Четвер, 28.03.2024, 17:10Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Жовтень » 11 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
16:36
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

САМИЙ ЗВИЧАЙНИЙ СЕРЕД ХИЖИХ

Канюк (Buteo buteo L.) – дійсно є самим звичайним видом серед хижих птахів, що мешкають на Полтавщині. Достатня лісистість області (понад 18%) дозволяє цьому виду комфортно себе почувати. Природна не боязнь людини – з одного боку дає можливість йому заселяти території, що знаходяться неподалік населених пунктів (навіть міст), а з іншого – є причиною їх знищення мисливцями на опудала, господарями голубів та домашньої птиці задля «захисту» своїх підопічних. Але все ж таки значний тиск на цього хижого птаха з боку людини не став (поки що) перешкодою для підтримання його чисельності на стабільному рівні.

У шкільні роки мені якось не довелось познайомитись з цим птахом наживо, оскільки більше уваги приділяв водно-болотним видам. Детальніше вивчити його біологію вдалося в студентські роки в пониззі Ворскли. Не зважаючи на те, що вид явно не відносився до водних та навколоводних птахів, якими займався на той час, втратити шанс дізнатися більше про канюка просто не міг. Тим паче мене стимулював один випадок, що трапився під час практики. Якось під час оглядової екскурсії ми відвідали заплавний ліс на лівому березі Ворскли. Це був досить густий, заболочений вільшник з дуже високими деревами, що щоглами здіймалися в небо, і лише десь на верхівці виднілись рідкі гілки. На одній з вільх ми помітили доволі крупне гніздо. Однокурсниці, що інтенсивно намагались відбиватись від докучливих комарів, і, напевно з цієї причини були надмірно роздратованими, вирішили «взяти на слабо» нас, хлопців. Серед однокурсників хоча й домінували селянські парубки, які змалку звикли лазити по деревах, на провокацію зголосився лише я. Виправдовуючи себе тим, що хто як не я – молодий орнітолог повинен першим заглянути в гніздо, адже візуально було видно, що воно жиле (тирчали гілки з листям, так хижі птахи щорічно добудовують своє гніздо). З погляду сьогоднішнього дня – це була безглузда, навіть небезпечна затія, яка могла закінчитись бідою. Чим викладач думав, дозволяючи мені це зробити? До перших гілок було не менше 20 метрів. Першу частину шляху я здолав досить бадьоро, потім було важче. До того ж піт заливав очі, хотілось пити, але назад дороги вже не було. Внизу споглядали дівчата. Зібравшись з силами мені все ж вдалося дістатись перших гілок. Далі справа техніки. За якусь мить я вже був під самим гніздом, що шапкою нависало над моєю головою. Я знав, що вільха – дуже ламке дерево, особливо гілки, тому з величезною обережністю піднявся ними до гнізда та заглянув у нього, яке, на жаль, виявилось пустим. (Продовження буде).

Автор: Віктор Попельнюх.

Переглядів: 624 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 9
9 aulko99  
Цілком згідна, що канюк є звичайним птахом. Канюків удомашнюють і дресерують  для полювання на куріпок та молодих кроликів для людей. Виникає таке питання чи це перелітний птах і де він гніздиться?  Було б цікаво дізнатися більш детально. Чекатимемо продовження!

8 karinagrischenko1999  
Цим вчинком Ви наражали на небезпеку не тільки себе, а й свого викладача, я розумію, що цікавість бере гору, але можливо можна було дізнатися про вміст гнізда іншим способом.  А ще вирішила більше дізнатися про цього птаха і рекомендую всім це зробити.

7 natalialiakhman  
Ця стаття стала для мене як пізнавальною,так і інтригуючою. Корисно дізнаватися про нові види нашого рідного краю. Часом люди здійснюють небезпечні вчинки і приводом до них можуть стати різні обставини.Ви погодилися на ризик,щоб довести собі,що ви гідні бути орнітологом.Це чудово,що ви так віддані своєму захопленню.Шкода лише,що вся ця пригода не закінчилася знахідкою того,на що ви так сподівались.Всі ми проходимо через маленькі невдачі,але головне не здаватися і тоді нас чекатиме успіх.

6 anastasiasotnyk  
Читаючи всі Ваші історії,можна сміло заявити ,ваші студентські роки були досить екстримальні ,та сповнені ємоцій
Цікаво дізнатися чим все закінчилося
Савенко Анастасія

5 luzovicsnizana  
Цікаво дізнатися ,як злізли)На мою думку ніколи не треба ризикувати життям коли тебе беруть на слабо.Добре,що все закінчилося без наслідків.

4 nata07021998  
Я б напевно ніколи не згодилася на такий подвиг але до чого тільки не приводить ця  цікавість! Історія закінчилася на самому цікавому моменті, дуже хочеться дізнатися що було дальше, з нетерпінням чекаю продовження історії!

3 matvijchucknina  
Цікавість часто підштовхує нас на не обдумані вчинки, але ж воно того варте. Дізнатися щось нове і не звичне тільки придасть позитиву і захоплення в житті, підштовхе до нових відкриттів. Не кожен може відзначитися такою сміливістю, як Ви і невсім було показаний вигляд гнізда з висоти пташинного польоту. Розповідь захоплююча, шкода що не має закінчення.

2 samsonenkoviktorija12  
Дійсно сміливий вчинок, цікаво коли однокурсниці дізналися, чи дізнаються про пусте гніздо biggrin

1 sokolruslanshik1999  
Я хоч і сміливий, але б не зважився піднятися на таку висоту без спеціального спорядження, тим паче наші шкільні вчетелі завжди говорили що гнізда птахів не можна чипати. Думаю що ви сильно розчарувалися побачивши там пусте гніздо адже приклали чімало зусиль.
Досить цікаво історія, з нетерпінням чекаю продовження!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz