чисельності яструба великого і куниці лісової, фактор непокою.

Голуб-синяк ззанесений до Червоної книги України, Додатоку ІІІ Бернської конвенції. Природоохоронний статус виду: Вразливий.

З метою збереження та примноження голуба-синяка на території НПП «Нижньосульський» з 2018 року розпочато розроблення плану заходів з охорони та залучення на гніздування цього рідкісного птаха за допомогою штучних гнізд.

Інформацію підготував начальник відділу Науки М.Л. Клестов

 

Переглядів: 38 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1  
Яка чудернацька та цікава назва цього птаха!!! Так і заохочує людину дізнатися про нього  та побачити його на власні очі.  Побачивши цього красеня так і захотілося спостерігати за його життям. З іншого боку, він здався мені дуже схожий на сизого голуба, а особливо своїм забарвленням!!! На мою думку, щоб чисельність цього виду збільшилась потрібно : не вирубувати дуплисті дерева, заборонити полювання на ареалах, розвішування штучних гніздувань, охорона на прольот.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2018 | Конструктор сайтів - uCoz