П`ятниця, 29.03.2024, 10:06Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Грудень » 13 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
23:04
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

(продовження)

Ну і чим не модель цей красень? Тим паче його цілорічна присутність додає йому шансів зайняти чільне місце у списку супермоделей серед українських птахів. Його яскраве вбрання призначене не лише для шлюбного періоду. В ньому він щиголяє (від російського «щеголять» – красиво одягатись) і літом і взимку. Справжній франт серед пернатих. А мова йде про звичайного щиглика Carduelis carduelis L. Чому цей вид має таку, на перший погляд, дивну назву? Етимологія слова «щиглик» пов’язана зі словом «щебетати». Дійсно цей птах виконує пісню, яку можна передати словами так: «ці-пі-піціпі, по-піть» або «фрліу-рліу …» у вигляді щебетання. Також його назву можна асоціювати зі словом «скиглити», що означає – видавати жалісливі звуки. Щось в цьому безперечно є, його пісню аж ніяк не віднесеш до супер мелодійних. Але мені більше до вподоби перший варіант, який пов’язує цього красеня з яскравим вбранням. Нехай з піснею не пощастило, то хоча б з нарядом все в порядку! Побачити щиглика не представляє великих проблем, особливо взимку, коли вони гуртуються у зграйки, і охоче відвідують пустирі, порослі бур’янами на яких живляться їх насінням. Часто відвідують годівниці. Так що й від нас залежить те, як ці птахи зможуть пережити не простий зимовий період. Не будьте байдужими до братів наших менших!

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 609 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 8
8 vova30146  
Вау! Неймовірно гарно! Під час літньої польової практики мав змогу спостерігати ще одну супермодель української орнітофауни - рибалочку голубу! Неймовірно гарний птах, який просто зачаровує своїм зовнішнім виглядом

7 annakraft1997  
У минулому щиглик був популярним домашнім співочим птахом. "Любителі природи" в кінці літа влаштовували полювання з метою лову щиглика. Навіть в неволі птах багато співає. При правильному догляді та годуванні співає цілий рік і живе до 15-20 років.

6 natalialiakhman0855  
Новий птах - нові знання.Я навіть і не здогадувалась про походження назви цього номінанта.Щиглик звичайний справжній красень і чудово,що своїм яскравим вбранням він може радувати наше око цілий рік.Те що пісня не досить мелодійна - я не вважаю,що це якийсь сильний недолік.Цей птах дуже корисний,поїдаючи насіння бур'янів,він захищає нашу природу від заростання чагарниками,робить її гарнішою.Щиглик дуже важливий і тому при можливості я підгодовую зграї цих справжніх франтів серед пернатих і бажаю робити це і вам.

5 aulko99  
Дійсно, дуже цікавий птах! Згідна з тим, що він посідає чільне місце у списку супермоделі  серед українських птахів. Цікавим є те, що він поїдає комах-шкідників, насіння бур'янів, чим допомагає садівникам та аграріям.  Мені пощастило побачити цього диваку  і почути його дзвінкі мелодійні трелі. Я була вражена тим, що тональності змінювались кожні 10 секунд.

4 lili_zaporozhets  
Щиглик - яскравий і помітний птах, а от його гніздо знайти не просто. Воно нагадує своєю формою чашку зщільними стінками. Для їх спорудження використовуються дуже тонкі стеблинки
рослин, а також корінці і павутина. Дно гнізда вкриває щиголь тополиним пухом. Птах для маскування від недоброзичливців використовує
різнобарвний мох, шматочки берести або лишайник. Зазвичай гніздо цих птахів
виходить приблизно такого ж кольору, що і саме дерево. Тому воно практично
непомітно з землі. Архітектором і будівельником гнізда є самка щигликів.

3 potapovaasya1810  
Досить цікаво дізнаватися про значення назви птахів, адже тоді виникають певні асоціації і щось викарбовується в пам'яті.  Також пізнавальним для мене було натрапити на той факт, що наукова назва роду  щигликів Carduelis походить від латинської назви чортополоху Carduus, тобто рослини, насіння якої є однією з улюблених страв цих чудових птахів. Дуже сподіваюсь і далі читати не лише про біологію та красу представників цієї рубрики, але й про їх гарні, а іноді навіть дивні імена, що дають їм як в народі так і в науці. Вважаю, що мені, як майбутньому вчителю, це знати важливо, адже діти іноді до нестями допитливі.

2 luzovicsnizana  
Щиглик – дуже рухливий птах, що довго не перебуває на одному місці,тому його не так часто можна помітити.Тривалість його життя 9 років,а в неволі до 27 років.Для тих хто хоче почути спів щиглика- https://youtu.be/l1rV2C39pTE

1 karinagrischenko1999  
Щиглик - красива пташка, має дуже гарне забарвлення і дзвінкий спів. Довелось не одноразово спостерігати за ним під час польової практики на Бутовій горі, Шишацького району. Змістовна і пізнавальна стаття з гарно викладеною інформацією.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz