Четвер, 25.04.2024, 23:43Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Лютий » 12 » ЗАПИСКА НАТУРАЛІСТА
11:43
ЗАПИСКА НАТУРАЛІСТА

І ЩЕ ДЕЩО ПРО СОВ

Просто взяти і перервати серію публікацій про сов – не справедливо. Хоча ця обставина й викличе порушення хронології у моїх записках натураліста, проте, сподіваюсь, що аж ніяк не вплине на зацікавленість тих, хто постійно читає мої публікації. Вважаю, що головне не хронологія, а мої відчуття та змога передати їх читачам. У наступних публікаціях я ще повернусь до «конкурсу краси серед українських птахів», і до студентських років з цікавими пригодами, що їх супроводжували.

Так трапилось, що з совами були пов’язані певні періоди мого наукового життя. Чому наукового? Для себе я вирішив, що період захоплення птахами у шкільні та студентські роки відношу до натуралістичного, а після того, як почав працювати орнітологом на посаді наукового співробітника у «Нижньосвірському» природному заповіднику (на північному заході Росії) – до наукового, адже моя безпосередня робота була пов’язана саме з науковими дослідженнями (як потрапив у заповідник – особлива історія, про яку напишу згодом).

У заповіднику я працював на Ладожській орнітологічній станції, яка була знаменита не лише на теренах тоді ще Радянського Союзу, а й знана європейськими, американськими і навіть японськими орнітологами. Основний її профіль – дослідження міграцій птахів (детальніша інформація буде в наступних публікаціях). Зазначу лише, що пріоритетом у вивченні міграцій були горобцеподібні, а сови та інші представники пташиного царства вивчались попутно. Пригадую декілька цікавих епізодів, пов’язаних із совами. Нам, молодим та амбітним науковцям, було цікаво знайти нові, не традиційні способи відлову птахів з метою кільцювання (традиційний спосіб – відлов птахів за допомогою крупногабаритиних ловушок (фото) та так званих японських павутинних сіток). Як альтернативний нами був застосований інший метод – відлов на голос гризуна (миші) під час осінньої міграції сов, коли проліт був найбільш масовим. Для цього використовувались гумові дитячі іграшки зі свистками, що за звучанням дуже нагадували голос гризунів. Дійство відбувалось вночі у межах крупногабаритної ловушки. Періодичними натисканнями на іграшку заманювали у неї сов, де й відловлювали їх за допомогою сачка (головне не потрапити під кігті – основну зброю цих птахів). У такий спосіб за одну ніч вдавалося піймати до десятка птахів. Основними об’єктами нічного полювання були – сичик волохатий, сичик-горобець, рідше довгохвоста та болотна сови.

Ще один дуже оригінальний спосіб, яким мені вдавалось ловити одну з найбільших сов – бородату за допомогою мотузки та шматка ганчірки. В один із років ми прибули на орнітологічну станцію досить рано, коли ще не зійшов повністю сніг. Мене з колегою здивувала присутність кількох сов бородатих, які цілими днями сиділи нерухомо на стовпах і лише своїми величезними очима розглядали нас, не прошених гостей. Місцевий інспектор, який постійно проживав на станції, розповів цікаву історію про те як минулого року кролі, яких він утримував, опинились на волі та безконтрольно плодились. Жили вони під чисельними господарськими спорудами, тому всіх виловити не вдалось. Взимку йому на допомогу «прийшли» сови, які почали інтенсивно полювати на цих тварин. До весни основне поголів’я кролів було знищене, тому на час нашого приїзду в околицях затрималась лише пара бородатих, що були явно голодними. Тоді й виникла ідея спробувати їх відловити за допомогою мотузки та ганчірки, яка б імітувала здобич. А для того, щоб привести її в рух, потрібно було лише бігти повз стовпа. Зробити це було не складно, оскільки вдень яскраве сонце розтоплювало сніг, а вночі він підмерзав настільки, що на ранок утворювався наст (бігти було легко). І спрацювало. Відловили їх по черзі. Птахи жадібно кидалися на рухомий об’єкт, сподіваючись на поживу. Увіп’явшись мертвою хваткою гострими кігтями у ганчірку, сови аж ніяк не хотіли її відпускати, залишалося лише підтягнути мотузку.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 564 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 5
5 mrs_siryachenko  
Дуже змістовна стаття, читала із захопленням. Адже скільки історій з Вами траплялось, з яких можна винести багато повчального, різної цікавої нової інформації про спосіб життя, поведінку різноманітних птахів та тварин.

4 zheka1233421  
Нічне улюлюкання, вкрадливий і безшумний політ, пильний нерухомий погляд здавна створювали атмосферу недоброї загадковості навколо бородатої сови. Її вигляд завжди спричиняв у людини великий внутрішній неспокій – у її уяві нічний птах став символом смерті і, як наслідок, зазнав безжалісного переслідування. Вже згадана як символ бога пекла, сова часто втілювала смерть. Таке саме  ставлення до неї трапляється і в Азії, і в країнах Нового Світу, де її представляють як берегиню могил. Єдиним винятком з цього правила, є один з давньогрецьких міфів, у якому совам відводиться позитивна роль. У ньому птах богині Афіни символізував мудрість і мав дар яснобачення. У європейців існувало повір’я, що сова може запобігти безумству. У багатьох народів сови є символом мудрості. Сова завжди зображувалася разом з давньогрецькою богинею мудрості Афіною Паладій і римською Мінервою.

3 karinagrischenko1999  
Бородата сова - безумовно яскравий представник пташиного царства. Цікаво дізнатися є чи вона на Полтавщині. В мережі Інтернет я знайшла тільки таку інформацію, що у 1985 р. вперше зареєстровано 3 гніздові пари (Поліський природний заповідник). Станом на 2009 р. у гніздовому угрупованні Україні налічують 20—35 пар. Найчисленніший на півночі Житомирської області, де, вірогідно, гніздиться близько 80% популяції.  Негативні чинники які впливають на знищення ціього виду це: знищення ділянок старого лісу, ведення лісорозробок біля гнізд, відстріл птахів браконьєрами.

2 aulko99  
Цикл робіт пов'язаних з совами потрібно продовжити, цікавий птаха і дещо захоплює. Вкотре, робота містить в собі багато цікавого, зокрема, описи відлову птаха та їх різноманітності. Хотілося б трішки більше дізнатися про кільцювання птахів. Цікавлять всі можливі способи відлову, які цілі переслідують науковці, якими технічними засобами зараз користуються. Впевнена, що в епоху технічного перевороту багато, що змінилося в порівнянні з періодом Радянського Союзу. Було б непогано героєм наступної статті зробити сову бородату і обов'язково з кольоровою ілюстрацією, щоб поглянути чому ж вона таки "бородата".

1 polebkakhomenko1  
Дуже захоплива публікація! Молодь дуже полюбляють такі історії, тому пишіть їх більше! Цікаво послухати про чийсь досвід, і можливо використати на практиці таку цікаву інформацію.
Сама я ніколи не зіштовхувалася із совами, та хотіла б мати нагоду колись попрацювати з ними.
Також їх масово використовують в різноманітнтх популярних фільмах, бо вони є особливо цікавими і розумними птахами

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz