П`ятниця, 29.03.2024, 16:35Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Грудень » 4 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
10:58
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

(продовження)

Сьогодні список найяскравіших українських птахів продовжує чечевиця, так, я не помилився, є птах з такою назвою. Між іншим, є й інші види, назви яких пов’язані з рослинами чи тваринами, наприклад, – просянка, вівсянка, коноплянка, смеречник, шишкар, костогриз, пірникоза, волове очко, золотомушка, кобилочка, очеретянка, кропив’янка, вівчарик, мухоловка, трав’янка, кам’янка, вільшанка та інші. Назви більшості з них характеризують біотоп, живлення чи біологічні особливості виду. Але є види, походження назви яких аж ніяк не пов’язані з вищенаведеним. Так наприклад пірникоза – водно-болотний птах з цікавою біологією, але названий так лише тому, що добре пірнає і в самця по боках голови наявні пера, які дуже сході на ріжки. Але чому саме пірникоза, а не пірникозел? Інший приклад, волове очко – дійсно один із самих дрібних птахів не тільки України, проте чому саме волове очко а не ніздря, наприклад? Вже давно волів немає, хіба що на Сорочинському ярмарку та у вигляді спогадів про чумаків на яких вони їздили в Крим за сіллю. Теж саме стосується і нашого номінанта – чечевиці. Ніякого відношення до бобової культури вона не має, лише мабуть її спів, який словами можна передати як «че-че-ви-чью» надихнув великого Палласа, що вперше описав її, дати саме таку назву. Отакою простою піснею, що монотонно виконується самцем протягом всього шлюбного періоду і приваблюється самка. На Полтавщині побачити цього птаха не так просто. Його чисельність не значна, проте все ж періодично можна його почути та побачити навіть в околицях обласного центру. У виду наявний статевий диморфізм. Самка сіренька як горобець. А самець, чим доросліший, тим інтенсивніше набуває червоного кольору оперення. Ось така вона – чечевиця.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 624 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 141 2 »
14 margarita24081997  
Птах дуже гарний,приваблюючий колір пір'я.Мені ще не доводилось чути про нього,тому влучна публікація.Ми маємо розвивати свій кругозір,адже це не тільки корисно,але й цікаво ознайомлюватися з природою

13 natalialiakhman99  
Дуже цікаво було дізнатися,що серед нашої орнітофауни є такі незвичайні назви,було б корисно дізнатися про них більш детально.
Чечевиця дуже гарний птах,хоча в житті я його і не бачила,але думаю все ж таки чула.

12 aulko99  
Дійсно, тваринний світ нашої країни вражаючий! Щоразу, коли ознайомлююся з вашими статтям дізнаюся багато цікавого. Хоча наведені в статті назви птахів і дивакуваті, але на те є воля вчених та й самого народу.
Стосовно чечевиці, на жаль жодного разу не зустрічала цю птаху, воно і не дивно. Ознайомившись з додатковою літературою, я дізналася, що вони тихі і мовчазні, а місця їхнього гніздування розміщуються подалі від людських очей. Дещо засмутила дескримінація стосовно забарвлення особин за статтевою приналежністю. Особини чоловічого роду, дійсно феєричні і неповторні!

11 lili_zaporozhets  
У чечевиці звичайної (Carpodacus erythrinus) самка, як і молодняк, непримітного сірувато-бурого кольору з оливковим відтінком, а от самець - дійсно красень. У дорослогосамця практично все пір’я яскраво-червоне, особливо в районі зоба і грудей. Красень! Вид перебуває під охороною Бернської конвенції

10 viktor36  
Прочитавши цю статтю я зрозумів,що чечевиця дійсно гарний птах.Це навіть підтвердила матінка природа,одарувавши їй таку красу.

9 karinagrischenko1999  
Стаття дуже цікава, чечевиця вразила мене своїм різномаїттям кольорів.

8 1996randall  
Отличная статья! Интересно выложены факты, сравнение многих видов птиц с растениями та животными. Впервые услышал, про этот вид птицы. На сколько яркий окрас у самца, а у самки он немного как-то тусклый (серый). Интересно, что одной лёгкой песенкой он привлекает самку к себе, и живет с ней очень долго. Никогда  не видел такую замечательную птицу, очень красивая и интересная. И очень жаль !!!

7 herasymenko-olena20177  
В раніше опублікованих статтях було багато описів про птахів. Я інколи замислююся, наскільки природа особлива. Як вона може створювати таку красу. . Дійсно яке гарне забвлення мають деякі з птахів. І чому саме самець більш яскравий і привабливіший?

6 anastasiasotnyk  
Чечевиця,незвична назва для пташки ,а хоча,скільки ще подібних пташок з цікавими назвами. Коли чую чечевиця,асоціація тільки з бобовими !Хотіла б її побачити ,тільки самця,він такий привабливий,яскраве червоне забарвлення ,точно запам’яталось . Думаю собі ,що за несправедливість ,чому присутній цей деморфізм,чому не самка яскравого колііру,як мало би бути на мою думки

5 gotra2016  
Чечевиця- це дійсно найяскравіший птах. Прикро, що я про нього ніколи нічого не чула....навіть не бачила.
Шкода, що самка сірувата за окрасою, а самець з червоним оперенням.
Я чомусь хотіла б, щоб все буде навпаки.

1-10 11-14
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz