П`ятниця, 26.04.2024, 01:24Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Листопад » 14 » ЗАПИСКА НАТУРАЛІСТА
09:03
ЗАПИСКА НАТУРАЛІСТА

ПЕРШІ ВРАЖЕННЯ

(продовження)

Крупногабаритні ловушки рибачинського типу (така їх повна назва) навіть на відстані вражали, не те що зблизька. Вперше їх помітив за декілька кілометрів у той день, коли мене вперше доставили на орнітологічну станцію водою. Вони сильно контрастували на фоні лісу, маючи пісочний колір. Рибачинськими їх назвали тому, що вперше така конструкція була застосована в селищі Рибачий, що знаходиться на Куршській косі в Балтійському морі. Слід зазначити, що на теренах колишнього Радянського Союзу їх використовували лише в 3-х місцях, крім вищезазначених, ще на Чокпакському перевалі в Казахстані. Справа в тім, що це дійсно велика конструкція – висотою до 20 м, вхідна ширина – понад 30 м, загальною довжиною більше 50 м. Свого роду це величезний сачок з системою хибних стінок, які не дають птахам, які потрапили в нього, вилетіти. Опорою слугували великі стовпи, з’єднані між собою тросами, а каркасом самої ловушки був товстий канат, обтягнутий капроновою сіткою, яка використовується рибалками для відлову риби. Через спеціальні металеві кільця, закріпленими зверху на стовпах, стальними тросами ловушка піднімається та опускається вручну за допомогою спеціальних стаціонарних пристроїв (ручної лебідки). Фактично вони функціонували з ранньої весни до пізньої осені, і опускались лише у несприятливу погоду, наприклад у сильний вітер. Пригадую один з випадків, коли ураган повністю знищив ловушки. А було це так. У другій половині 7 серпня 1991 року, природа ніби завмерла. Перестали цвіркотіти та літати комахи, замовкли птахи, небо різко потемніло, і, раптово,піднявся шквал, на який навіть вчасно не змогли відреагувати (не опустили ловушки). Дунуло так сильно та зненацька, що товсті опорні стовпи зламались немов сірники. Капронову сітку як корова язиком злизала, залишились лише товсті канати та троси. Почалась паніка, оскільки в цей час на станції було 5-6 дітей шкільного віку співробітників, які сильно злякались. Дорослі своїми тілами намагались тримати вікна та двері в будинках. Чорні хмари швидко хаотично летіли над самою головою, заставляючи мимоволі втягувати шию. І рівно через 15 хвилин все різко вгамувалось, як і почалось. Вийшло сонце, життя в природі відновилось немов би нічого і не відбувалось. Проте нашій станції були завдані значні матеріальні збитки. Ми втратили дві ловушки, сіно яке було заготовлено для худоби на зиму і стояло в стозі – безслідно зникло, свій велосипед, що стояв біля будинку, я знайшов за кілька десятків метрів, моторний човен з річки викинуло на берег на висоту 1,5 м та перевернуло. Крім всього завалило деревами єдину дорогу, яка зв’язувала станцію з цивілізацією. Причому були завалені не поодинокі дерева, а суцільний масив протяжністю понад 1 км. Майже тиждень довелось пропилювати собі шлях. Отака вона одна із стихій, що довелось мені пережити. Але то вже інші історії. (Далі буде).

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 475 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 5
5 aulko99  
Не потрібно забувати, що з давніх-давен стихії вважалися найнебезпечними чарами нашої природи. Знишували все на своєму шляху, від малих до великих втрат!! Шкода, що все те, що приносило користь та охорону фауни було знищено...Вкотре запевняють, що робота на різних станціях - це велика сила волі та духу, мудрість та любов до природи!!!

4 anastasiasotnyk  
Для мене ловушки,якоюсь мірою це браконьєрство
Але якшо брати науку орнітологію,то це зовсім інша справа,сітки ставляться для того шоб маркувати птахів,знаходити нові види,та спостерігати за їхніми змінами
Саме найголовніше ,що орнітологи їй випускають на волю,так як інші вбивають таким чином тварин)
Щодо погодних умов,тут ми без силі ,ніколи не можеш знати зо буду тебе чекати завтра

3 1996randall  
Не терба забувати, що природа голвона на цій планеті, проти неї ні як не попреш. Таке буває дуже часто, що нібито день прекрасний, сонечко сяє, пташки співают, але все може змінитися за декілька хвилин, природа не передбачувана, гарний день може змінитися на ураган, шторм з сильним дощем вітром, та можливо градами. Природа страшна сила, з непередбачувальними наслідками

2 masakdkmasa  
Все в житті може бути, ви цього не очікували, а тому і не змогли нічого зробити. Я вважаю, що головне те, що ніхто не постраждав і всі залишились живими.

1 uriypyschyta  
Так, така стихія приносить лише великі проблеми,я пам'ятаю колись давно сильний вітер повалив у нас тополю ,яка впала на стовп, а мені тоді було років 5, то я ще довго боялась навіть і маленького дощика. А ваша стихія була набагато сильніша,то там злякатися міг кожен.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz