Середа, 24.04.2024, 09:06Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Вересень » 19 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
09:26
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ХОБІ

(продовження)

Справжньою моєю пристрастю (крім птахів) були метелики. В шкільні роки більше приваблювали яскраві денні метелики. Крім дорослих особин, збирав їх гусениць, яких висушував у спеціально розробленому мною станку. Основою для його виготовлення було скло з керосинної лампи, яка нагрівалась зовні спиртівкою. Нагріте повітря в колбі дуже швидко висушувало звільнену від нутрощів та надутою за допомогою соломинки гусінь. Установка була настільки простою та ефективною у використанні, що вдавалось висушувати навіть волохатих гусениць без втрати їх покриву.

Своє захоплення метеликами не полишав і в студентські роки. Як я вже писав раніше, під час проходження польової практики в Лучках існувала «залізна» дисципліна та розпорядок дня. Особливо це стосувалося переклички о 20:00 та «відбою» о 23:00 після щоденної дискотеки. Потім всю ніч по 2 студенти чергували в таборі, змінюючись через кожні дві години. В одне з таких чергувань біля стовпа з потужним ліхтарем, який освітлював біостаціонар, я піймав молочайного бражника, що дуже вразив своїми розмірами, забарвленням та статурою. Тому у подальшому перевагу надавав саме бражникам. «Полювання» на нічних метеликів настільки сподобалось, що з дозволу керівника табору Буйдіна Валерія Васильовича, після «відбою», міг займатись збором комах для колекції. За кількістю екземплярів не гнався (в колекцію брав лише декілька), більше цікавив видовий склад. За декілька сезонів у Лучках вдалося зібрати приблизно 15 видів бражників – це майже повний список видового складу України (не було лише видів, що мешкали на півдні країни, особливо в Криму).

На просто колекціонуванні зупинятись не хотілось, тому зацікавився однією з методик розміщення засушених об’єктів в органічне скло (плексиглас). В наявних літературних джерелах повного технологічного процесу не знайшов (хто ж відкриє свої секрети), тому за допомогою звернувся до декана факультету, відомого хіміка-органіка Андрія Потаповича Каришина. Той пообіцяв щось придумати. Через деякий час він запропонував затверджувач (на кшталт епоксидної смоли) для метил-метакрилату (основа розчину). Моїм завданням було добути цей розчин з органічного скла, яке до того ж потрібно десь взяти. Його знайшов у депо Південного вокзалу, де під приводом проведення наукових дослідів мені виділили цілий фрагмент лобового скла від паровоза, чому був нескінченно радий. Продовження буде…

 

Підготував: Віктор Попельнюх.

Переглядів: 514 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 5
5 1996randall  
Не у многих хватило бы терпения и интереса коллекционировать: бабочек, гусениц и тд. Кто-то коллекционирует: старые картины, кто-то автографы, а есть те кто любит природу, и проводит с ней очень много времени, как в этой статье, человек любил это делать и ему было интересно проводить разные эксперименты, не каждый сможет вложить в это дело душу и время

4 karinagrischenko1999  
Сімейство Бражникові отримало «прізвище» через свою звички харчуватися, перелітаючи від квітки до квітки, подібно до того, як п`яниці (а раніше їх іменували тільки бражниками) переходять від столу до столу, від трактиру до трактиру, поки не нап`ються вдосталь.Не дуже благозвучне назва, але воно міцно закріпилося за комахами. Незважаючи на свою неповороткість і підвищену кошлатість, метелики бражники заслужили звання кращих літунів серед комах.  Вони здатні розвивати швидкість до 50 кілометрів на годину і за один день можуть відвідати абсолютно різні регіони.

3 lili_zaporozhets  
Бражники дуже цікаві та неймовірно гарні метелики, особливо відомі своїми неперевершеними міграційними здібностями, вони можуть переміщатися на далекі відстані, міграційні перельоти мають різну тривалість, обумовлену погодними умовами.

2 sokolruslanshik1999  
Хоббі, захоплення тією чі іншою справою досить добре. Хтось захоплюється автомобілями чи спортом, а автор цієї роботи захоплюється метеликами. Прочитавши цю статтю я зрозумів шо для нього, це не звичайне хоббі, а дуже цікава річ. Адже який солдат після відбою схоче займатися метеликами? Таких людей на мою думку одиниці, потрібно жити цим захопленням щоб займатися в час даний на сон, дослідами метеликів!

1 matvijchucknina  
Не кожен має таку велику тягу до експерементів, та не простих, а із затрудненнями в знахідці матеріалу та самих приборів. А ця стаття підштовхує кожного робити щось цікаве та корисне, не зупинятися коли виникають складності, доводити справу до кінця, а це так важливо в житті - цікавитися чимось новим, незнайомим ще для тебе , та знаходити відповіді на запитання.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz