Субота, 20.04.2024, 11:05Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Вересень » 8 » САМОТНІЙ МОЛОДИЙ ОРЛАН
10:32
САМОТНІЙ МОЛОДИЙ ОРЛАН

Кінець серпня-початок вересня - час, коли цьогорічні молоди орлани стають практично самостійними і можуть прогодувати себе самі без допомоги батьків. Вони здебільшого тримаються поблизу рідного гнізда, а от дорослі орлани можуть відкочовувати до місць, де легше добувати їжу.

Згідно плану робіт по мониторінгу гнізд орланів-білохвостів на території НПП «Нижньосульський» та спостережень за поведінкою молодих орланів, 31.08.2017 р. у супроводі місцевого жителя і співробітника парку Олександра

Нестеренко, була обстежена гніздова ділянка орланів поблизу села Плехів. Гніздо орланів знаходиться в цій місцевості у важко доступному острівному сосновому лісі (Белимів ліс), який з усіх сторін оточений болотами.

До лісу прийшлося довго йти висохлими болотами, луками та руслом Оржиці (фото 1). При нашому наближені з гніздового дерева злетів цьогорічний молодий орлан і трохи покружлявши, присів на поодиноку стару вербу серед болота. Дорослих орланів поблизу не було.

Огляд гнізда показав, що його майже зруйнували сильні вітри (фото 2).

Під гніздом виявили кісні залишки риб та пір’я лисок (Fulica atra).

Крім орлана, в лісі трималось близько 20 припутнів Columba palumbus та деякі дрібні горобині птахи. Траплялись сліди козуль, а також старі сліди лося та кабанів.

Господарі гнізда – дорослі орлани, скоріш за все, відкочували до більш кормних водно-болотних угідь, а молодий орлан залишився поблизу рідного гнізда, полюючи поблизу. Залишається сподіватись, що він зможе прогодувати себе незважаючи на те, що прилеглі до гнізда угіддя дуже збіднілі кормами внаслідок посухи.

Укладач: М. Л. Клєстов

 

Переглядів: 594 | Додав: ksysha | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 4
4 sokolruslanshik1999  
Дуже сподобалось фото, гарний краєвид, напевне Орлани дуже розумні птахи, адже на цьому прикладі ми бачимо що гніздо було в тяжкодоступному місці, люди які можуть нанести шкоди птахам, просто через лінощі не полізуть через болота. Тільки справжні дослідники, і поціновувачі птахів, заради опису тих чі інших видів тварин, птахів буде пробивати собі такі шляхи через хащі)

3 luzovicsnizana  
Читати цікаво,та цікавіше було б пройти цей шлях та бачити на власні очі.Шкода,що не додали фото орлана.

2 karinagrischenko1999  
Дуже приємно дізнатися, що популяція цих птахів відновлюється. Адже у середині ХХ століття чисельність орлана-білохвоста значно скоротилася внаслідок людського фактору.

1 taniaculik7088  
Дуже цікаве повідомлення. На превеликий жаль сучасна молодь не помічає цю невимовну красу природи. Набагато цікавіше, мабуть, "зависнути" в телефоні чи ноутбуці. Мало залишилося тих, хто любе втікти від міста і спостерігати за тим, як "живе" природа. Дуже шкода, що сучасність руйнує безмежну красу флори та фауни звалищами та забудовами.  Прикро визнавати, але ми й справді загублене покоління...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz