П`ятниця, 29.03.2024, 03:11Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Грудень » 18 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
19:44
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

(продовження)

У моєму дитинстві щорічний прихід зими завжди символізувався прильотом північних гостей – снігурів та омелюхів. Правда зими були іншими. Пам’ятаю їх багатосніжними та морозними. Снігу насипало на рівні з парканами та дахами. Бували навіть випадки, коли в школу не ходили, доки не прочистять дороги гусеничними тракторами. Тоді й на думку не спадало, що через якихось декілька десятків років Новий рік все частіше будемо зустрічати під парасольками! І як не дивно, вже звиклись з цим. Навіть дехто в цьому позитивні моменти знаходить на кшталт менших витрат на обігрів осель. Воно то й так, але ж заощаджені кошти можуть стати набагато дорожчою платою наслідків глобального потепління, яке вже призводить до змін клімату на нашій Планеті. У нашій кліматичній зоні наразі вже намітилась тенденція до засушливого літа та дефіциту вологи у вегетаційний період рослин. Якщо не припинити викиди в атмосферу парникових газів, зокрема вуглекислого газу, то за прогнозами науковців у недалекій перспективі клімат в Україні стане напівпустельним. Скажете, а яке відношення до цього всього має снігур! Пряме. Поява в нашому регіоні цих мігрантів взимку – лакмусовий папірець. Адже їх відсутність підтверджує кліматичні зміни в сторону потепління, що дозволяє птахам або не залишати північні гніздові ареали взагалі або здійснювати сезонні переміщення на відносно незначні відстані в південному напрямку. Цей птах у межах України гніздиться лише в Карпатах та Поліссі. В наш регіон взимку прилітають птахи північних популяцій, гніздовий ареал яких знаходиться за межами нашої країни.

Нині побачити в Полтаві снігура – ціла подія. Мені пощастило. Десь тиждень тому, йдучи на роботу, почув голос цього птаха. Він своєрідний, не орнітолог навіть уваги на нього не зверне, просто якийсь короткотривалий, не виразний посвист «тью… тью» або «жі… жі… жі». Спочатку я здивувався, а чи не помилився раптом! Звернув з дороги, пройшов у сторону звукового сигналу, і, о чудо, таки він. Красень-самець сидів на липі, точнісінько як на фото. У свій час з біологією цього виду мені довелось познайомитись в його гніздовому ареалі – в Карелії. Працюючи в природному заповіднику, мені пощастило знайти гніздо снігура та провести біля нього незабутні години під час фотографування цікавих моментів з їх життя.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 835 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 natalialiakhman0855  
Кожна зима асоціюється з цим птахом.Важко не помітити його на білому полотні сніжної пори,ніби червоні грона калини.Так,погоджуюсь з тим,що останні роки це зробити стає дедалі важче.Глобальне потепління - глобальна проблема.Негативно впливаючи на весь живий світ,як рослинний так і твариний,людина все дедалі більше призводить до цієї катастрофи.

5 aulko99  
Згідна з вами на всі сто відсотків, птаха і дійсно надзвичайно красива! Нажаль, не довелося побачити її в своїй місцевості і тимпаче нинішньої зими... В цьому році "матінка природа" щотижня підкидає нові вибрики.
Цікаво, які були природні умови, коли Ви стали очевидцем цієї події? І чи після цього моменту у Вас була спроба побачити його знову??

4 nskstchenkovsktorsya  
Неймовірно гарні птахи...07.01.18 у Миргородському районі бачила 19 особин, серед яких було виявлени 3 самця і 16 самочок, що перелітаючи з гілки на гілку, ласували кленовим насінням.

3 karinagrischenko1999  
На жаль,у своєму житті я ніколи не бачила снігурів, але читала про них. Ці птахи  не тільки красиві, але й справжні джентельмени, коли самка голодна, вони обов'язково поділяться з нею їжею.

2 luzovicsnizana  
Ще в дитинстві бачила снігурів в Полтаві,а ось останнього разу декілька років тому і то в Карпатах.Шкода,що так все сумно відбувається.Глобальне потепління-це надзвичайно важлива проблема спричинена діяльністю людини та пов'язана з парниковим ефектом.Повністю її ніколи вже не вирішити ,та треба замислюватися,а головне діяти на покращення нашого становища та меншого впливу на Землю,бо від неї залежить чи буде взагалі людство.

1 samsonenkoviktorija12  
Зима в цьому році й справді покищо не радує, не кожного року в грудні місяці, 19 числа, я можу назбирати цілий кошик грибів у лісі. Говорять "Побачив снігура, знай - зима біля порога" , тому сподіваюся що і нас скоро засипе сніжком.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz