П`ятниця, 19.04.2024, 14:23Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Листопад » 22 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
15:44
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

(продовження)

І так, представлення топ-п’ятірки (сиворакші, бджолоїдки, рибалочки, одуда та вивільги) за найяскравішим забарвленням оперення серед українських птахів відбулося. Тепер залишається підвести підсумки. Що ж об’єднує ці види? І чим вони відрізняються? Розпочнемо зі спільних ознак: 1) у всіх видів дуже яскраве оперення; 2) у перших чотирьох видів відсутній статевий диморфізм; 3) бджолоїдка і рибалочка гніздяться виключно в норах, які самі викопують (нори приблизно однакові за конструкцією, закінчуються гніздовою камерою (розширенням); 4) у перших чотирьох видів яйця білого кольору майже круглої форми; 5) у всіх видів нагніздний тип вигодовування пташенят (у гнізді до повного їх оперення та здатності літати); 6) всі види мігранти, що вказує на не місцеве (південне) походження; 7) крім рибалочки, який живиться переважно рибою, інші види – комахоїдні; 8) всі види, крім бджолоїдки, гніздяться окремими парами. Відмінні ознаки: 1) різна систематична приналежність – сиворакша, бджолоїдка та рибалочка відносяться до Ряду Ракшеподібні (Caraciiformes), одуд – до Ряду Одудоподібні (Upupiformes), а вивільга – до Ряду Горобцеподібні (Passeriformes); 2) на відміну від бджолоїдки та рибалочки, сиворакша в наших широтах гніздиться в норах та дуплах, одуд – може використовувати чужі нори, але переважно гніздиться в дуплах, нішах господарських споруд, на землі під кучею гілок, серед каміння тощо); 3) вивільга завжди сама будує гніздо на деревах, до того ж у неї наявний статевий диморфізм; 4) у всіх видів відмінні біотопи, що пов’язано з особливостями їх біології, які сильно відрізняються.

Таким чином, у видів, які ми розглянули, є як спільні, так і відмінні ознаки. Єдине, що всіх їх об’єднує – дуже красиве оперення. Пропоную читачам нашого сайту провести голосування на кращого серед кращих, тобто розташувати види в послідовності від першого до п’ятого місця за яскравістю оперення. Бажано свій вибір аргументувати.

Мені здається, що зупинитися лише на цих видах – не справедливо, адже є цілий ряд інших, які поправу можуть конкурувати в цій номінації. У наступних публікаціях спробую довести це.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 920 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 10
10 viktor36  
Зробивши висновки з цієї статті я хочу сказати,що важко визначити найкращого птаха,адже всі вони приносять якусь користь для планети.

9 luzovicsnizana  
Так як я люблю птахів і на мою думку кожний з них особливий тому мені складно визначитись з розтавленням місць...
Та все ж моя улюблена пташка з цієї п'ятірки все таки це вартий першого місця-Риба́лочка (Alcedo atthis) — дрібний птах родини рибалочкових, дещо більший від горобця. Населяє узбережжя водойм, гніздиться у норах по схилах круч та в дуплах дерев. Живиться дрібною рибою і комахами. В Україні гніздовий, перелітний та рідкісний зимуючий вид.Довжина тіла 15 — 20, крила 7-8 см, вага 25 — 40 г. Рибалочка має яскраве оперення, зверху блискуче, блакитно-зелене, з дрібними світлими цяточками на голові та крилах, знизу іржасто-руде. Смужка через око до потилиці і шийку світлі. Голова велика, дзьоб довгий і прямий, крила і хвіст короткі.Голос — переривистий писк «тііп- тііп — тііп».Дуже хотіла би побачити цього птаха на власні очі(Кращий з кращих...

8 gotra2016  
А й справді, що таких яскравих пташок не 5, а набагато більше...
Всеж-таки і мені кортить написати кого б я поставила на перше місце, а кого на останнє..
Тому:
1 місце_Бджолоїдка(дуже яскраве забарвлення і полює у повітрі)
2 місце_Одуд(яскраве забарвлення і чубчик, що розкривається у вигляді віяла)
3 місце_Рибалочка(яскраве забарвлення і маленький розмір)
4 місце_Сиворакша(яскраві кольори і великі розміри, щода що їй залишилось зовсім мало)
5 місце_Вивільга(самець і сама мають різне забарвлення)

7 supernata-yatsiniuck2014  
Стаття дуже цікава та корисна. Мені навіть дуже важко визначитися хто з них найкращий, важко поставити в послідовності, адже кожний гарний та привабливий по своєму

6 karinagrischenko1999  
Дуже складно було зробити свій вибір, я розподілила місця так:
    1.Сиворакша - так як поєднує  велику кількість кольорів, це і зелено-синій, філетово-синій, темно-синій, рудий, чорний, блакитний, бурий.
    2. Рибалочка - має яскраве оперення, зверху блискуче, блакитно-зелене, з дрібними світлими цяточками на голові та крилах, знизу іржасто-руде, смужка через око до потилиці і шийку світлі.
   3. Бжолоїдка - хоча і має яскраве та характерне забарвлення, але всеодно поступається сиворакші та рибалочці.
    4. Одуд - вразив мене неперевершеним чубчиком, у вигляді віяла.
    5. Вивільга - тому,що  має 2 кольори, самець  яскраво жовто-чорний, а самка блідо-зелений.
Дуже багато цікавої та корисної інформації я отримала з рубрики "Супермоделі серед української орнітофауни" , сподіваюсь на нові номінації.

5 natalialiakhman99  
Всі представники,яких ми розглянули,по-своєму особливі.Їх зовнішність одразу кидається в очі.У кожного з них є те,за що їх потрібно було представляти у даному конкурсі.
На мою думку,на першому місці повинен бути Рибалочка.Його оперення найбільш яскраве і схоже на веселку.
На другому місці - Бджолоїдка,той хто бачив її на власні очі погодиться з моїм вибором,адже цей птах поєднує в собі багато яскравих кольорів та має талант до риття нір та співу.
На третьому місці я б розташувала Сиворакшу - хоч оперення її менш яскраве за попередніх представників,проте вона також дає певну естетичну насолоду.Шкода,що цей вид зникає.
На четвертому місці -...було дуже важко обрати,проте все ж таки чубчик одуда зацікавлює і його оперення є більш сталим для деморфізму.
На останньому місці - Вивільха.Її тіло яскраве,погоджуюсь,але все ж таки не достатньо незвичайне.Крім того таке забарвлення характерне лише для самців.
Отже,відповідно до своїх уявлень краси,я здійснила таких розподіл місць наших претендентів.Кожна із статтей про топ 5 була насичена різноманітними барвами та цікавими фактами,тому стали для мене досить пізнавальними та корисними.

4 aulko99  
Дуже шкода, що закінчились статті про топ-п'ятірки неординарних птахів. Багато чого нового та цікавого я дізналась у Ваших розповідях, та можу сказати, що деякі мене навіть заохочили. Для мене птах, який найбільше полонив моє серце став Рибалочник. Чому саме він? Тому що Рибалочка має яскраве оперення, зверху блискуче, блакитно-зелене, з дрібними світлими цяточками на голові та крилах, знизу іржасто-руде.  В своєму житті мені не довелось його зустріти, але я сподіваюсь, що колись випаде така нагода і я його зустріну!!!

3 polebkakhomenko1  
Кожна пташка захоплює своєю витонченістю, красою, кольором, способом життя. Визначити переможця важко, але він є. На мою думку, першим у цьому списку повинен буде рибалочка голубий. Чому саме він: велика палітра кольорів, плюс до цього він має візерунки на оперенні, і таким чином є найпривабливішим птахом за кольором. Друге місце посідає бджолоїдка. На своєму тілі вона має велику кількість кольорів, але на мою думку, повинна стояти після рибалочки у списку. Третім є сиворакша. Запитаєте чому? Я відповім, бо вона має більшу кількість блакитних відтінків, ніж всіх кольорів радуги. Наступним буде одуд. Він займає четверте місце, тому що не має яскравих кольорів, але не останнє бо має красиві візерунки на своє тілі і цікавий чубчик. І нарешті, останньою стає вивільга. Бо вона має тільки жовто-зелені кольори. А цього мало для того шоб бути першою.

2 samsonenkoviktorija12  
На будь-якому конкурсі краси враховують не лише вроду, а й вміння говорити і на мою думку, при підведенні підсумків, слід враховувати не лише зовнішню красу, адже це необхідний атрибут для приваблення  своєї половинки, а й звичайно красномовство, тобто спів. Звичайно ж розпочнемо визначення призерів з тих хто не потрапили до трійки. Найближче, на мою думку, була Сиворакша. Трійку призерів закриває Бджолоїдка, під другим  номером, звичайно ж, Рибалочка. І що ж, залишилися аутсайдер і переможець. Замикає п’ятірку Oriolusoriolus L. А корону переможця я віддаю Upupa epops.

1 asyapotapova1810  
Дуже складно визначити, яка саме з пташок має бути першою серед перших, адже кожна з них по своєму цікава та корисна для навколишнього середовища. Також можна виділити ще одну спільну, але не дуже позитивну ознаку для цих пташок, адже  всі види, що представлені в рубриці «Супермоделі серед української  орнітофауни,» так чи інакше, страждають від негативної діяльності людини, а деякі з них навіть перебувають на межі зникнення.   На мою думку, види мають розташовуватися в такій послідовності:
  • Вивільга- почесно має посідати перше місце, адже її оперення  є найяскравішим  серед представлених тут видів. Також ця пташка має статевий диморфізм, однією з ознак якого є те, що самець і самка мають різне забарвлення,  отже радувати кольором свого оперення можуть особини 2 статей цього виду.
  • Рибалочник, на мою думку, за яскравістю оперення має бути другим. Він є особливим не лише своїм забарвленням, але й рядом ознак, що відрізняють його від решти представників, а саме, як я запам'ятала, птах є найменшим за розмірами серед усіх представників та є моногамним( самець обирає лише одну самку на все життя).
  • Сиворакша має бути серед трійки найкращих, адже ми повинні бачити в цій пташці не лише її яскраве забарвлення, але й проблему зменшення чисельності цього виду, причиною якої, в більшій частині стало людство.
  • Бджолоїдка. Для мене ця пташка знаходиться на четвертому місці. Звичайно, вона заслуговує бути першою, адже, справді, є птахом-веселкою, але мене вона зацікавила, на жаль, найменше за попередніх.
  • Одуд - це дуже цікавий та особливий птах, який виділяється серед інших своїм чубиком, що розкривається і набуває форму віяла, специфічним запахом та, тим, що є єдиним сучасним представником своєї таксономічної родини Одудові.  Я помістила його на останнє місце, адже саме за яскравістю оперення птах поступається іншим представникам, що були описані в даній рубриці.


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz