Середа, 08.05.2024, 01:52Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Квітень » 19 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
09:22
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

ЧУДО В ПІР’ЯХ

Велика вода – рай для водних та біляводних птахів. В цьому переконався відразу ж як тільки приступив до виконання плану польової практики з зоології, яку я проходив в студентські роки (нагадаю) в пониззі Ворскли в околицях біостаціонару природничого факультету «Лучки». У моєму розпорядженні знаходилась ціла флотилія, флагманом якої був не новий, але ще «бойовий» пластиковий човен, вода в якому не наповнювалась швидше, ніж за пару годин. Особливим шиком вважався вихід на катамарані, завдяки якому вдавалося обстежити не тільки Ворсклу, але й деякі куточки Дніпродзержинського водосховища. Пригадую як в один із таких декількаденний похід, біля берега о. Вишняки, знайшов чудернацький, сильно відшліфований водою з піском корінь сосни, який настільки мене вразив своїм природнім художнім замислом, що й досі зберігаю як спогад про далекі студентські роки. Але мова не про це.

Безумовно, символом пернатих пониззя Ворскли були представники Родини Чаплеві (Ardeidae), які репрезентували майже повний список української фауни. Завдяки колонії про яку вже писав, перед очима постійно снували чаплі сірі (Ardea cinerea L.), звичайними також були чаплі руді (Ardea purpurea L.), чепури великі (Egretta alba L.), рідше зустрічались чепури малі (Egretta garzetta L.), проте, в поле зору часто потрапляли бугайчики (Ixobrychus minutes L.) та рідше – кваки (Nycticorax nycticorax L.). Навесні, в шлюбний період, десь здалеку можна було почути потужний, трубний голос бугая (Botaurus stellaris L.) – дивовижного, таємничого птаха. Навіть відбулася зустріч з чаплею жовтою (Ardeola ralloides Scop.), але все по порядку.

Сьогодні розповідь присвячена чепурі великій. Чому саме їй? З нею пов’язане вигране мною парі, яке ми уклали з викладачем, що проводив у нас польову практику. Суть цього парі полягала в тому, що за його думкою цей вид в пониззі Ворскли не гніздиться, а я, відповідно, вважав, що мені вдасться це довести. Завдання виявилось не з легких, оскільки придатні для гніздування чепур місця (зарослі очерету) в пониззі Ворскли були важкодоступними, а докази повинні бути конкретними – фотографія. Підготовчий період видався тривалим, довелось постійно стежити за птахами, які б своєю поведінкою виказали гніздування. Проте, нічого такого не спостерігалось. Птахи хаотично переміщались заплавою ріки, не проявляючи особливого інтересу до певної ділянки, як завжди буває за наявності колонії. У якийсь момент я навіть засумнівався в своїй правоті, але впертість та настирливість, та, в кінці-кінців, юнацький максималізм, відганяли такі думки. Парі – є парі! Якщо поспорив – докажи або признай свою поразку. Останнє аж ніяк мене не влаштовувало.

Виникло логічне запитання: «якщо вони тут не гніздяться, то де?». Десь же повинні? Сам задав, самому й шукати відповідь! … Якось мою увагу привернули переміщення окремих особин в напрямку, протилежному від великої води. Простеживши за ними вдалося з’ясувати, що вони досить регулярні і здійснюються однією траєкторією. Наступного дня, ще затемна, я був на ймовірному маршруті чепур, і з нетерпінням та з частим серцебиттям чекав на світанок. Простеживши за маршрутом птахів, невдовзі опинився на Мартинівських болотах, які одним боком підступали майже до самих осель однойменного села. А далі – справа техніки, вірніше бінокля, завдяки якого вдалося виявити епіцентр, куди летіли зі здобиччю чепури. Як не дивно, колонія знаходилась поряд з селом, недалеко від краю заболоченої ділянки очерету. «Прочісуючи» її, в якусь мить я помітив білу пляму, яка сильно контрастувала з загальним фоном. Перша думка що промайнула – невже це те, що шукаю! Так, нею виявився молодий птах, що сидів на заломах очерету неподалік від гнізда, що скоріше нагадувало плоску платформу. Молода чепура за розміром нічим не відрізнялася від батьків, хіба що пушок на тулубі та шиї видавав її вік (фото). Елегантність наряду, статура, чисто біле оперення, гордиливий погляд – справжнє чудо в пір’ях. Як з’ясувалося я знайшов колонію приблизно з 10 гнізд, частина пташенят з яких вже залишили їх.

Не можу передати відчуття з якими я йшов (можливо навіть біг) до біостаціонару. Але щонайшвидше що хотілося зробити так це надати речдоки викладачеві, що я і зробив.

Не дивлячись, що парі я все ж виграв, однак вцілому програв, оскільки за польову практику з зоології отримав не заслужено четвірку (помста – слабкість людини). Прикро, але що поробиш, за все потрібно розплачуватись, хоча б оцінкою!

Підготував фахівець з екологічної освіти Віктор Попельнюх.

 

Переглядів: 752 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 171 2 »
17 korynevych96  
Все так цікаво починалося, і як закінчилося? Судентські роки наповнені різноманітними пригодами, тому не потрібно зважати на такі несправедливі дії оточуючих.

16 Профессор  
Надзвичайно цікава і захоплююча історія. Наполеглива праця і самовідданість автора-дослідника не може не надихнути читача на власні дослідження.

15 annetakraft  
Було дуже цікаво читати цю історію. А викладач неправий, програш потрібно було прийняти гідно, адже є такий чудовий доказ.

14 tania-shan  
Схожа радість в мене була, коли я першою на польовій практиці з зоології впіймала красивенну блакитну бабку)) Звичайно, це не той масштаб, але радість була масштабна)

12 romankoanneta  
заголовок відразу заінтригував, обожнюю читати розповіді в яких поєднують власне життя і науковий матеріал.

11 alo4ka1997  
Було б цікаво побачити цього птаха, дослідити як ці чепури живуть, як гніздяться. Чи зараз їх чисельність збільшилась, порівнюючи з минулими роками.

13 ZSVETA6  
ти теж хочеш побачити його вживу? наші бажання співпали і я вважаю нашим обов*язком віднайти і побачити це чудо природи.

10 margosha2408  
Вже самий заголовок викликає інтригу.Цікаво читати такі історії,з власного життя.Я навіть ніколи не чула про цього птаха,тому цікаво дізнатися про нього.

9 yuliasidenko1997  
Дуже захоплююча та повчальна розповідь! Зацікавленість виникла як з початку викладу інформації і збереглася до кінця розповіді! Я захоплююся сміливістю та впертістю цього студента!

8 vova30146  
Дуже цікаво читати історії, коли хтось розповідає про свої студентські роки! Захоплююся відданістю справі автора!!

7 vova30146  
Дуже цікаво читати історії, коли хтось розповідає про свої студенські роки! Захоплююся відданістю справі автора!!

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz