Четвер, 09.05.2024, 08:40Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Січень » 22 » “Снігові” тваринки
13:48
“Снігові” тваринки

Здається, що зараз, зимою, “сплять” усі комахи й інші безхребетні тварини. Проте таке враження оманливе. Дійсно, в стані зимового анабіозу перебуває більшість безхребетних, але деякі не піддаються негоді, їх можна побачити навіть на снігу. Тільки блимне теплим промінчиком сонце, як починають літати зимові комарики (Trichoceridae). Таке явище, як роїння цих комариків, можна було спостерігати погожої днини 2-го січня. Ці довговусі двокрилі не кусаються, мають легке видовжене темне тіло, крила довші за черевце, округлу голову зі складними очима та двома-трьома простими вічками. Назвали їх зимовими комариками через те, що дорослі літають весною та восени, а деякі активні й у зимові місяці. Живляться їхні личинки рослинними рештками, які загнили, трупами тварин, екскрементами, грибами. Крім зимових комариків іноді можна побачити й грибних, личинки яких “псують” улюблені нами гриби.

У сильні морози, які подарував нам січень цього року, було не знайти на снігу когось із безхребетних. За таких екстремальних умов тільки випадково потрапить на сніг якась тваринка разом із шматочком відбитої дятлом кори чи деревини. Але коли настає сприятлива погода, починається відлига, на поверхні снігу можна побачити багато цікавого. В лісі під час відлиги на снігу збираються цілі компанії ногохвісток (колембол) — безкрилих родичів комах. Називають їх “сніжні блохи”, бо плигають вони не гірше за бліх. Талі води підтопили помешкання ногохвісток, ось і доводиться їм плигати по снігу, а тут полюють на беззахисних безхребетних хижі жуки стафіліни, які теж, виявляється, прокинулись. Активні й деякі павучки, а при підвищенні температури до 0°, виповзають зі своїх схованок кліщі, що їх треба остерігатись і нам. Можуть зустрітись і личинки жуків, невеличкі клопи, цикадки тощо.

Проте найбільш вражає знахідка на снігу... мухи. Звичайно, не звичайної хатньої, що так докучала нам улітку. Це муха зимова, снігова. Виявляється, є й такі! Зимові мухи, геліомизиди (Heleomyzidae) з родів Геліомиза (Heleomyza) та Орбеллія (Orbellia) не часті гості в нас. Вони з’являються на поверхні снігу погожої днини і смішно крокують кудись. Знайти таку зимову гостю не так просто, хоча вона особливо й не ховається та виглядає темною цяткою на білій поверхні (фото). На фото муха з роду Геліомиза, що трапилась під час відлиги на території НПП “Нижньосульський” у грудні 2018 року після значних снігопадів.

Як можуть такі тендітні створіння не змерзнути зимової днини та ще й крокуючи по снігу? Виявляється, у гемолімфі “зимових” комах є речовина, що перешкоджає перетворенню води в лід. Це — гліцерин. Крім нього в ролі антифризів виступають цукри та деякі білки.

Тож зараз варто пошукати комах із незвичною поведінкою, а за можливості й сфотографувати їх, а ще краще зробити відео. Ми будемо вдячні за надіслані фото “зимових” комах і розповіді про зустрічі з ними.

З.Л. Берест, к. б. н., ентомолог  НПП “Нижньосульський”

Переглядів: 262 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 171 2 »
17 vikachernetska16  
Надзвичайно цікава стаття вражена від змістовності (наукового поповнення) у скажімо звичайнісінькому есе. Захоплює майстерність автора поєднати непоєднуване — наукові поняття і художній романтизм. Стаття зацікавила своєю тематикою, відкрила новий погляд на світ безхребетних тварин...

16 julia1308december  
Дана публікація - це яскравий приклад того, як наукову інформацію можна подати художньо, а саме доступною для пересічного читача. Подяка автору за старання!

15 vouna2003  
Завдяки цим комахам популяції комахоїдних птахів не зникаюють зимою від голоду.

14 olegauser  
Це дійсно дивовижно. Хто б мігподумати що такі маленькі комахи зможуть вижити взимку. А найцікавіше те, що
вони можуть не тільки спокійно перезимувати, а й, наприклад, деякі комарі
можуть і розмножуватися. Це все приводить до висновку, що природа фантастична.

13 bojkooleg80  
Я дуже вражений, адже ніколи не зустрічав таких комах. Проте тепер буду більш уважнішим тому, що хочу побачити все на власні очі.

12 vpylypchuk2001  
Цікаво,шо взимку комахи в сплючкі,але в мене в погребі,лазять багато предстваників цього царства,від дрібних одноденок,до дебелих павучків,іце все взимку,різні мокриці,багатоніжки і т.п.Можливо я,від не знання цього виду комариків,обізнався,можливо то і є не одноденки,а саме ці комарики,треба дослідити!

11 vitalinasagajdak  
Інформація є дійсно цікавою та пізнавальною. Мене найбільше вразив уривок про кліщів, бо це комаха, яка, однозначно, відома кожному і те, що вона виповзає зі своєї схованки вже при 0°С, це дійсно було відкриттям для мене. На днях збираюсь йти до лісу, побажайте мені удачі, щоб я кліща "не спіймала" smile
Автору дякую за корисний допис.

10 trofimenkoyana41  
Вкотре переконуюсь в тому, наскільки дивовижна природа! Ніколи не бачила зимуючих комах, але завдяки Вам, буду більш уважною до навколишнього середовища. Дякую, за такі вражаючі факти!

9 gbihas01  
Я не вірю своїм очам З року в рік я була впевненна, що всі комахи сплять взимку, це ж неодноразово повторювали нам в школі

8 tsibezovaselena567  
Стаття дуже вразила мене та сподобалася мені. Особливо, вразило те, що комахи взимку не "сплять" та цікаво було дізнатися який саме вигляд має комаха з роду Геліомиза, взимку.

1-10 11-17
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz