Четвер, 28.03.2024, 19:46Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Листопад » 13 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
13:20
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

(продовження)

Зловонний запах, який «ударив» мені в ніс з дупла старої верби, що поодиноко росла на краю луків – це перше знайомство з видом, котрий входить у п’ятірку супермоделей українських птахів за забарвленням. Не складно догадатися, що мова йде про одуда. Є така особливість у цього виду, вірніше у пташенят, які захищаючись, виділяють рідину зі специфічним запахом, і, таким чином, відлякують ворогів. А було це так. Якось повертаючись з чергової екскурсії з заплавних луків, де я розпочав свої перші шкільні натуралістичні дослідження, на старій вербі помітив одуда з кормом. Сумнівів не було – десь його пташенята. Маючи деяке терпіння, можна завжди знайти гніздо за поведінкою батьків, які вигодовують своїх нащадків. Інстинкт годування – це велика сила, яка перевершує інстинкт самозбереження. І в цьому випадку все відбулося за класикою жанру. Сховавшись неподалік, мені вдалося дуже швидко побачити як доросла особина пірнула в дупло верби. І вже незабаром знову показалась поза його межами. Сумнівів не було – там пташенята. Дупло, яке скоріше нагадувало велику дірку, що утворилася в результаті процесів гниття деревини, виявилось глибоким, тому відразу щось там розгледіти не вдалось, було темно. Але цікавість не полишала. Специфічний запах відчув ще лише наближаючись до житла одуда. Тому зрозумів, іду правильним шляхом як той мисливський пес, що знаходить здобич за запахом. І все б нічого, коли б обійшлося лише запахом, який завжди присутній у гнізді цього виду, оскільки батьки ніколи не видаляють послід пташенят, як це роблять інші види. Цівка смердючої рідини, що вирвалась десь із темряви, поцілила мені прямо в обличчя. Такої «підстави» я не чекав, але це був повчальний урок. Зазвичай запахи, які продукують тварини для захисту, дуже стійкі (згадайте скунса!). Позбутися їх – практично не можливо, скільки б часу, води та мила на це не було витрачено. Я так нікому й не зізнався щодо того специфічного запаху, який мене переслідував ще довгий час. Невже я міг комусь сказати, що то мене одуд «провчив» щоб я не сунув носа, куди не потрібно.

Насправді ж одуд дуже цікавий представник орнітофауни не лише нашої країни, а й далеко за її межами. Детальніше про його унікальність можна легко дізнатись зі всесвітньої павутини.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 730 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 111 2 »
11 viktor36  
Ця стаття незвичайна,мене дуже зацікавив факт про те,як одуд захищається.Насамперед це і смішно і повчально. Я ніколи не задумувався,що в цієї пташки така історія.Мені доводилося його декілька разів бачити,хочу сказати ,що його крила мене вражають.

10 matviychyk96nina  
Мені вдавалося спостерігати за одудом і не одноразово. Особливо для мене, цей птах привабливий в польоті, візерунком крил. Ще в школі мені розповідали, що одуд був священним птахом у Стародавньому Єгипті, був зображений на стінах пірамід і храмів. А також мені подобається легенда про одуда, яка існувала на Волині, Одуд був царем птахів, але захотів стати пташиним богом. Бог за це покарав Одуда, наділивши його чубом на голові і огидним запахом.

9 anastasiasotnyk  
Так,ситуація із не приємних ,як то кажуть ,від життя можна очікувати все .
Бачила цього птаха ,гарний ,яскравий ,кидається в очі ,цей чубчик кумедний . Пісял розповіді ,захотілося ще дізнатися щось нове про одуда,знайшла досить цікаві факти як на мене .
Цікаво ,що ці птахи можуть взлітати дуже високо ,долаючи навіть гімалайські гори ,уявіть собі.
В давні часи ,через характерний запах удод потрапив в число птахів, яких заборонялося їсти правовірним іудеям. Ще однією причиною того, що Одуд був оголошений некошерним, можливо, стала тяга птиці до гною.

8 natali-matvienko-98  
Стання була досить весело. Було цікаво читати, дізналася як Одуд захищає себе та своїх дідлахів. З виду маленький птах, а за себе постояти може tongue

7 supernata-yatsiniuck2014  
Насправді в живу ця пташка дуже гарна, мені випадала така можливість побачити одуда в живу. Коли я зустріла цю пташку, то вона тоді була така маленька, беззахисна, що я навіть прочитавши цю статтю не могла повірити що вона така "підступна" biggrin

6 sokolruslanshik1999  
Смішна та в певній мірі повчальна історія. Ніколи б не міг подумати, що така маленька та гарна пташка, може виділяти такий не приємний запах. Але кожен захищає себе як може, тому не варто порушувати спокій пташок.

5 samsonenkoviktorija12  
В цьому птахові зібралися різні адаптивні риси, адже неодноразово наголошувалося, що його чисельність стрімко зменшується. Яскраве забарвлення зрозуміло, що для приваблення протилежної статі, неприємний запах - для відлякування потенційних ворогів і допитливих, а ще унікальна здатність, переборюючи страх, розпластавшись, злитися з травою на землі, мабуть вдаючи мертвого птаха, в чому я переконалася особисто. В кладці доволі велика кількість яєць: 5-15, які в залежності від місця формування гнізда матимуть різне забарвлення. Усі ці види дають шанс цим красивим птахам вижити в доволі жорсткому світі, в умовах, які здаволося б неможливі для життя.

4 asyapotapova1810  
Ця стаття мене зацікавила, адже раніше я навіть не задумувалась наскільки це цікавий птах.
Знайшла досить багато цікавого про нього.

І натрапила на інформацію, що одуд перебуває під загрозою зникнення, адже йому залишається все менше місця в інтенсивно-розвинутих країнах.Трансформуючи природні біотопи, перетворюючи рівнинні лісові ландшафти у
сільськогосподарські угіддя, застосовуючи пестициди, люди кардинально змінили  їх місця гніздування. Важливо зберегти надзвичайно гарного та корисного птаха, адже він єдиний в своїй таксономічній родині Одудові.

3 luzovicsnizana  
Нова для мене інформація,тепер аж цікаво стає,що не все так легко як здається)Одуда на дачі бачу часто,та навіть не знала такої його хитрості,не доводилось зустрічатись з ним ближче чим 2 метри.

2 karinagrischenko1999  
Одуд дуже цікавий птах. За  здатність одудів виділяти з копчикової залози речовину з неприємним запахом його називають „смердючими півниками".
 В одній старовинній легенді розповідається,що колись давно одуд мав чубок із золота. Люди постійно переслідували птахів заради дорогоцінного металу. Птахи попросили допомоги у царя Соломона, який замість золотої корони дав їм окрасу з пір'я.
 Одуд, якого хижий птах під час польоту застав на відкритій місцевості, рятується хитрим способом. Він притискається до землі, дуже широко розкриває крила та хвостове пір'я, а дзьоб піднімає догори. Тоді згори видно лише контрастні візерунки на крилах, завдяки яким одуд практично зливається з оточенням, і хижак його не помічає.

1-10 11-11
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz