Середа, 08.05.2024, 07:44Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Листопад » 12 » ЩОДО ВИВЧЕННЯ БРІОФЛОРИ ТА МОХОВОЇ РОСЛИННОСТІ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
16:13
ЩОДО ВИВЧЕННЯ БРІОФЛОРИ ТА МОХОВОЇ РОСЛИННОСТІ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

     7 листопада 2015 року професором кафедри ботаніки, екології та методики навчання біології  Полтавського національного педагогічного університету  імені В.Г. Короленка, доктором біологічних наук Гапон Світланою Василівною та аспірантом цієї ж кафедри Гапоном Юрієм Васильовичем було здійснено експедиційний виїзд на територію Національного природного парку «Нижньосульський» ( далі НПП).

     Мета досліджень: Збір, гербаризація та встановлення видового різноманіття мохоподібних окремих ділянок НПП та прилеглих територій. Дослідження бріоугруповань, виконання геоботанічних описів та подальша їх класифікація за еколого-флористичною класифікацією на основі методу Браун-Бланке. Збір попередніх даних щодо вивчення бріорізноманіття та мохової рослинності НПП.

     Об’єкт  дослідження: мохоподібні та мохові угруповання НПП.

     Предмет дослідження: комплексне вивчення бріофлори та мохової рослинності НПП.

     Території дослідження. 1. Гідрологічний заказник «Рогозів кут» (Худоліївська частина, а саме болотні масиви, ділянки засолених луків).

2. Урочище «Худоліївка» в околицях с. Худоліївка Семенівського р-ну.

3. Ділянка вербняка в околицях с. Худоліївка Семенівського р-ну.

4. Урочище «Драчки» в околицях с. Горошине Семенівського р-ну.

5. Прируслові вербняки, тополевники в околицях сіл Горошине, Погребняки.

6. Озеро «Солоне» в околицях с. Оболонь Семенівського р-ну Полтавської області.

      Обсяг роботи. Під час експедиційного виїзду зібрано гербарій мохоподібних в кількості 67 пакетів та виконано понад чотирьох десятків геоботанічних описів. На даному етапі проводиться опрацювання зібраного матеріалу в лабораторії, встановлення видового складу мохоподібних та виявлення синтаксонів мохової рослинності.

     Отримані матеріали є основою для комплексного вивчення мохоподібних та мохової рослинності НПП.

     Експедиційний виїзд супроводжувала молодший науковий співробітник  відділу Науки НПП «Нижньосульський» Кропивка Оксана Іванівна.

 

 

 

Переглядів: 619 | Додав: Oxana | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 6
6 plteddy  
Хотілося б і студентам їздити на такі експедиції) Побільше вивчати науку на живих прикладах в природі.

5 moroz-1996  
У природних умовах можна проводити досліди з мохами які будуть цікаві школярам і студентам дану методику розробила Бученко В.В вчитель-методист  полонської гімназії

4 alo4ka1997  
Я надіюся, що Світлана Василівна в моєму рідному Семенівському районі, знайшла корисні і не вивчені види мохів, що будуть використовуватися у житті людини і не тільки.

3 finevichinna  
Ну і Світлана Василівна smile . Викладач,яка дивує нас постійно. І де тільки береться стільки сил і натхнення  для роботи в університеті, участі в наукових конференціях, експедиційних  виїздів тощо?! Безмежна любов до природи та невгамовно позитивний характер цієї жінки, я впевнена,  здивує нас  ще не один  раз)))

2 sonnik_1997  
Малопомітні і непривабливі, на перший погляд, мохоподібні відіграють велику і важливу роль у житті природи. Уловлюючи енергію сонця,виділяючи кисень, беручи участь у кругообізі речовин й енергії на Землі, як і інші рослини, являють собою незамінний компонент біосфери Землі, невід’ємною частиною якої є і людина. Значеня мохів в природі: 1) виступають у ролі піонерів заселення незаселеного субстрату; 2)беруть участь у створенні особливих біоценозів, особливо там, де майже суцільно покривають грунт ; 3)моховий покрив здатний накопичувати і утримувати радіоактивні речовини; 4)у зв’язку зі здатністю вбирати і утримувати велику кількість води, відіграють велику роль у регулюванні водного балансу ландшафтів; 5) спричиняють заболочування територій. Значеня мохів в діяльності людини: 1) інтенсивно розвиваючись, мохи можуть погіршувати продуктивність сільськогосподарських земель, сприяючи їх заболочування, в той же час мохи забезпечують рівномірне перенесеня поверхневого стоку вод у підземний, оберігаючи грунту від ерозії; 2) сприяють утворенню торфу, який використовується як паливо.

1 dporuygkjh  

На Землі налічують близько 24 тис. видів мохів і поширені вони повсюди. Мохи — це рослини, які не мають кореній та не здатні ефективно регулювати вміст води в тілі, тому багато їх видів мають здатність висихати і швидко відновлювати свою життєдіяльність після зволоження.Дуже цікавим є білий мох  Його розгалужені пагони утворюють великі подушки у вологих лісах або суцільні килими на болотах, які, в свою чергу, так і називають — сфагновими. Живляться такі болота майже чистою водою атмосферних опадів.У тілі сфагнуму переважають відмерлі клітини. Так, у листках на одну зелену живу клітину припадає до кількох десятків відмерлих клітин, заповнених повітрям. Саме вони створюють враження, що сфагнум має білий колір. У стеблі також розвиваються подібні мертві клітини. Вони дуже добре поглинають рідину. Тому сфагновий мох, як губка, поглинає і утримує багато води.
Килим сфагнуму на поверхні болота перекриває доступ кисн
ю до
нижніх шарів води, Зменшує її випаровування та теплообмін. Відмерлі частинки лише частково розкладаються з утворенням великої кількості органічних кислот. Окрім того у сфагнумі містяться речовини, що вбивають бактерії.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz