Четвер, 02.05.2024, 07:23Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Березень » 3 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
11:38
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

НЕ ТИПОВЕ ГНІЗДУВАННЯ МАРТИНІВ

Під час проходження польової практики з зоології хребетних тварин у студентські роки, мені довелось виявити не типове гніздування мартинів сивих (Larus canus) у пониззі Ворскли. Їх кладки (всього 4) були виявлені в заглибленнях пеньків (фото), які стирчали з води в одній із заток неподалік від колонії чапель сірих. Мартини колоніальні. Зазвичай будують гнізда на землі. В чому ж причина такої не типової поведінки? Адже тварини майже завжди проявлять стійкі етологічні (поведінкові) стереотипи, особливо під час розмноження. В даному випадку причини такого не типового гніздування були викликані відсутністю підходящих місць для гніздування, які стали наслідком створення Дніпродзержинського водосховища.

У попередніх публікаціях вже акцентувалась увага на негативних наслідках для довкілля створення водосховищ на Дніпрі. Отримавши «дешеву» електроенергію, ми назавжди втратили неповторні ландшафти заплави цієї славетної ріки, яка нині похована під водами штучно створених водойм. Разом з рікою зникли і типові біотопи для аборигенних видів. За таких умов деякі з них перестали гніздитись на цих територіях, інші спробували пристосуватись до змін, тим самим проявляючи не типову поведінку.

В цілому ж усі процеси в природі динамічні, і часто викликані впливом різних факторів навколишнього середовища. Вони були і будуть завжди. Інше питання, як швидко вони відбуваються, і, найголовніше, до яких наслідків призводять!

У більшості випадків зміни, викликані природними чинниками, довготривалі і відбуваються поступово, не створюючи стресових ситуацій біоті, яка спроможна поступово адаптуватися до змін навколишнього природного середовища. Інша справа, коли йдеться про зміни, що спровоковані людською діяльністю, які, як правило, мають довготривалі, переважно руйнівні наслідки.

Фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

 

 

 

Переглядів: 535 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 5
5 maks5485  
У публікації автор порушує важливу проблему: вплив руйнівної діяльності людини на природнє середовище.  Тому цілком зрозуміло, чому автор не радіє знахідці нетипового гніздування мартинів, а знаходить причини захисної поведінки птахів у "нетиповій", "нецивілізованій" поведінці людини. ця стаття вкотре закликає людину зупинитись, озирнутись довкола себе, подумати про те, які природні багатства вона залишить своїм нащадкам, чи побачать вони хоча б половину орнітофауни, яка зараз є на Землі.

4 romankoanneta  
Вплив людини на природу в найближчі роки тільки зростатиме, гірко бачити як природа "гине", а народ тільки сприяє цьому, лише малий відсоток намагається цьому запобігти.

3 dporuygkjh  

2 karina_S  
Згодна з думкою про "дешеву" електроенергію. Сумно спостерігати, як в погоні за сумнівною вигідністю ми втрачаємо природну красу нашого довкілля та його багаторічні надбання.

1 alo4ka1997  
Загальновідомо, що вплив людини на природне середовище став глобальним. Дедалі зростаючий вплив антропогенних чинників на ценози та цілі ландшафтні комплекси може бути і свідомим, і випадковим, тобто усвідомленим або неусвідомленим. Відповідно до цього і страждають, в даному випадку, птахи не типово гніздуючись.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz