П`ятниця, 29.03.2024, 09:33Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Червень » 21 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
09:39
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

НЕОЧІКУВА ЗУСТРІЧ

Незважаючи на свій солідний стаж натураліста, не перестаю дивуватися самим звичайним проявам природи, особливо в житті птахів, які нас постійно оточують. Тому, навіть зникнення весною з поля зору зграйки польових горобців, що постійно юрбились в одному з густих кущів спіреї – дещо засмутило, адже кожний ранок вони зустрічали мене своїм нехай і не вичурним співом, але все ж своєрідним галасливим щебетом. Ні, їх ніхто не знищив, просто прийшла весна – пора розмноження, і місцеві «зграйними» (крім горобців – синиці, сірі ворони, галки та інші види) розпалися на пари. Мій шлях на роботу багато років проходить одним і тим маршрутом, тому завжди знаю де і які птахи мешкають, коли вони прилітають навесні, як розпочинаються та тривають гніздові турботи, навіть багато з них ідентифікуються за певними індивідуальними ознаками.

Особливий інтерес завжди викликають неочікувані зустрічі. За півроку їх було декілька. Одна з них – з підсоколиком малим (Falco columbarius L.), невеликим соколом розміром з галку. Його гніздування виявлено на одній зі споруд 2-ї міської лікарні в центрі Полтави. Хижі птахи, які ще в другій половині минулого століття безжалісно переслідувались людиною (попросту знищувались за винагороду), здається ще й зараз знаходяться під її впливом (якщо не напряму, то опосередковано). Гніздування багатьох видів птахів, особливо хижих, в урболандшафтах – скоріше вимушена міра, ніж їх бажання це робити.

Не менш цікава зустріч ще з одним хижаком відбулася в минулі вихідні. Ним виявився орлан-білохвіст (Haliaeetus albicilla L.) – символ НПП «Нижньосульський». Побачити цього могутнього птаха з розмахом крил понад 2,5 м – ціла подія навіть для національного парку. Тим паче, коли це сталося далеко за межами його гніздової території. Біля ставка в околицях с. Супрунівка я спочатку почув характерний клекіт, чому був сильно здивований. Відразу запідозрив сойку, що постійно метушилася біля берега, і здатна копіювати голоси різних тварин. Але в якусь мить промайнула тінь від величезного птаха з білим хвостом, який почав описувати кола над водоймою знижуючи висоту. Опустившись до самої води з другої спроби йому вдалося підібрати з її поверхні дохлу рибину. Цього дня орлан декілька разів обстежував каскад ставків, що викликало явне незадоволення у місцевої пари канюків, які постійно намагалися його атакувати. Не знаю чому, але все ж промайнула думка про те, що у мисливський період, скоріше за все, цей величний птах був би підстрелений «мисливцями», адже він так небезпечно наблизився до ставка, на березі якого знаходились люди, хіба що з вудками, а не з рушницями!

Підготував: фахівець з екологічної освіти Віктор Попельнюх.

 

Переглядів: 553 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 3
3 Black_Jack  
Лісогосподарська діяльність, браконьєрство, рекреаційне навантаження поблизу водойм, збіднення кормової бази, забруднення довкілля - велика проблема, через яку страждає біорізноманіття. Хотілося б на власні очі побачити цього цього птаха. Згадую, коли вперше побачив процес полювання Сорокопуда тернового, враження були неймовірні

2 finevichinna  
Як не крути, а Полтавщині завжди є чим здивувати і порадувати око. Яке відчувєш задоволення, коли зустрічаєш в природі щось знайоме і, водночас, несподіване. Літо - пора канікул і відпусток. Всі ми сподіваємося на нові пригоди та чекаємо від сонячних місяців лише позитивних вражень. Тож всім гарного відпочинку)))

1 dimadubinin96  
Це гарно, що ці хижі птахі з'явилися в Полтаві. Добре тим що флора в нашому рідному містечку поповнюється.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz