Вівторок, 23.04.2024, 14:07Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Квітень » 25 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
16:32
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

РУДА БЕСТІЯ

На відміну від своїх родичок – чаплі сірої (Ardea cinerea L.) та чепури великої (Egretta alba L.), за якими довелось спостерігати ще в шкільні роки на Котелевщині, чаплю руду (Ardea purpurea L.) вперше побачив у пониззі Ворскли, під час проходження польової практики. Якось рано-вранці, коли місцями над водою ще була поволока туману, тихо сплавляючись рікою на човні, за одним з крутих поворотів, з топляка дерева, різко зірвалась якась руда бестія і швидко зникла в білесій пелені. Ймовірно на той час вона ще не проснулась, тому підпустила так близько, що мене навіть обдало потоком повітря, яке вирвалось клубком від потужного змаху крил. Те, що птах злякався – це однозначно, адже оторопівши від несподіванки, видав дивакуватий гортанний звук та залишив на воді довгий білуватий слід від посліду, який вирвався ніби із брандспойту та надав їй додаткове прискорення. Для мене це також було несподіванкою, але я встиг лише здригнутися та відчув впорскування адреналіну в кров, що викликало збільшення частоти серцебиття. В тій ситуації детально розгледіти птаха не вдалось, але перебравши всі ймовірні варіанти здогадався, що то була чапля руда. Від чаплі сірої вона менша розміром та темніша, маючи руде забарвлення.

Того дня чаплі руді мені траплялися не один раз, і практично завжди зненацька. Напевно під час полювання всю свою увагу вони концентрували на здобичі, яку доводилось інколи дуже довго чатувати нерухомо. Але, коли рибина або жаба потрапляє в поле їх зору – спасіння не буде. Довгий пікоподібний дзьоб з неймовірною швидкістю викидається довгою шиєю немов стальною пружиною, і в один момент здобич вже піймана.

У місцях гніздування чапля руда зустрічається значно рідше ніж сіра, оскільки не утворює великих за чисельністю колоній.

Думка про те, щоб колись знайти гніздо чаплі рудої виникла того ж дня. Але це трапилось значно скоріше, ніж розраховував, причому випадково. Гніздо з пташенятами ( фото автора, відзняте фотокамерою «Москва-2» в липні 1982 р. ) було знайдене на краю колонії чепури великої, про яку йшлося в попередній публікації. Відомо, що чаплі досить часто оселяються полівидовими колоніями, інколи навіть спільно з хижими птахами, про що вже згадувалось у публікації за 31.01.2017 р. про лучківську колонію чаплі сірої.

Підготував фахівець з екологічної освіти Віктор Попельнюх.

Переглядів: 632 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 161 2 »
16 korynevych96  
Така цікава науково-популярна стаття відповідає своїй не менш інтригуючій розповіді. Якість фото зашкалює, і привертає найбільшу увагу!

14 annetakraft  
Дуже емоційна розповідь, відразу видно, що автор закоханий у природу і птахів. Незліченну кількість разів мені доводилося бачити чаплю сіру, а от руду, на жаль, побачити ще не вдалося.

15 plteddy  
А я не бачила ні руду, ні сіру sad

13 tania-shan  
Найбільше в цих історіях мені подобається краплинка художнього стилю, завдяки цьому їх набагато цікавіше читати і краще запам'ятовується опис птаха.

12 dporuygkjh  
Не знала, що чаплі оселяються й полівидовими колоніями, особливо з хижими птахами. Нова інформація додана в мою "скарбничку знань".

11 maks5485  
Позитивно, що автор започаткував цікаву серію науково-популярних оповідань про птахів нашого краю. Цікавою є манера подачі інформації: органічне поєднання художньої образності й наукових фактів. Зримим є й образ автора-дослідника, людини залюбленої в свою справу, в світ орнітології. Фотоілюстрація логічно увиразнює зміст публікації. Вважаю, що окреме видання науково-популярних оповідань автора про птахів, було б цікавим для учителів шкіл, студентів-біологів, школярів.

10 karina_S  
Цікава розповідь, але мою увагу більше привернула фотографія, а саме її чіткість та якість, адже як йшлося у розповіді вона була відзнята на фотокамеру "Москва - 2" в 1982 році. Як поціновувач фотографії(діяльності) я вражена чіткістю та якісним фокусом саме на птахів. Захотілося знайти модель цієї фотокамери і спробувати зйомку нею.

9 vova30146  
Коли заходиш на сайт НПП, увагу відразу привертають не зміст публікацій, а їх назви. Можна подумати що мова йдеться про якусь знаменитість, або навіть якогось чиновника!))) Натискаєш і навіть не підозрюєш що у статті розповідається про птаха, а історія взята з буденного життя! Особливо вразила назва "Чудо в пір'ях"! Круто!!! Так тримати!!! up

8 romankoanneta  
Читаючи статтю, наче сама поринаю в той час та спостерігаю за тим що відбувається.

7 skirpotenko  
Я також погоджуюсь з попередніми коментарями стаття дійсно цікава і хотілося б побачити її в своїй місцевості , адже вона там зустрічається , а я її ніколи не бачила.

6 margosha2408  
Цікава історія,особливо коли ще не доводилось бачити цього птаха.Хотілось би також побачити як вони гніздяться,поспостерігати як вони пристосовуються до змін пори року.

1-10 11-15
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz