Субота, 20.04.2024, 13:49Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Вересень » 21 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
09:49
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ХОБІ

(продовження)

Процес отримання метил-метакрилату – ціла магічна процедура під витяжною шафою, але й вона повністю не врятовувала від специфічного запаху, який поширювався коридорами інституту. Чаклунство було довготривалим, а його суть була такою: у спеціальну колбу з градусником засипалось подрібнене органічне скло і при його нагріванні газовою горілкою до температури +103,5 0С (якщо не помиляюсь) утворювалась пара, яка проходила через водяний холодильник, конденсувалась, і на виході отримували бажану рідину немов сльоза (за принципом самогоноваріння). В цій технології найголовніше дотримуватись температурного режиму та не аби якого терпіння, оскільки рідина не текла, а капала з інтервалом декілька секунд. Щоб отримати необхідну кількість рідини, потрібно було «капати» по декілька годин поспіль без перерви.

Отриману рідину наливав у формочки відповідних розмірів, зроблених власноруч зі скла. Далі добавляли затверджувач, суміш перемішували і поміщали туди висушений об’єкт. Потім все це ставили в сушильну шафу, де при температурі 60 0С протягом доби відбувався процес полімеризації.

Найбільш хвилюючою була перша спроба. Але вона виявилась прийнятною, і не потребувала якихось значних удосконалень. За результатами нашої роботи навіть відбулася невелика презентація-виставка за межами інституту. Прикро, що назад колекція так і не повернулась.

Проте, моє хобі з метеликами в інституті не припинилось. Вже проходячи службу в рядах Збройних Сил СРСР в Забайкальському військовому окрузі мені довелось не те що побачити, а й відловити декілька екземплярів рідкісних парусників-аполлонів (Parnassius apollo). Цей денний метелик неймовірно красивий. У нього напівпрозорі крила білого або кремового кольору, прикрашені великими округлими плямами. На передніх крилах вони чорного кольору. Задні мають плями червоного кольору з чорною окантовкою. Це найбільший представник денних лускокрилих в Європейській частині. Розмах його крил може досягати 10 сантиметрів.

Досить цікавою була їх знахідка. Якось з командиром танкової навчальної роти, де я проходив службу, на танку, ми відправились покататись в сопки (гори). Вибрались на вершину, зупинились відпочити на галявині, і тут, на головках квітучих будяків, помітив їх – аполлонів. Серце швидко відреагувало частотою скорочень. Відразу ж промайнула думка – хоча б не злякати. А ловити чим? Ловити танковим шоломом – не вихід – зітруться лусочки на крилах. Сачка з собою не було (уявляю себе, чи когось іншого на танку з сачком!). Вирішив просто ловити руками. Наближався до них майже не дихаючи. Наблизившись на витягнуту руку, повільно та обережно двома пальцями збирав їх з квітів. А вони, практично, й не реагували. Скоріше всього вплинула не дуже висока температура повітря. Щастю не було меж. У складеному засушеному вигляді потім вони приїхали в Україну, де були за спеціальною методикою «розмочені» та висушені на спеціальній правилці. Таким ось непростим способом ці екземпляри поповнили мою колекцію.

Підготував: Віктор Попельнюх.

 

 

Переглядів: 542 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 supernata-yatsiniuck2014  
Метелик- дуже ніжний своєю натурою. Мені дуже подобається спостерігати за ними, за їхньою окрасою, а ще приємніше коли ти сидиш посеред клумби а вони прилітають і сідають на тебе. Мені б було дуже шкода ловити їх і засушувати, краще вони б літали,жили і радували своєю красою інших.

6 luzovicsnizana  
Мені б вас на польому практику,щоб допомогли ловити метеликів,за проханням Віктора Марковича для колекцій)Бо щось не дуже добре виходило...танка не вистачало ,явно.

5 karinagrischenko1999  
Метелики дуже ніжні і гарні комахи, ними треба милуватися, а не збирати колекції. Кращим способом є їх фотографування. Ї метелики живі і пам'ять залишається. Але я розумію, що в тих умовах цей спосіб застосувати було неможливо.

4 lili_zaporozhets  
Метелики це дивовижні істоти, вони заворожують своєю красою та різнобарвністю. Стаття дуже цікава і пізнавальна, мені сподобалась,навіть захотілося побачити вживу та потримати в руці рідкісних метеликів )

3 sokolruslanshik1999  
Пам'ятаю як в дитинстві їздили з друзями на луги та полювали на метеликів, шкода ще не пам'ятаю їх різновиди. Ми ловили їх сачком, та саджали до банки і закривали кришечкою пробитою в багатьох місцях цвяхом, щоб метеликт могли дихати)
Було цікаво їх розглядати а потім саджати на кофту, щоб вони летіли до своєї домівки. Таким чином ми проводили своє літо в дитинстві.
Прочитавши цю статтю, я зрозумів що метелики для автора Велике захоплення, яке з солдата зробило натураліста)

2 matvijchucknina  
Дуже захоплююча і кумедна історія, шкода що немає фотографії. Метелики такі ніжні та гарні істоти, спостерігати за ними одне задоволення, занурення в чари, мрії  та казки з дитинства; спостерігати як вони елегантно пурхають з одної квітки на іншу. 
Мені дуже сподобалася ця записка натураліста і підняла настрій  biggrin

1 anastasiasotnyk  
Дуже люблю спостерігати за метеликами,це якось зачаровує і повертає в дитинство
Це не так як птахи ,кожний метелик не схожий один на одного ,їх існую дуже багато видів ,з різноманітними забарвленнями!
Скільки в мене було спроб спіймати метелика,все не вдавалось
Савенко Анастасія

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz