П`ятниця, 29.03.2024, 09:12Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Серпень » 17 » СКОЛІЯ СТЕПОВА - ВИНИЩУВАЧ ЛИЧИНОК ПЛАСТИНЧАСТОВУСИХ ЖУКІВ
08:35
СКОЛІЯ СТЕПОВА - ВИНИЩУВАЧ ЛИЧИНОК ПЛАСТИНЧАСТОВУСИХ ЖУКІВ

В НПП “Нижньосульський” на квітах можна зустріти сколію степову Scolia hirta (Schrank). Вид був включений у Червону книгу України 1994 року видання, але не увійшов у наступне видання 2009 року. Проте не можна сказати, що чисельність цієї паразитичної оси надто висока. Лише іноді, в місцях, де багато її потенційних жертв — личинок пластинчастовусих жуків, що живуть у ґрунті, збирається кілька, зрідка до десятка, сколій (фото 1). Частіше ж її поодинокі особини впадають у око на квітучій рослинності, де вони живляться нектаром (фото 2). Знайшовши здобич — личинку жука, самиця облаштовує земляну камеру, паралізує личинку та відкладає на її черевце яйце. Регулюючи чисельність пластинчастовусих жуків, сколія степова приносить безсумнівну користь.

Інформацію підготувала співробітник Відділу науки, к. б. н. З. Л. Берест

Фото З. Л. Берест.

Переглядів: 784 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 5
5 zheka1233421  
Сколія, незважаючи на свої значні розміри, є менш небезпечною, ніж звичайна оса. Для людського організму її отрута слабкіша. Вжалити вона може тільки в разі самозахисту. Як бачимо, користі від цієї комахи набагато більше, ніж шкоди. На жаль, популяції сколій з кожним роком зменшуються, що може привести до їх повного вимирання.

4 potapovaasya1810  
Гарна комаха, але я ніколи її не зустрічала та й, мабуть, якщо б зустріла,то легко сплутала її зі звичайною осою. Цікаво, що сколія не особливо небезпечна для людини, адже її отрута слабкіша(ніж у бджіл), а жалить вона лише у рідких випадках. Багато інформації про корисні властивості цієї перетинчастокрилої красуні, проте особливу користь приносять відкладені нею личинки личинки, адже саме вони вражають майбутнє потомство шкідливих комах.

3 uriypyschyta  
Незважаючи на великий ареал і значну кількість видів, щорічно загальна чисельність сколій зменшується. Пов’язано це з інтенсивною оранкою земель і застосуванням отрутохімікатів, якими обробляють поля і сади. А життя сколій тісно пов’язана із землею.

1 samsonenkoviktorija12  
Сколія степова - поодинока оса невеликих розмірів, до 2 см в довжину. Не дивлячись на це, за період свого існування вона робить досить таки не легку роботу. Вважаю, що її сміливо можна назвати турботливою матір'ю,  вона для кожної личинки риє окрему нірку - це є надзвичайно великою працею, чомусь саме це найбільше запам'яталось мені з її опису, можливо тому, що в людському суспільстві так не вистачає цієї риси.

2 aulko99  
Сколія степова має широкий ареал, не дивно, що в НПП "Нижньосульський" її також можна побачити!!! Погоджуюсь з думкою моєї колеги Вікторії, що вона робить досить не легку роботу, а саме:бере участь в запиленні квітів, дуже велика користь сколії, як винищувачів шкідливих комах!  Вона вбиває безліч жуків та личинок, які псують врожаї.  Навіть деякі власники спеціально заводять їх на своїх наділах. Тому я вважаю, що зустріч з цією осою в природі для людин і тварин майже  не є небезпечною!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz