Четвер, 28.03.2024, 15:12Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Листопад » 27 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
15:18
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

(продовження)

Як і обіцяв  – продовження слідує, адже зупинятися лише на п’яти видах не справедливо. Проте, підбір претендентів у номінацію «найкрасивіший», що зазвичай визначається за яскравим оперенням – не така вже й легка справа. Дійсно, з топ-п’ятіркою, з якою ми познайомились у попередніх публікаціях, змагатись іншим видам практично не можливо. Напевно все ж слід визнати, що вони кращі з кращих, а інші лише дещо поступаються їм. Прийняття рішення про те з кого розпочати було не простим. Після тривалих коливань вирішив, що синьошийка заслуговує першою продовжити галерею українських птахів, які вирізняються особливо яскравим оперенням. Але це не значить, що вона найкрасивіша з другого ешелону видів, які будуть вам пропонуватись у моїх записках. Просто з цим видом мене пов’язує давнє знайомство, ще зі студентських років, коли тільки розпочинав перші спроби фотографа-анімаліста (від латинського «animal» – тварина, фотограф тварин). Одним з перших об’єктів була саме синьошийка, гніздо якої знайшов на заплавних луках в околицях Котельви, де й розпочався мій шлях натураліста в шкільні роки. Гніздо знайшов випадково. Просто помітив яскравого самця з кормом у дзьобі, який і «вказав» на нього. Гніздо розташовувалось в ніші під коренем велетенської верби. Зверху воно було замасковане травою, тому знайти його навіть випадково було практично не можливо. Ось так вперше я й познайомився з цим видом. Безумовно була фото сесія, яка виявилась досить вдалою (як для початківця). Отримав масу задоволення та цікаві кадри самця та самки, відзняті на слайдову плівку. До недавнього часу в українській науковій літературі синьошийку називали варакушкою (російська наукова назва). Назва виду походить від слів «враки», «враль», що в українській мові означає – «брехня», «перебріхувач». Це дійсно так, адже синьошийка відноситься до видів-пересмішників, що вміють копіювати голоси не тільки інших видів птахів, але й інші звуки, які вони чують у природі (свисток потяга, гавкіт собаки тощо). І не лише цим вона цікава. Наприклад, у межах ареалу виділяють до десяти підвидів, що відрізняються між собою поширенням та деякими відмінностями в забарвленні оперення, зокрема кольором плями на горлі. Зокрема в Україні зустрічаються Luscinia cyanecula (з білою плямою на голубому фоні оперення горла), L. svecica та L. Volgae – з рудою, а також трапляються гібриди на межі гніздування підвидів у яких вона чітко не виражена. Знайшовши слайди більш ніж 35 річної давності виявив, що пляма на горлі самця специфічна, розділена навпіл – зверху вона коричнева, а знизу біла, що може вказувати на гібридизацію. У виду чітко простежується статевий диморфізм. На відміну від самця, самка не має на горлі яскраво-синьої плями.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 806 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 9
9 viktor36  
Ніколи і не думав,що є такі птахи які вміють копіювати спів!
Я у великому захопленні,хочу сказати,що синьошийка дуже талановита пташка.Я б дуже хотів зустріти в своєму диття такого птаха!!!!

8 matviychyk96nina  
Стньошийка гарна й талановита пташка, з вміннями копіювати різні звуки, так не кожен зуміє. Сподіваюся, що й мені вдасться зустріти цю привабливу пташку в своєму житті, мені дуже подобається синя пляма на її шиї, вона має привабливий вигляд.

7 1996randall  
Уникальная птица. Уникальная не только своей красотой, но и своим умением копировать разные звуки: лай собаки, поезд, свисток. На груди самца находиться, пламя и только у него есть, тем самым показывая свою красоту и гордость перед своей самочкой. Очень мало птиц могут такое делать, это дар природы, наградив птицу таким умением )

6 natalialiakhman99  
Чудово,що статті про претендентів у номінації "найяскравіший"
птах продовжується.Кожен птах по-своему особливий.Синьошийку доводилось зустрічати у власному житті.Під час прогулянки помітила політ маленької пташки з помітним яскравим кольором на грудях,але про назву цієї красуні навіть не здогадувалась.Ця стаття є для мене досить пізнавальною.Птахи-пересмішники дивують своїм незвичайним талантом,завжди було цікаво як їм це вдається.

5 polebkakhomenko1  
Пляма на шиї - одна з найцікавіших ознак супермоделей! Наскільки красиво спостерігати за нею зі сторони. Її грація, спів, гарне оперення додають їй особливого значення.
Також цікавим є те, що гнізда синьошийок є надзвичайно пухкими, але і дуже великими. Незважаючи на невеликі розміри, ці птахи утворюють гнізда в чотири рази більші чим самі вони. Це пов'язане із немалою кладкою яєць(4-7).

4 karinagrischenko1999  
Мені не доводилось зустрічати цього птаха. Дуже корисна і цікава стаття.

3 gotra2016  
Я ніколи не знала, що синьошийки вміють копіювати голоси. Це дуже цікаво.
Наскільки я знаю..Синьошийки приносять нам користь тим, що вони комахоїдні пташки і поїдають їх і їхні личинки, але не завжди.. Також вони харчуються ягодами.

2 supernata-yatsiniuck2014  
Ніколи не чула та і не думала що синьошийка така "талановита", дуже цікаво було прочитати статтю про дивовижну пташку.

1 luzovicsnizana  
Завжди подобались птахи-пересмішники,я народилась в Котелевському районі тож її бачила на власні очі,та переконалась яка вона талановита,щей гарна)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz