Четвер, 09.05.2024, 04:29Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Лютий » 1 » Водно-болотні угіддя національного природного парку “Нижньосульський” та їх біорізноманіття
16:50
Водно-болотні угіддя національного природного парку “Нижньосульський” та їх біорізноманіття

 

Національний природний парк «Нижньосульський»,  який організовано в нижній течії річки Сули,  має досить значну територію - 18635,11 га і протяжність: з півночі на південь 39 км, із заходу на схід – 10 км. Більша частина (близько 80 %) його території – це водно-болотні угіддя (ВБУ).

За класифікацією гідробіологів територія НПП  поділяється на 3 основні ділянки,  які відносяться до річкового акваландшафту (північна частина парку), озерно-річкового акваландшафту (центральна частина парку) та озерного акваландшафту (південна частина парку). Водність північної частини парку формується переважно стоком  р. Сули,  а центральної і південної частин – підпором води Кременчуцького водосховища.

Дослідженнями останніх років встановлено,  що біорізноманіття пониззя річки Сули, в тому числі і НПП «Нижньосульський», надзвичайно багате саме завдяки наявності різноманітних типів ВБУ,  починаючі від русла Сули, заплавних озер і закінчуючи Сульською затокою, значну площу якої займають плавні.

На території Парку дуже вагомою є частка гідробіонтів – лише представників альгофлори тут нараховується понад 360 видів. Багатою є і іхтіофауна, яка включає 35 видів риб, із яких 6 видів є рідкісними.

У межах Парку виявлено близько 1289 видів рослин,  із яких чимало рідкісних, що охороняються на міжнародному, національному та регіональному рівнях. Із них 19 видів рослин, занесені до Червоної книги України (16 судинних рослин, 1 лишайник та 2 гриби);  4 види – до Європейського червоного списку (ЄЧС), 3 види – до Бернської конвенції (БК), 5 видів – до Червоного списку водних макрофітів України (ЧСВМУ), 35 видів охороняються на території Черкаської і Полтавської областей (РР).

На території парку виявлено 240 видів хребетних тварин,  із яких  39 видів, занесених до ЧКУ України, 3 – до ЄЧС, 3 – до Червоного списку МСОП. Це такі рідкісні види як видра річкова, горностай, 12 видів кажанів, орлан-білохвіст, шуліка чорний, деркач та інші.

Із комах у межах Парку   на сьогодні відмічено 379 видів, серед яких 20 видів, включених у природоохоронні списки різного рангу, в тому числі 14 видів у Червону книгу України.  Переважаюча частина виявлених на території НПП видів біоти в екологічному відношенні пов’язана з водоймами.

Не можна переоцінити значення водойм Парку для життєдіяльності водних безхребетних тварин. У складі зоопланктону коловертки, гіллястовусі та веслоногі ракоподібні. В товщі води зустрічаються  малощетинкові черви (Oligochaeta), круглі черви (Nematoda), простіші (Protozoa, Vorticella). У формуванні донної фауни провідна роль належить молюскам і личинкам комах. У  р. Сулі виявлено 14 видів хірономід та 3 видів одноденок, У р. Сулі, Сульській затоці, озерах знайдено 19 видів молюсків, личинок 30 видів бабок, із них 4 види, що внесені до природоохоронних списків різного рангу, а також 4 види водних клопів, 4 види жуків, 1 вид кліщів. Навколоводні біоценози також характеризуються багатим видовим складом безхребетних. Серед комах, приурочених до них,  треба відмітити вусача мускусного, поліксену, мінливця великого, червонця непарного, внесених у Червону книгу України та природоохоронні списки.

Слід відзначити велике значення пониззя річки Сули для водно-болотних та біля водних птахів, які в періоди сезонних міграцій зупиняються тут тисячними зграями, а також для розмноження і нагулу молоді риб.

За показниками акваландшафтного та біологічного різноманіття пониззя річки Сули,  разом із НПП «Нижньосульський» є унікальним не тільки для України,  а і для Європейського континенту.

На жаль,  в останні роки спостерігається стала тенденція до зменшення видового багатства та кількості гідрофільних видів біоти на території НПП «Нижньосульський». Причини цього явища в різних частинах НПП відрізняються. В той же час загальним для всієї території парку є збіднення рослинного та тваринного світу під впливом сукцісійних процесів,  а також посушливих та маловодних умов останніх років.

В той же час водно-болотні угіддя національного природного парку «Нижньосульський» залишаються одними із найбагатших в регіоні Середнього Подніпров’я  і, на думку фахівців, мають бути віднесені до категорії ВБУ міжнародного значення.

Матеріал підготували М. Клєстов, З. Берест та Ю. Галушка

 

Переглядів: 313 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 121 2 »
12 vikachernetska16  
Я родом з Семеівського району полтавської обласьі, і горда, що на тереторії моєї малої Батьківщини знаходиться цей національний природний парк! Чудово, що є й на моїй землі тереторія яка охороняється від "ЗАГРЕБУЩИХ" пазурів браконьєрів!

11 julia1308december  
Стаття висвітлює важливість водно-болотних угідь НПП «Нижньосульський» не тільки для України, а й світу. Дивно, що даний парк досі не віднесений до категорії ВБУ міжнародного значення. Тому наше завдання, як інтелектуальної та екологічно свідомої еліти, приваблювати увагу до подібних питань.

10 olegauser  
Маленький клаптик раю, з великою територією. Саметак повинна виглядати вся наша природа. Збережена та захищена. Дуже красивий
парк. Дивує та зачаровує таке велике розмаїття рослинного та тваринного світу

9 lera2001321  
Ви робите дуже важливу роботу.
Процвітання цьому парку
Та велика шана та вдячність працівникам

8 vitalinasagajdak  
Різноманітність видового складу території НПП "Нижньосульський" дійсно вражає. Неймовірна робота проведена, задля того, щоб проаналізувати всю флору та фауну даної місцевості. Навіть не можу уявити наскільки це було складно. 
Дана стаття є надзвичайно цікавою та корисною. На мою думку кожен мешканець нашого регіону має пишатися, що у нас існує та активно функціонує такий велетенський парк. 
Я навіть подумати не могла, що дана територія містить чималу кількість видів, які занесені до Червоної книги України. Звісно, дуже прикро, що деякі представники парку знаходяться на грані зникнення, однак я щиро вірю, що нам все ж таки вдасться їх зберегти.
Давайте збережемо природу разом!!!

7 gbihas01  
Дійсно важливо в теперішньому світі розуміти і, головне, бачити як хтось дбає про природу і любить свою роботу. На даному етапі життя мало хто з молоді так віддано працює в екологічному напрямі. Ваша роботе викливає захоплення та радість. Цікаво бачити результати цієї роботи,читати про них. Дякую вам!

6 trofimenkoyana41  
Не перестаю радіти тому факту, що є люди, які дійсно люблять, дбають про природу і все, що там живе. Створюють такі місця, де тварини можуть почувати себе комфортно і захищено. Навіть не зважаючи на деякі проблеми, я вважаю, що у вас все вийде, адже ви на правильному шляху. Тому бажаю наснаги та удачі у вашій нелегкій, але дуже корисній справі!

5 tsibezovaselena567  
Настільки вразила, стаття, а саме опис парку, що в майбутньому платную відвідати парк.Побачити найгарніших рослин, цікавих тварин та отримати незабутіх емоцій від парку. Пишаюся тим, що водно-болотні угіддя національного природного парку «Нижньосульський» залишаються одними із найбагатших в регіоні Середнього Подніпров’я та сподіваюся, що у майбутньому парк буде віднесений до категорії ВБУ міжнародного значення.

4 yuyiil97698  
Дуже радує , що на території Полтавської області є природний парк , який має велику площу, яка охороняється , також вражає велика кількість рослин і тварин . Хочу побажати парку наснаги у роботі tongue

3 liliapolishchuk12  
Цікаво дізнатися, скільки рідкисних видів рослин і тварин може бути на території Полтавської області у НПП «Нижньосульський» . Сумно, що з останнім часов змешуються види , але я рада, що є оптимістичні факти і сподіваюсь, що з кожнии роком все таки будуть з‘являтись нові види або не зникати , які вже є

1-10 11-12
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz