П`ятниця, 29.03.2024, 14:16Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Травень » 11 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
15:15
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

ФАНТОМ СЕРЕД ПТАХІВ (продовження)

Підготовка до фотосесії в гнізді бугая була досить тривалою. Намагався щонайбільше мінімізувати фактор турботи біля гнізда, який часто негативно впливає на птахів, особливо у період насиджування. Потурбовані птахи не рідко залишають його зовсім або на тривалий час, що призводить до загибелі кладки в результаті переохолодження яєць чи знищуються потенційними хижаками (пернатими, ссавцями, чи навіть зміями, про що я розповім у наступних публікаціях).

Перед початком фотографування потрібно було привчити птахів до засідки з якої, власне, й проводився ввесь процес. Слід зазначити, що засідка була сконструйована та виготовлена власноруч. Отримав свого роду трансформер з алюмінієвих трубок зі старих розкладачок, які доводилось вишукувати на смітниках та в знайомих. Каркас, що збирався за 5 хвилин, зверху напинався розфарбованим під камуфляж спеціально пошитим брезентовим чохлом в якому були зроблені спеціальні отвори для об’єктива та спостереження. Спочатку засідка була встановлена щонайменше на відстані 20 м від гнізда, і кожного дня вона скорочувалась на кілька метрів. Остаточна відстань між об’єктивом та гніздом становила 5 м.

І от настала мить, коли між моїм оком та гніздом знаходилась фотокамера, яка надійно стояла на штативі. Ніколи не забуду ту хвилюючу мить, коли ліворуч у полі зору фотокамери спочатку з’явився кінчик дзьоба бугая, який потім дуже повільно та безшумно просувався на гніздо. Його велике око постійно стежило за об’єктивом, який напевно своїм відблиском лінзи лякав птаха, незважаючи на те, що була застосована супердовга антиблікова бленда. В той день мені все ж вдалося зробити досить вдалі знімки бугая, який насиджував кладку (фото в попередній публікації). Повернувся повторно до гнізда лише тоді, коли в ньому з’явилися пташенята. Це були кумедні створіння, більше схожі на древніх птеродактилів (фото). Не зважаючи на те, що ввесь цей час біля гнізда залишалася засідка, все ж дорослі птахи поводили себе вкрай обережно, як справжні фантоми. Наприклад, мені так і не вдалось сфотографувати процес годування пташенят батьками попри всі мої зусилля. Кожного разу коли дорослі наближались до гнізда погодувати пташенят, вони видавали дуже тихий ледь чутний голос, що слугував сигналом для пташенят, які відправлялись за межі гнізда натоптаною стежкою. Через деякий час вони поверталися (скоріше вкочувалися в гніздо ніби пухнасті м’ячики) з повними волами.

Біля знайденого гнізда бугая я провів найщасливіші моменти фотографа-анімаліста, навіть попри те, що довелось багато годин перебувати по-пояс у ще прохолодній воді. Але заради тих відчуттів – то було варте.

Дотримуючись всіх пересторог, щоб не виявити гніздо хижакам (наприклад луням болотним чи воронам сірим), гніздування у цієї пари було успішним, пташенята, як і годиться, залишили свою оселю.

У своєму житті мені доволі часто доводилось чути голос самця бугая та бачити дорослих птахів, але гніздо було єдиним.

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

 

Переглядів: 611 | Додав: ksysha | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 111 2 »
11 alo4ka1997  
Ця історія запам'ятається на все життя!

10 tatjanaisackova  
Дивуюсь, які тільки розумні і обережні ці птахи, зовсім як досвідчені зірки уникають об'єктивів камер папарацці cool І, судячи з фото, вони не даремно переховуються, бо пташенята їх не дуже фотогенічні biggrin

9 sonnik_1997  
Дійсно, як говорять: "Сім раз відмір, один раз відріж". Тільки стриманість, врівноваженість та впевненість у своїх силах допоможуть у цій клопіткій справі!

8 korynevych96  
Всі старання були варті такого фото. І дана історія є захоплюючою і повчальною для майбутніх фахівців.

7 Профессор  
Читаючи дану статтю, неможливо не захопитися вивченням науки-орнітології. Особливо зацікавило те, наскільки продуманим  і виваженим повинне бути спостереження за птахами  Стаття дає змогу усвідомити наскільки важкою і тривалою є робота з вивчення птахів, але воно того варте!

6 karinakrutko8  
Ще після першої частини захотілося дізнатися ще більше про цього птаха! Фото неймовірне!

5 skirpotenko  
Такі старання які були прикладені для фото цих птахів дійсно не є марними , адже не кожному вдається нете що сфотографувати , а навіть побачити такого птаха , та ще й не самого , а й його гніздо з пташенятами.

4 margosha2408  
Ніколи не доводилось чути про цього птаха.Сама назва є цікавою аби заохотити читача дізнатися про нього більше.Я думаю,надзвичайно цікаво спостерігати та фотографувати цих птахів.

3 maks5485  
У продовженні цікавого науково-популярного оповідання "Фантом серед птахів" автор показує молодим дослідникам приклад того, наскільки продуманим  і виваженим повинне бути спостереження за птахами, як важливо мати міцні  теоретичні знання з орнітології.  Автор , дотримуючись християнського "Не нашкодь!", подає читачам майже детективну історію одного анімалістичного фото. Ця історія є водночас і захоплюючою й повчальною для майбутніх зоологів.

2 lena_shuba  
Цiкава стаття, погоджуюсь з попереднiм автором, що старання були й дiсно не марними. Робота була проведена на найвищому рiвнi.

1-10 11-11
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz