Середа, 24.04.2024, 04:16Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Липень » 30 » Рідкісному птаху голубу-синяку Columba oenas потрібна наша допомога
08:53
Рідкісному птаху голубу-синяку Columba oenas потрібна наша допомога

Голуб-синяк або клинтух — вид птахів родини голубових. один із 3-х видів роду у фауні України. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий птах. На території національного природного парку «Нижньосульський» в невеликій кількості (окремі пари) гніздиться на ділянках з листяними та мішаними лісами. Поселяється переважно в дуплах старих дерев. Останні роки зареєстроване гніздування в порожнинах опорів ЛЕП.

Голуб-синяк птах середніх розмірів: довжина тіла 32—34 см, маса самця 303–365 г, маса самки 28—290 г, розмах крил 63—70 см. Має блакитно-сизе забарвлення з пурпурно-зеленуватим металічним відливом на шиї. На грудях голуба-синяка розвинутий рожево-винний відтінок. Ноги червоні. Самці та самки зовні майже не відрізняються: самка має менш яскраве опірення і темніший дзьоб. Молоді птахи мають блідіше забарвлення, з буруватим відтінком.

Голуб-синяк тихий птах. Голос самця — воркування, довга серія монотонних і глухих двоскладових звуків з наголосом на першому складі «гухуу-гухуу». Політ енергійний; при злеті видає різкий свист крилами.

В Україні поширений у Карпатах, Поліссі, частково в Лісостепу, Гірському Криму. Зимує в Україні — на півдні, зрідка в інших місцях, в тому числі і на території НПП «Нижньосульський» (сезон 2017-2018 рр.).

Чисельність у Європі оцінюється в 520–730 тис. пар[2]. В Україні нечисленний у більшості районів Полісся і Криму, рідкісний — у Лісостепу. Загальна чисельність на гніздуванн в Україні не більше 8—12 тис. пар. У заповідниках та національних парках України чисельність така: Рівненському — до 100, «Прип'ять-Стохід» — до 100, Поліському — до 10, Шацькому — до 10 пар, «Нижньосульському» – до 4-5 пар.

Основні чинники зниження чисельності: зменшення площ старих лісів, омолодження деревостанів, вирубування дуплистих дерев, отруєння хімікатами на полях, збільшення чисельності яструба великого і куниці лісової, фактор непокою.

Голуб-синяк ззанесений до Червоної книги України, Додатоку ІІІ Бернської конвенції. Природоохоронний статус виду: Вразливий.

З метою збереження та примноження голуба-синяка на території НПП «Нижньосульський» з 2018 року розпочато розроблення плану заходів з охорони та залучення на гніздування цього рідкісного птаха за допомогою штучних гнізд.

Інформацію підготував начальник відділу Науки М.Л. Клестов

 

Переглядів: 634 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
4 anniklyuchykova  
птах має цікавий окрас, відмінний від голуба сизого, хочеться зберегти таку красу. Вважаю що з метою ефективнішої охорони необхідне збереження дуплистих дерев, охорона на прольоті, виключення чинника непокою, заборона полювання в усіх частинах ареалу, розвішування штучних гніздівель, організація заказників у місцях гніздування.

3 yanamiroshnichenco  
Надіємося що працівники парка зможуть продуктивно провести заходи по збереження та примноженню кількості птахів . Дуже надзвичайний і красивий птах . Жаль що люди самі знищують природу (

2 potapovaasya1810  
Гарний та незвичайний птах, але, як на мене, дуже схожий на сизого голуба. Не дивлячись на те, що чисельність цього птаха різко скорочується, точних даних про їх видову кількість немає, в нашій країні й по цей час. Зовсім недавно стало відомо, що цей птах став гніздуватися в порожнинах бетонних опор ліній електропередач, тому матимемо надію, що завдяки цьому голуб-синяк зможе освоювати нові місця гніздування, не дивлячись на вирубку старих лісів.

1 aulko99  
Яка чудернацька та цікава назва цього птаха!!! Так і заохочує людину дізнатися про нього  та побачити його на власні очі.  Побачивши цього красеня так і захотілося спостерігати за його життям. З іншого боку, він здався мені дуже схожий на сизого голуба, а особливо своїм забарвленням!!! На мою думку, щоб чисельність цього виду збільшилась потрібно : не вирубувати дуплисті дерева, заборонити полювання на ареалах, розвішування штучних гніздувань, охорона на прольот.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz