Четвер, 25.04.2024, 17:26Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Лютий » 2 » ВОДНО-БОЛОТНІ УГІДДЯ ПОНИЗЗЯ РІЧКИ СУЛА
12:14
ВОДНО-БОЛОТНІ УГІДДЯ ПОНИЗЗЯ РІЧКИ СУЛА

2 лютого відзначається день Водно-болотних угідь Укрї́ни — водно-болотні угіддя , що охороняються Рамсарською конвенцією («Рамсарська конвенція про водно-болотяні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів», англ. «The Convention on Wetlands of International Importance, especially as Waterfowl Habitat») була підписана в 1971році у місті Рамсар, Іран, у подальшому були внесені правки у 1987 р. у місті Реджайна, Саскачеван, Канада). Відповідно до Рамсарської конвенції, стороною якої є Україна, під водно-болотними угіддями розуміють «райони маршів, боліт, драговин, торфовищ чи водойм — природних або штучних, постійних або тимчасових, стоячих або проточних, прісних, солонуватих або солоних, включаючи морські акваторії, глибина яких під час відпливу не перевищує 6 метрів».

Одним із перспективних місць є водно-болотні угіддя національного природного парку «Нижньосульський» - пониззя річки Сула, адже Рамсарська конвенціє є першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів.

Пониззя річки Сули і після створення Кременчуцького водосховища залишається одним із найбагатших у природному відношенні регіонів Подніпров’я. У результаті підтоплення гирлової ділянки Сули сформувалась значна за площею Сулинська затока з різноманітними біотопічними умовами.

З моменту створення Кременчуцького водосховища, пониззя річки Сули, зазнало змін та значного рівня трансформації. На сучасному етапі це деградована екосистема, яка з року в рік піддається всезростаючому впливу антропогенного чинника та природніх факторів, зокрема, заростанню, заболочуванню, обмілінню. У фауністичному відношенні є однією з найбільш цінних та багатих ділянок Подніпров’я. Дуже важливим воно є для водно-болотних та навколоводних тварин, особливо для водно-болотних птахів, як дуже важливе місце гніздування і зупинки під час сезонних міграцій. Надзвичайно важливе значення пониззя р. Сули має також для збереження рідкісних та зникаючих видів тварин.

Сулинська затока є унікальною цілісною водною екосистемою, яка функціонує в зоні значного антропогенного навантаження і потребує спеціальних заходів щодо збереження її природних комплексів та біорізноманіття, є важливим елементом Дніпровського екологічного коридору. Затоку також віднесено до складу ключових орнітологічних територій України.

Регіон пониззя Сули підтримує життєдіяльність значної кількості рослин та тварин, які охороняються на міжнародному, національному та регіональному рівнях. З урахуванням цього, національному природному парку «Нижньосульський» надано статус офіційно номінованого кандидата на вступ в Смарагдову мережу Європи.

На сьогодні в пониззі річки Сули зареєстровано 10 видів земноводних, 6 видів плазунів, птахів-221 видів (додаток 3), з яких 194 види виявлені на території регіону в останні п’ять років. З них 10 видів – осілі, 73 види – зимують та 9 – залітні, а всі інші здійснюють сезонні перельоти або кочівлі.

Укладач: м.н.с. Лук‘яненко Ю. М.

Список використаної літератури:

Клестов М. Л., Гальченко Н. П., Прядко О. І., Химин М. В., Башта А.-Т. В., Некрасова О. Д., Старовойтова М. Ю., Конограй В. А. Рослинний та тваринний світ пониззя річки Сули / під загальною редакцією Клестова М. Л. та Гальченко Н. П. – К.: Фітосоціоцентр, 2016. –с.

http://www.wikiwand.com/uk/Водно-болотні_угіддя_України#/overview

STAROVOITOVA M.YU. (2015). The dynamics of vegetation of lower reaches water of the Sula river (Ukraine). Chornomors’k. bot. z., 11 (4): 422-432. doi:10.14255/2308- 9628/15.114/2.

Переглядів: 752 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 zheka1233421  
Дізнався багато нового і взагалі водно-болотні угіддя є ресурсом, який має велике соціально-економічне, культурне та наукове значення, і їх втрата є непоправною шкодою. Тому основною метою відзначення дня ВБУ є підвищення обізнаності людей щодо важливої багатовекторної ролі ціх природних середовищ у нашому житті, дотримування умов раціонального використання та сприяння збереженню і відновленню екосистем. Адже це необхідно як для життя людства, так і природи, як для сьогодення, так і для майбуття.

2 karinagrischenko1999  
Дуже цікава стаття. Я вважаю, що основною метою відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь є підвищення обізнаності людей щодо взаємозалежності між водою і водно-болотними угіддями, забезпечення справедливого розподілу води між різними групами користувачів цих ресурсів.

1 aulko99  
Стаття цікава, містить історичну довідку та нормативну базу. В роботі показане поєднання міжнародного права та законодавства України у сфері охорони, збереження навколишнього середовища та природніх ресурсів. Приємно усвідомлювати, що на території Полтавщини є справжній скарб - Сулинська затока. Вона є надзвичайно цінною як для науковця так і для пересічного громадянина. Будучи  сформованою єкосистемою вона є домівкою для багатьох видів тварин та рослин. А, отже, правовий статус та відповідне піклування з боку державних органів може гарантувати нашим нащадкам цінність та збереження цього безперебільшення національного скарбу!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz