Четвер, 18.04.2024, 04:37Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Січень » 11 » «СТАРОДАВНІМ ДЕРЕВАМ – ТУРБОТУ І ЗАХИСТ»
15:00
«СТАРОДАВНІМ ДЕРЕВАМ – ТУРБОТУ І ЗАХИСТ»

Прадавні, вікові дерева є пам’ятками природи, живими свідками і носіями генетичної пам’яті минулих століть. Вони мають виняткову естетичну й символічну цінність і завжди викликають підсвідомі почуття натхнення і захоплення. Однак, прадавні дерева, як і люди, з віком хворіють, старіють, вимагають до себе уваги і турботи.

Враховуючи сказане, працівники відділу науки вирішили прийняти участь у всеукраїнській акції «Стародавнім Українським деревам – нашу турботу і захист», в рамках якої необхідно створити Кадастр вікових дерев України, що мають особливу історико-культурну, екологічну, наукову, естетичну і виховну цінність для забезпечення подальшої їх охорони. Деревами-довгожителями вважаються дуби, що мають обхват стовбура 5 м і більше на висоті 1,30 м від землі, липи обхватом 5 м і більше, інші дерева обхватом 4,5 м і більше.

На протязі 4 кварталу 2017 року, проводилось виявлення та проміри дерев, які по всім параметрам підходять під категорію «вікові». В ході обстеження території національного природного парку «Нижньосульський» та прилеглих ділянок (в межах як Черкаської. так і Полтавської областей), було виявлено 14 дерев, що в обхваті мали від 4,83 м. до 6,65 м.

 

Укладачі: Клєстов М. Л., Лук'яненко Ю. М., Кропивка О. І.

  

 

Переглядів: 631 | Додав: ksysha | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 10
10 karinasonnik  
Тільки вдуматися обхват деревини 5 м! Якщо в межах Полтавської та Черкаської області було виявлено 14 так званих "пенсіонерів", то по всій території України ця цифра збільшиться в десятки разів! Тож, дуже добре, що є така всеукраїнська акція до якої повинні долучитися якомога більше працівників даної сфери!

9 natasha28122797  
Вікові дерева мають велику біологічну, естетичну, історичну цінність попри свій вік. Але шкода що здебільшого вони потерпають не від хвороб, а від рук людства. Тому необхідно вживати заходів, щодо збереження історичних пам'яток, створених природою.

8 sandro19021999g  
Дійсно захист дерев не потребує значних грошових внесків, тому можна приділити цьому більше уваги. Я думаю що головне - це донести людям про те, що ці дерева справді є історія і зберегти їх. Також я вважаю що територіально кожна громада повинна проводити певні акції зі збереження та допомоги "старожилам". Це збереже їх ще на довгі часи.

7 yulia99loziuk  
захист вікових дерев практично не потребує бюджетних коштів. Набагато більше важлива увага територіальних органів влади та підтримка місцевих громад. Добре, що є люди, які турбуються про «довгожителів» нашої флори. Більше б таких людей!

6 rozenmarm  
Дуже важко спостерігати за тим, що люди бездумно поводять себе з такими пам"ятками природи. Не приділяючи належної уваги цім велетням ми позбавляємо можливості наших дітей та онуків насолоджуватись величчу природи. Прикладом шанобливого ставлення до прадавніх дерев для нас мають стати країни, які цінують природу. Наприклад, у Великобританії заповідано понад 23 тисячі вікових дерев і цю цифру планують довести до 100 тисяч. Польща охороняє близько 55 тисяч дерев. Так чому ж ми не приділяємо достатньої уваги цій проблемі? Я закликаю всіх дослухатися до цього питання і приєднуватись до різних громадських та юнацьких організацій які присвячують себе охороні природи.

5 mrs_siryachenko  
Вікові дерева заслуговують на охорону з естетичної, наукової та природоохоронної точки зору. Усі виявлені вікові дерева мають братися на облік та об’являтися пам’ятками природи місцевого значення. Доречі, на території України виявлено 2 600 прадавніх дерев, які охороняються державою.

4 uriypyschyta  
Саме головне що такі дерева мають багатогранне значення. Це живі свідки природних лісів, які потрібно відновлювати. Їх потрібно  зберігати. З віковими деревами пов’язані численні види птахів, ссавців, рідкісних комах. Вікові дерева сприяють збереженню тваринного світу.

3 zheka1233421  
На жаль, в Україні віковим деревам приділяється  недостатньо уваги. Втрата цих дерев відбувається у багатьох випадках не від природньої загибелі. Багато дерев гине від рук людини на будівельних майданчиках, при дорожньому будівництві і т. д. На мою думку турбота про вікові дерева повинна стати для кожного жителя України невід’ємною часткою культури і менталітету, а втрата цих природніх пам’яток має сприйматись як національна втрата.

2 karinagrischenko1999  
До цієї акції треба залучати школярів, громадськість області. Адже в кожному місті, селі знайдуться такі дерева. Потрібно, щоб інформація про них була доступна кожному.

1 aulko99  
Цікава стаття! Дуже добре, що наші працівники відділу науки не забувають про довкілля країни і  приймають участь у всеукраїнських акціях, прославляючи нашу Україну. Цікавим є факт, що всеукраїнський перепис вікових дерев був проведений  природоохоронними організація після здобуття Україною незалежності. Міністерство екології та природних ресурсів були затверджені спеціальні першочергові заходи з охорони та збереження вікових дерев. На жаль, в наш час в Україні віковим деревам приділяють мало уваги. Багато таких дерев гине від руки людини, тому потрібно наголошувати на збереженні цих могутніх дерев!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz